Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

23 Μαΐ 2013

Παραιτήθηκε ο Μπράνκο Τσερβένοφσκι, διάδοχο ψάχνει το Σοσιαλιστικό κόμμα της FYROM

Την αποχώρησή του από την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της FYROM, ανακοίνωσε πριν από 1 μήνα, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά την αποτυχία της παράταξης στις...
πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος θα αναδειχθεί από το τακτικό συνέδριο του SDSM, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SDSM, ανέφερε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος επειδή η αρχική απόφασή του για αποχή του κόμματος από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και αποχή από τις εργασίες της Βουλής (ο "ανένδοτος" του SDSM) δεν βρήκε ανταπόκριση μέσα στο κόμμα του.

Η αρχική επιλογή του Τσερβένκοφσκι να απέχει το κόμμα από τις δημοτικές εκλογές επικρίθηκε από την ΕΕ και προκάλεσε ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο απερχόμενος πλέον αρχηγός του SDSM να αναθεωρήσει την απόφασή του και να συμμετάσχει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες υπέστη δεινή ήττα από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία διαδοχής του και δεν θα παράσχει ούτε δημόσια ούτε κρυφή στήριξη σε κανέναν από τους υποψήφιους προέδρους του SDSM.

Ως πιθανοί αντικαταστάτες του Τσερβένκοφσκι στην ηγεσία του SDSM φέρονται ο δημοφιλής δήμαρχος της Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ, ο Κίρε Ναούμοφ και ο βουλευτής Ιγκορ Ιβάνοφσκι, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του κ.Τσερβένκοφσκι. Τέταρτος υποψήφιος και έχων το βάπτισμα του "φαβορί" είναι ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι, που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος του SDSM.
Zoran Jovanovski

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM από την ίδρυση του κόμματος το 1991 μέχρι το 2004, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της πΓΔΜ. Μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, το 2009, επανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

Διατέλεσε πρωθυπουργός της πΓΔΜ το διάστημα 1992-1998 και 2002-2004, ενώ από το 2004 έως το 2009 ασκούσε τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.

Vladislav Perunović, Skopje, FYROM
taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη