17 Μαΐ 2013

Πάνω απ’όλα η ειλικρίνεια, κυρ-Γιάννη!

Αν ψάξετε στο google την φράση "We’re going to believe in honest things again", θα εμφανιστεί πληθώρα δημοσιευμάτων, στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα σουηδικά, τα νορβηγικά, τα ισπανικά και πολλά ελληνικά, με έναν κοινό παρανομαστή. Και τούτο διότι αν αναζητήσετε την ιστορία πίσω από την φράση, θα διαπιστώσετε, από το αντίστοιχο άρθρο των New York Times, ότι αναφέρεται σε επιγραφή που έχει...
καρφιτσωμένη πίσω από το γραφείο του, το «μοντέλο Δημάρχου» και ο «Ήρωας των Μεταρρυθμίσεων» κατά τον γερμανικό Spiegel, Γιάννης Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στην τιμιότητα, την ειλικρίνεια και συσχετίζοντας αυτήν με την κρίση που περνά η ελληνική κοινωνία, ο ‘Ήρωας Δήμαρχος’ σημειώνει «the politicians' empty promises and irresponsible actions have come to an end». Να οι παράπλευρες ωφέλειες της κρίσης! Τέλειωσαν οι άδεις υποσχέσεις των πολιτικών! Ας συγκρατήσουμε ότι η συνέντευξη αυτή δόθηκε τον Απρίλιο του 2012.

Προφανώς ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του στην άλλη όχθη από εκείνη που συναθροίζονται οι κακοί πολιτικοί. Εκεί που οι ‘άδειες υποσχέσεις’ και οι ‘ανεύθυνες δράσεις’ είναι ένα διαόλισμα ανύπαρκτο. Προφανώς θεωρεί ότι εκείνος δεν δίνει άδειες υποσχέσεις, αλλά τηρεί κατά γράμμα ό,τι έχει υποσχεθεί και προγραμματίσει.

Πόσο αληθές είναι αυτό;

Αντιγράφω από άρθρο στο taxalia, τον Απρίλιο του 2011, με τίτλο «Οι 100 πρώτες μέρες Μπουτάρη». Σε αυτό, γίνεται αναφορά στις 20 δεσμεύσεις του συνδυασμού «Πρωτοβουλία», ακριβώς όπως υπήρχαν στο προεκλογικό φυλλάδιο του συνδυασμού και δημοσιεύθηκαν στο taxalia, στις 16 Νοεμβρίου 2010.

Ας τις αναφέρουμε επιγραμματικά. 

Για κάθε μια από αυτές τις υποσχέσεις (δεσμεύσεις) θα σχολιάσουμε τον βαθμό υλοποίησης, ώστε να αναδειχθεί η διαφορά του ειλικρινή και έντιμου Ήρωα-Μεταρρυθμιστή Δημάρχου από τους κακούς πολιτικούς των ‘άδειων υποσχέσεων’.

1. Απόλυτη διαφάνεια στην οργάνωση και τα οικονομικά του Δήμου. Νέο οργανόγραμμα στο δήμο, που θα αξιοποιεί κάθε εργαζόμενο. Τέλος οι “αργόμισθοι”. Δημοσιοποίηση του ισολογισμού του Δήμου στο διαδίκτυο, ώστε να ξέρει κάθε δημότης, που πηγαίνουν τα λεφτά του.
Honestly: Προς το παρόν, δεν είναι βέβαιοι ο τέως και ο νυν Αντιδήμαρχος Οικονομικών για το ποσό των χρημάτων του Ταμείου του Δήμου. Ισολογισμό δεν είδαμε ούτε για το 2010, ούτε για το 2011 ούτε για το 2012 και οι αργόμισθοι συνεχίζουν να χασμουριούνται...

2. Ένταξη της Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ταχείας ανασυγκρότησης, όπως έγινε με την Αθήνα στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Honestly: Η ταχύτητα σκοτώνει, οπότε σπεύδουμε βραδέως, αν σπεύδουμε...

3. Γραφείο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις Βρυξέλλες.
Honestly: Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κάτι τέτοιο.

4. Νέες θέσεις εργασίας στο ιστορικό κέντρο
Honestly: Το ανέκδοτο της ημέρας!

5. Ανάπτυξη του τουρισμού με καινοτόμες δράσεις.
Honestly: Κάτι πήγε να κάνει, έστω και με ιδιότυπο τρόπο.

6. Γραμμή τραμ 30 χιλιομέτρων από το ΙΚΕΑ μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, με τη χρήση των κονδυλίων που θα δινόταν για την υποθαλάσσια, εντός τριετίας.
Honestly: Η ‘τριετία’ δεν ολοκληρώθηκε ακόμη! Μην βιάζεστε λοιπόν!

7. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΑΣΘ. Θα αγοραστούν 100 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Honestly: Το δεύτερο ανέκδοτο της ημέρας!

8. Προστασία λεωφορειοδρόμων και αύξηση της επιδότησης του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ, για δύο χρόνια, ως κίνητρο για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Honestly: Όσο την είδε την προστασία ο Ήρωας Μεταρρυθμιστής, την είδαμε κι εμείς. Όσο για την επιδότηση ... το αφήνω ασχολίαστο.

9. Δρομολογούμε μικρά δημοτικά λεωφορεία κυκλικής διαδρομής χωρίς κόμιστρο (δωρεάν) και δωρεάν δημοτικά πάρκιγκ :
α. κάτω από το Δημαρχείο
β. στη ΔΕΘ
γ. στο λιμάνι
δ. στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Honestly: Μηδέν από μηδέν μηδέν.

10. Ναυτιλιακή εταιρεία Λαϊκής βάσης, για την αποκατάσταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης.
Honestly: Η θάλασσα είναι θηρίο ανήμερο. Ξεχνάτε τι έγινε με το πλωτό χριστουγεννιάτικο έλατο-κάκτος;

11. Εξασφάλιση θέσης στάθμευσης σε κάθε οικογένεια στο κέντρο της πόλης, μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Honestly: Δεν ολοκληρώθηκε η τετραετία. Εξάλλου, διαβάστε με προσοχή! Ναι μεν δεσμεύτηκε για «θέση στάθμευσης» αλλά όχι για αυτοκίνητο! Ή, μπορεί να ληφθεί απόφαση μεταφοράς του κέντρου της πόλης στην Σίνδο. Ή, να μείνουν στο τέλος της τετραετίας 50 οικογένειες, στο κέντρο της πόλης...

12. Λειτουργία 6 μικρών δημαρχείων στα διαμερίσματα. Δημοτικό δίκτυο πληροφοριών (intranet).
Honestly: Είδες που πήγε η βενζίνη; Είμαστε για μετακινήσεις;

13. Νέοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στις γειτονιές και πεζοδρόμια ελεύθερα από αυτοκίνητα και υπεράριθμα τραπεζοκαθίσματα.
Honestly: Πάνε και πολλοί από εκείνους που ξέραμε, στο κέντρο της πόλης. Όσο για τα τραπεζοκαθίσματα, πράγματι, με δυσκολία βρίσκεις κάποιο καφέ στην πόλη...

14. Δημιουργούμε ποδηλατόδρομο μήκους 50 χιλιομέτρων σε όλη την πόλη.
Honestly: Προφανώς όμως, σε άλλη πόλη...

15. ”Πράσινα” και “έξυπνα” σχολεία, χωρίς διπλοβάρδια.
Honestly: Δεν ήταν θέμα του Δήμου αυτό. Κακώς το είχε υποσχεθεί. Φυσικά, δεν έγινε τίποτε.

16. Άμεση επέκταση των ελάχιστων ΚΑΠΗ.
Honestly: Αντί για επέκταση έγινε συγχώνευση. Λεπτομέρεια, θα μου πείτε...

17. Δημιουργούμε 15 δημοτικά ιατρεία στην πρώτη τετραετία.
Honestly: Άμα τα εντοπίσετε, ενημερώστε κι εμάς...

18. Ανάπλαση ρεμάτων και περιφερειακής τάφρου, για τη χάραξη πράσινων διαδρομών. Δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής στο χώρο της ΔΕΘ-Γ’ΣΣ-424 ΓΣΝ-Παραλίας.
Honestly: Είπε ότι θα το κάνει. Δεν είπε πότε!

19. Δημιουργία παράκτιου πάρκου οικολογίας και αναψυχής στις γραμμές του ΟΣΕ, από τα δικαστήρια μέχρι το Ν.Σ.Σ.
Honestly: Είπε ότι θα το κάνει. Δεν είπε πότε!

20. Άμεση εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης
Honestly: Το τελευταίο ανέκδοτο για σήμερα!


Το άρθρο των NY Times έκλεινε με την ακόλουθη φράση του Δημάρχου: «I think we need about two years for things to solidify,» he said. «Then you will begin to see the effect of things we have been working on». Περιέγραφε λοιπόν ότι θα χρειαζόταν δύο χρόνια θητείας του για να δούμε τις αλλαγές στα ζητήματα που εργάζονταν. Πέρασαν δυόμισι.

Honestly, θέλετε να το σχολιάσουμε;

Με εκτίμηση
Θάνος Τάκης

ΠΗΓΕΣ
Το άρθρο του Spiegel:
Το facebook group, της ειλικρίνειας του Δημάρχου εδώ, μήπως θέλετε να κάνετε κι εσείς “like”:
Το άρθρο του taxalia:
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη