Από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το...
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών καθώς και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 10η Δ.Ε.Β.Θ. με δικό του stand στο περίπτερο 15 της Δ.Ε.Θ. και διοργανώνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, που λειτουργούν ως προάγγελος της έκθεσης και μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της μεγάλης γιορτής του βιβλίου, σε όλη την πόλη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
• Δευτέρα 13 έως Δευτέρα 20 Μαΐου – «Γεύση Θεσσαλονίκης» - Στα εστιατόρια της πόλης.
Τα εστιατόρια της πόλης, που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσφέρουν από σήμερα, Δευτέρα 13 έως και τις 20 Μαΐου 2013, το μενού «Γεύση Θεσσαλονίκης», στην ειδική τιμή των 10 €. Επίσης, θα φέρουν ειδική σήμανση, που θα σηματοδοτεί τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, ενώ στα σουπλά των καταστημάτων, θα υπάρχουν θέματα από την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της 10ης Δ.Ε.Β.Θ., με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή. Συμμετέχουν τα καταστήματα «Οβάλ», «Παπαρούνα», «Χοντρό Αλάτι», «House Restaurant», «Ο Λουτρός», «Mama’s Taper», «Extrablatt», «Λιόπεσι», «Daios Food Bar - Restaurant», «Μπακάλικον», «Tiffany’s» «Ζύθος», «Ούζου Μέλαθρον», «Κιούπια», «Το Δίχτυ» και «Αψέντι».
• Τετάρτη 15 Μαΐου – «Το διάβασες; Χάρισέ το» - 17:00 έως 20:00 – Κεντρικές Πλατείες της πόλης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί τρεις υπαίθριες βιβλιοθήκες, που θα φιλοξενήσουν και θα ψυχαγωγήσουν τα παιδιά της πόλης, με τα βιβλία που χαρίζουν όσοι επιθυμούν να τους δώσουν μία «δεύτερη ευκαιρία». Οι υπαίθριες βιβλιοθήκες θα στηθούν στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο Λευκό Πύργο και στην Πλατεία Αριστοτέλους. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τα βιβλία τους, μπορούν να τα φέρουν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, στον 8ο όροφο, ή στους χώρους των εκδηλώσεων.
• 16 έως 19 Μαΐου – Περίπτερο 15 της Δ.Ε.Θ. – Έκθεση εκδόσεων για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.
Έκθεση εκδόσεων, σχετικά με τη ζωή και το έργο των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε ειδικά διαμορφωμένο stand του περιπτέρου 15, στο πλαίσιο του εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης «2013 – Έτος Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου», με αφορμή τα 1150 χρόνια από την έναρξη του ιεραποστολικού τους έργου.
• 16 έως 19 Μαΐου - Η «Ποίηση Γυμνή» - Στα καφέ μπαρ της Θεσσαλονίκης – Από 18:00 έως 21:00.
Απαγγελία ανέκδοτων ποιημάτων νέων ποιητών σε καφέ - μπαρ της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι ποιητές: Ράνια Καταβούτα, Άγγελος Ευθυμιάδης, Νίκος Γούτας, Γιάννης Πετάμης, Μαίρη Αλέξη, Χαρά τρε Κάπως, Σωτήρης Γάκος, Γωγώ Γιανναδάκη, Βασίλης Βασιλείου και Ζαφείρης Νικήτας. Στα καταστήματα «Urban», «De Facto», «On the Edge», «Pastaflora Darling», «Slug», «Don’t Tell Mama», «Residents» και «Θερμαϊκός».
• Πέμπτη 16 Μαΐου:
17:30 έως τις 19:30 - Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσει με μελωδίες τους δρόμους της πόλης, με μία δίωρη συναυλία που θα δώσει, πάνω στο υπαίθριο τουριστικό λεωφορείο «hop on - hop off», κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Δ.Ε.Β.Θ.
21:00 – Δεξίωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με μουσική από dj, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, μετά τα επίσημα εγκαίνια της 10ης Δ.Ε.Β.Θ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή το αφιέρωμα της έκθεσης στη Μ. Βρετανία, η οποία για φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης. Είσοδος ελεύθερη.
• Παρασκευή 17 Μαΐου:
17.00 έως 20:00 - «H Ποίηση στα Βαλκάνια» - Στο Πλαίσιο του 2ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης της Εταιρίας Συγγραφέων - Περίπτερο 13 της ΔΕΘ / Φιλολογικό Καφενείο.
Η Δ.Ε.Β.Θ. φιλοξενεί το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, που διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά η Εταιρεία Συγγραφέων, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η περσινή επιτυχημένη διοργάνωση ενδυναμώνει τη θέληση για ένα σταθερό ετήσιο θεσμό, μέσω του οποίου η ποίηση των Βαλκανίων αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη «συνομιλία» των λαών της περιοχής. Την έναρξη του Φεστιβάλ θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Κριαράς και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης. Στη συνέχεια, οι ποιητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα αναφερθούν στις κοινές βαλκανικές ρίζες.
22:00 - Μικρό αμφιθέατρο Βυζαντινού Μουσείου
Ο ηθοποιός Νίκος Ναουμίδης θα απαγγείλει ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.
• Σάββατο 18 Μαΐου: Ξεναγήσεις των επισήμων προσκεκλημένων της Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στα μνημεία της Θεσσαλονίκης.
13:00 έως 16:00 – «Ποιητικά αναλόγια» - 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης - Περίπτερο 13 / Αίθουσα θεματικού αφιερώματος Κ. Π. Καβάφης.
Οι 18 Έλληνες και ξένοι ποιητές, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα απαγγείλουν ποιήματά τους. Για τα ξένα ποιήματα, μετά την απαγγελία του πρωτοτύπου, θα ακολουθήσει ανάγνωση της ελληνικής μετάφρασης.
Συμμετέχουν: Ranko Risojecić (Βοσνία), Radu Vancu (Ρουμανία), Patricia Nikolova (Βουλγαρία), Zoran Anchevski (ΠΓΔΜ), Ana Pepelnik (Σλοβενία), Jasmina Topic (Σερβία), Milos Djurdjevic (Κροατία), Metin Cengiz (Τουρκία), Afroviti Gusho (Αλβανία). Από την Ελλάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ποιητές Σπύρος Βρεττός, Διονύσης Καρατζάς, Ηρώ Νικοπούλου, Μανόλης Πρατικάκης, Κλαίτη Σωτηριάδου και Κώστας Σουέρεφ.
20:30 «Ποιητικά αναλόγια στην πόλη» - 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης.
Η εκδήλωση «Ποιητικά αναλόγια» μεταφέρεται εκτός των εκθεσιακών εγκαταστάσεων και φιλοξενείται στο Καφέ–μπαρ «Γαζία»(Καρόλου Ντηλ 22).
• Κυριακή 19 Μαΐου 2013 - 13:00 έως 15:00
Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Μαρωνίτη – Περίπτερο 13 / Αίθουσα Θεματικού αφιερώματος Κ. Π. Καβάφης
Σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας και άνθρωπος συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα τιμηθεί από τη 10η Δ.Ε.Β.Θ., σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και παρουσίαση του φιλολογικού έργου και της συνολικής προσφοράς του στα γράμματα. Η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων από τη μεταφορά της «Οδύσσειας» του Ομήρου στα νέα ελληνικά από τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Ομιλητές:
• Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
• Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης ΑΠΘ,
• Ιωάννα Ναούμ, λέκτορας Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας, ΑΠΘ,
• Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ,
• Άρης Στυλιανού, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ
• Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
• Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «Εντευκτήριο», Γιώργος Κορδομενίδης.