22 Μαΐ 2013

Φως στο τούνελ της ύφεσης βλέπουν οι επιχειρηματίες

Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα επιφύλαξη για τις τραπεζικές τους καταθέσεις δηλώνουν οι επιχειρηματίες, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες και καταναλωτές επιθυμούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θεωρούν πως η κυβέρνηση στο ζήτημα των επιόρκων δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης στην Karfitsa.gr

Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το πρώτο εξάμηνο του 2013 το… «ψαλίδι» στις τιμές των προϊόντων άγγιξε το 25,5%, μειώθηκε ο δείκτης αυτοαπασχόλησης, που μεταφράζεται σε προσλήψεις νέων εργαζομένων και παράλληλα μειώθηκε το ποσοστό των επιχειρηματιών που σκοπεύει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε απολύσεις. Από τους επιχειρηματίες σε προσλήψεις προσανατολίζονται όσοι σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν το 1/3 των μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά απολύσεων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Από την έρευνα καταγράφεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και των αποτελεσμάτων από το χώρο του τουρισμού, που προμηνύονται ευοίωνα, εκτιμούμε ότι από το Σεπτέμβριο κάτι θα αλλάξει» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Αισιοδοξία με πεσμένους… τζίρους

Στο μεταξύ, για μείωση του τζίρου τους από την αρχή του έτους κάνουν λόγο επτά στους δέκα επιχειρηματίες (72%) ενώ καμία μεταβολή διαπίστωσε το 22% και αύξηση μόλις το 6%. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της δημοσκόπησης Δημήτρη Βασιλειάδη «υπάρχει βελτίωση του κλίματος, ενδεχομένως επειδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα». Ο ίδιος εκτιμά πως αυτός είναι και ο λόγος της αύξησης των ποσοστών όσων δηλώνουν αισιοδοξία για την επιχείρησή τους στο μέλλον. «Η Πασχαλινή αγορά κινήθηκε πιο ικανοποιητικά από ότι η Χριστουγεννιάτικη» υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης. Για το επόμενο εξάμηνο το 58% βλέπει μείωση τζίρου, το 10% αναμένει αύξηση, ενώ καμία μεταβολή προβλέπει ότι θα έχει το 32%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αναφορικά τις τραπεζικές καταθέσεις.  Το ενδεχόμενο, να συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, βλέπει ως ορατό το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 24% θεωρεί ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς. Την ίδια ώρα, για πέντε στους δέκα ερωτηθέντες η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να παραμείνουμε πάση θυσία. Τρεις στους δέκα έχουν αντίθετη άποψη ενώ το 14% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Μεγαλύτερη ασφάλεια για τις τραπεζικές τους καταθέσεις σε σχέση με τους επιχειρηματίες αισθάνονται οι καταναλωτές. Το 66% των ερωτηθέντων περιμένει εξελίξεις παρόμοιες με αυτές της Κύπρου,  ενώ το 34% απαντά ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Επίσης, το 63% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα της «Interview» θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ για το 28% ισχύει το αντίθετο.

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Στο μεταξύ, ενισχυμένο έναντι αντίστοιχης έρευνας του  Δεκεμβρίου του 2012 είναι το ποσοστό των βιοτεχνών, που απαντούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα το 63,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, με το 86,9%, να είναι επικριτικό απέναντι στις ενέργειες που γίνονται για το ζήτημα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων επτά στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα ούτως ή άλλως, ενώ το 19,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα εν εξελίξει  μέτρα, δεν θα χρειαστούν νέα.

Νέο «ψαλίδι» στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές κάνουνλόγογια μείωση κατά 39% του οικογενειακού τους εισοδήματος. Συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα έσοδα τους έχουν υποστεί μείωση από την αρχή της κρίσης, με το 26% να ισχυρίζεται πως έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων είδε βελτιωμένο τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Ο μέσος όρος των ανέργων αγγίζει τους 1,8 ανά οικογένεια, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 1,2 άτομα ανά οικογένεια και ένα χρόνο πριν άγγιζαν τα 1,65 άτομα ανά οικογένεια. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 52,7% των οικογενειών έχει ένα άνεργο μέλος, το 33% δύο άνεργα μέλη, το 7,7% τρία, το 2,2% τέσσερα ενώ το 4,4% πέντε και άνω.

Νέα μέτρα φοβάται ότι θα έρθουν το 66,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 21,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων. Θετικά αποτιμά το 64% τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 57% θεωρεί ότι το οριζόντιο κούρεμα κατά 15% στο χαράτσι των ακινήτων θα αποτελέσει ανάσα για τους ιδιοκτήτες.    

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητά το 53% των καταναλωτών, το 6,7%  προσλήψεις ενώ το 40,3% τη διατήρηση των υπαρχόντων.

Στα ύψη ο τουρισμός, στα «τάρταρα» η οικοδομή

Μιλώντας στην «Κ» ο α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Σίμος Διαμαντίδης ισχυρίζεται ότι «η αισιοδοξία των επιχειρηματιών είναι συγκρατημένη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας. Θετικά μηνύματα καταγράφονται μόνο στους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών, που αναμένεται να είναι αυξημένες το 2014». Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τη δεδομένη στιγμή μπορούν να βοηθηθούν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ «για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Από την πλευρά του ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου, Γιάννης Φωτιάδης υπογραμμίζει ότι «μπορεί να πηγαίνει καλά ο τουρισμός αλλά ένας βασικός οικονομικός παράγοντας της χώρας, όπως είναι η οικοδομή δεν παρουσιάζει καμία θετική εξέλιξη. Δυστυχώς ακολουθεί πτωτική πορεία και είναι επιτακτική η ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη