του Κώστα Μουτσιάνα, υποψ.διδάκτορα Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής
Μια από τις βασικές αρχές στη χρηματοοικονομική επιστήμη είναι η χρονική αξία του χρήματος: ένα ευρώ σήμερα αξίζει περισσότερο από ένα ευρώ στο μέλλον γιατί μπορούμε να το επενδύσουμε και
να αποκομίσουμε κέρδος (π.χ. από τους τόκους).
Αντικαθιστώντας την μονάδα χρήματος με τη γνώση θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε ότι η επένδυση στη γνώση σήμερα αξίζει περισσότερο από μια μελλοντική επένδυση σε αυτήν. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Πρέπει να επενδύσουμε τώρα στη γνώση, έτσι ώστε η αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας να δημιουργήσει “κέρδη” και “υπεραξία” για τη χώρα άμεσα. Η γνώση σήμερα αξίζει περισσότερο από την γνώση σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Μολονότι παρακινδυνευμένος ο παραπάνω παραλληλισμός, μοιάζει να έχει εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Στα χρηματοοικονομικά διδασκόμαστε ότι μόνο θεωρητικά υπάρχει επένδυση μηδενικού κινδύνου (risk-free). Η επένδυση στη γνώση αποτελεί την μοναδική ακίνδυνη επένδυση με εγγυημένη απόδοση.
Με βάση αυτόν τον κανόνα, η Πολιτεία θα πρέπει να διαμορφώσει τις αντίστοιχες πολιτικές. Πολιτικές που θα έχουν στο πυρήνα τους το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολο του και θα εστιάζουν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχολές και τμήματα με επικαιροποιημένα και σύγχρονα προγράμματα σπουδών που θα ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σπουδές που θα ενθαρρύνουν την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών. Μαθήματα που θα καλύπτουν ανάγκες της αγοράς, συνδυάζοντας θεωρητική γνώση και πρακτικό προσανατολισμό. Φοιτητές και φοιτήτριες που θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να αυξήσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αξιοποιώντας τη γνώση που έχουν αφομοιώσει.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της γνώσης. Η επένδυση πρέπει να γίνει άμεσα έτσι ώστε τα οφέλη/κέρδη να φανούν γρήγορα στη πραγματική οικονομία. Η επένδυση στη γνώση μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της “πολυπόθητης” ανάπτυξης της χώρας μας. Ας είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα, για το καλό του τόπου.