28 Μαΐ 2013

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το διευρυμένο ωράριο φαρμακείων

Ήττα φαίνεται να γνώρισαν οι Φραμκευτικοί Σύλλογοι, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας, καθώς οι προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά του διευρυμένου ωραρίου φαρμακείων απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.



Το ΣτΕ έκρινε πως το διευρυμένο ωράριο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι ούτε είναι αντίθετο στα άρθρα 101 και 103 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θεσπίζεται περιορισμός στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο.

Οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ότι το επίμαχο ωράριο είναι «προαιρετικό» και δεν θίγει «είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, ήτοι τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων».

Αντίθετα, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το νέο ωράριο «παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη