17 Μαΐ 2013

Ήταν ο Τσε Γκεβάρα μισαλλόδοξος ομοβικός ακροδεξιός;

Τον ονομάζουν επαναστάτη. Είναι  πολύτιμος ήρωας για μερικούς, απλό πρόσωπο μιας φωτογραφίας για άλλους. Η εικόνα του χρησιμοποιείται από τους σχεδιαστές μόδας για κιτς εμπορεύματα , τα οποία ..
ειρωνικά πηγαίνουν ενάντια στην πολιτική που αυτός πρέσβευε. 
Η κληρονομιά του χρησιμοποιείται ως μια συμβολική δύναμη για πολιτικούς στόχους, αλλά χρησιμοποιείται επίσης από τους hardcore σοσιαλιστές ως προπαγάνδα για να χειραγωγήσουν οργισμένους νέους.  Ωστόσο, ο Τσε Γκεβάρα, ο άνθρωπος που λάτρευαν ως πολέμιο του καπιταλιστικού συστήματος, ο άνθρωπος που προσπαθησε για ένα πιο δίκαιο και γενναιόδωρο αριστερό σοσιαλιστικό σύστημα, ήταν επίσης, η προσωποποίηση της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων (far right wing bigotry when it came to human rights and most notably gay rights).

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο http://ivorcasey.blogspot.gr/2011/09/che-guevara-anti-gay-icon.html

Η άλλη άποψη

Το άρθρο φαίνεται πως κυκλοφόρησε παλιότερα και σε ελληνικά sites και κάνοντας μια αναζήτηση, βρήκαμε ένα άρθρο, που απορρίπτει όσα γράφει ο Ivor Casey, αποδίδοντάς τα σε ...Χρυσαυγίτικο οίστρο. Το site λέγεται "Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα" και επί της ουσίας, πέρα από τα βαρετά περί ναζιστικής Χ.Α. και λοιπά ταμπελάκια,   λέει:

"...Δεν αναφέρουν ουδεμία πηγή με αυτούσια ομοφοβική αναφορά του Τσε, πολύ απλά διότι δεν υπάρχει. Αναφέρουν τα “στρατόπεδα εργασίας και επανεκπαίδευσης” για τους ομοφυλόφιλους στην Κούβα ως ένδειξη της – δήθεν – “αρνητικής άποψης” του Τσε για όσους είχαν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αποκρύπτεται όμως πλήρως το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούσαν την στρατολόγηση ομοφυλόφιλων με στόχο να τους μετατρέψουν σε πληροφοριοδότες ενάντια στην κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. Αποκρύπτεται εντέχνως ο ρόλος που ο ιμπεριαλισμός επιφύλασσε σε μέρος του κουβανικού ομοφυλόφιλου πληθυσμού ως στρατολογημένων κατασκόπων ενάντια στην Επανάσταση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στην Κούβα του 1960 υπήρξαν στρατόπεδα εργασίας, κάτι για το οποίο η κουβανική κυβέρνηση έχει κάνει γενναία αυτοκριτική".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη