4 Μαΐ 2013

Η πρώτη Ανάσταση στο Σιδηρόκαστρο



Σε κλίμα χαρμόσυνο η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Σιδηρόκαστρο γιόρτασε σήμερα το πρωί την λεγόμενη πρώτη Ανάσταση.
Ως  είθισται εδώ και χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας, παιδιά και κυρίως άντρες της ενορίας ανεβαίνουν στο καμπαναριό  και πετούν πήλινες στάμνες στο κενό για να σπάσουν ενώ από τον τρούλο και το γυναικωνίτη  έπεσαν ροδοπέταλα η δαφνόφυλλα προς τους πιστούς, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας. 


Το έθιμο της στάμνας έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο κρότος του σπασίματος είναι το μήνυμα της νίκης κατά της φθοράς και του θανάτου όπως ακριβώς είναι και το μήνυμα και το νόημα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο του σπασίματος πήλινων σκευών το τηρούν κάθε Μεγάλο Σάββατο το πρωί οι Κερκυραίοι που με τη δεύτερη καμπάνα, που σημάνει την πρώτη Ανάσταση, τα εκσφενδονίζουν από τα μπαλκόνια τους που τα έχουν στολίσει με κόκκινα λάβαρα, «τους μπότηδες», που έχουν συνήθως διπλή λαβή. Μάλιστα για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο, τους γεμίζουν με νερό και έτσι είναι πιο βροντεροί. 

Πηγή: epiloges.tv
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη