30 Μαΐ 2013

Τί δείχνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Συμπέρασμα πρώτο:
Ένα χρόνος από τις περυσινές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται και πάλι ουσιαστικά με...
 τη διαφορά των εκλογών (2% τον Μάιο και 2,7% τον Ιούνιο), ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τώρα εμφανιζόταν γενικά τάση ισοπαλίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με εναλλασσόμενο το προβάδισμα και συνήθως πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.
Συμπέρασμα δεύτερο:
Ενώ η ΝΔ αυξάνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και το ποσοστό πρόθεσης ψήφου που της αναλογεί, τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται.

Συμπέρασμα τρίτο:
Η ίδια τάση παρατηρείται και στα λεγόμενα ποιοτικά ερωτήματα, όπου ο Αντώνης Σαμαράς αυξάνει το μεγάλο προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή του καταλληλότερου πρωθυπουργού (46,3% έναντι 27% στην έρευνα της GPO και 53% έναντι 28,9% στην έρευνα της RASS), ενώ για πρώτη φορά μετά τις εκλογές αποκτά ομόφωνα προβάδισμα και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 44,2% έναντι 42,7% του Φ. Κουβέλη και 35,3% του Α. Τσίπρα στην έρευνα της GPO και με 44,5% έναντι 37,9% του Φ. Κουβέλη και 32,8% του Α. Τσίπρα στην έρευνα της RASS.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RASS (Τύπος της Κυριακής, 26/5) η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 24,5% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ και προηγείται με διαφορά 2,4 μονάδων. Με την ίδια διαφορά η ΝΔ προηγείται και στην πρόθεση ψήφου της εταιρείας ALCO (Πρώτο Θέμα, 26/5) συγκεντρώνοντας 21,5% έναντι 19,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αναγωγή επί των εγκύρων που κάνει η εταιρεία το προβάδισμα αυξάνεται στο 2,8% (ΝΔ: 24,9% - ΣΥΡΙΖΑ: 22,1%). Σημειώνεται, ότι στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα η διαφορά της πρόθεσης ψήφου ήταν 0,6% (ΝΔ: 20,5% - ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%). Τέλος, στην πρόθεση ψήφου της εταιρείας GPO («Ανατροπή»/MEGA, 27/5) η ΝΔ συγκεντρώνει 21,3% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ και προηγείται με καθαρή διαφορά 1,8%, με χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από δύο μήνες είχε καταγραφεί ισοπαλία με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από 20,3% το καθένα.
Ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται επίσης με τεράστια διαφορά έναντι του Α. Τσίπρα και στο κρίσιμο ερώτημα της εμπιστοσύνης που μετρά η εταιρεία RASS (ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας) συγκεντρώνοντας 44,1% με μόνο το 25,7% να απαντά υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, σε ερώτηση της ίδιας εταιρείας, αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης με 53,3% των απαντήσεων έναντι 9,9% που συγκεντρώνει ο Φ. Κουβέλης και 7,9% ο Β. Βενιζέλος. Παράλληλα, από την ίδια έρευνα προκύπτει και η σαφής επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ότι «μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας» με 46,6% έναντι του 31,7% που συγκεντρώνει η «κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».          
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ελάχιστοι είναι όσοι απαντούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την απάντηση αυτή δίνει μόλις το 20,2% στην έρευνα της RASS και 17,7% στην έρευνα της GPO, την ίδια ώρα που το 75% των πολιτών καταδικάζει την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας ότι είναι ανέφικτο να παραμείνουμε στο ευρώ καταγγέλλοντας το μνημόνιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη