[το όνομα προφέρεται «Ορνί» γαλλιστί και όχι «Χόρνι» αγγλιστί]
γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Έγινα διαδικτυακώς αποδέκτης ενός κειμένου φερόμενου ως προερχόμενου από μία ομάδα υπό τον τίτλο «Πάμε μαζί» [ΣΗΜ: το έτερον σύνθημα του ΓΑΠ για τις εκλογές της 04.10.2009], την οποία συγκροτούν αμετανόητοι οπαδοί-φίλαθλοι του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα αναφέρεται σε άρθρο του..
κ. Gerard Horny, το οποίο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο slate.fr την 26.03.2012. Γράφουν, λοιπόν, οι εν λόγω GAPfans για το άρθρο εκείνο:
“Ίσως στην πορεία οι Έλληνες να ανακαλύψουν, ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης”, αναφέρει ο αρθρογράφος και αιτιολογεί την άποψή του, γράφοντας πως “κανείς από τους προκατόχους του δεν βρέθηκε μέσα σε τόσο δύσκολους αγώνες και δεν κλήθηκε να λάβει τόσο αντιλαϊκές αποφάσεις”. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο γίνεται αναφορά στις ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική κρίση, καθώς σημειώνεται ότι από το 2004 έως το 2009 εθελοτυφλούσαν σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός ήταν “ενίοτε υπερβολικός”, όταν κατήγγειλε τους Μέρκελ και Σαρκοζί για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα και ενστερνίζεται τη θέση ότι οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για το ευρωομόλογο. Προσθέτει, όμως, ότι η συμφωνία των ηγετών του Γαλλογερμανικού άξονα, στη Ντοβίλ, ήταν ένα βαρύτατο λάθος, που “σκόρπισε τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Το άρθρο τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς σημειώνεται ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό: “Ο Γ. Παπανδρέου έκανε όλη τη λάτζα, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να αποπεμφθεί στη συνέχεια”. Αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις ευοδωθούν, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες “ίσως να σκεφθούν να αποκαταστήσουν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μόνος στην πιο δύσκολη εποχή”.
Μου φάνηκαν κάπως περίεργα τα ως άνω παρατιθέμενα, εξ ου και ανεζήτησα το άρθρο, το οποίο εντόπισα και διάβασα. Δεν λέει ακριβώς αυτά που διαδίδουν οι GAPfans.
Το άρθρο εν πρώτοις στηλιτεύει τον Καραμανλή ονομαστικώς, επί πρωθυπουργίας του οποίου, γράφει, δεν έδιναν πράγματι σημασία οι οίκοι αξιολόγησης για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Στη συνέχεια γράφει ότι ο Καραμανλής απέτυχε να συγκρατήσει το έλλειμμα και εψεύσθη προς τον ελληνικό λαό μιλώντας για έλλειμμα 3,7% αρχές του 2009, το οποίο εν συνεχεία παρεδέχθη ότι θα είναι 6% για το 2009. Χρειάσθηκε δε ο ΓΑΠ μόνον 10 ημέρες για να διαπιστώσει ότι το έλλειμμα ήταν 10%, για να καταλήξει η Eurostat στο 13,6%. Αυτά γράφει ο κ. Horny. Ούτε αυτός ούτε οι GAPfans άκουσαν τίποτε για το μαγείρεμα του ελλείμματος από τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ κατ’ εντολήν Απαπαπαπαπακωνσταντίνου. Να δεχθώ, όμως, εγώ ότι η Γεωργαντά, ο Κοντοπυράκης, ο Λογοθέτης και οι άλλοι της ΕΛΣΤΑΤ είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι και ότι ο Απαπαπακωνσταντίνου είναι ο ειλικρινέστατος της ανθρώπινης φυλής. Ο κ. Horny δεν είχε διαβάσει ότι ο ΓΑΠ ήταν ενήμερος για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, οπότε και διερωτήθηκε για πρώτη φορά αν αξίζει να γίνει πρωθυπουργός; Ο κ. Horny δεν είχε πληροφορηθεί ότι το κυρίαρχο σύνθημα του ΓΑΠ στις εκλογές ήταν το «λεφτά υπάρχουν»; Δεν φρόντισε να πληροφορηθεί πόθεν ο ΓΑΠ είχε αντλήσει τις πληροφορίες περί του ότι λεφτά υπάρχουν;
Πέραν τούτου, αν ο ΓΑΠ δεν είχε ιδέα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί εξεβίασε τις εκλογές της 04.10.2009 δηλώνοντας ότι θα προκαλέσει εκλογές ούτως ή άλλως τον Μάρτιο του 2010 επ’ ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία; Αυτό δεν το γνωρίζουν οι GAPfans και ο κ. Horny; Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» διέφυγε του κ. Horny; Οι GAPfans το ξέχασαν;
Επίσης, ο κ. Horny γράφει ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκμυστηρευθεί ότι για την οικονομική κατάσταση δεν φταίει μόνον η κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτό δεν μας το γράφουν οι GAPfans, αλλ΄ ούτε έχω ακούσει ποτέ τον ΓΑΠ να το λέει στον ελληνικό λαό.
Εν συνεχεία ο κ. Horny δεν γράφει ότι ο ΓΑΠ ήταν υπερβολικός όταν κατήγγελλε τον κ. Σαρκοζί και την κ. Μέρκeλ, όπως μας ενημερώνουν οι GAPfans. Γράφει αυτό: «Μπορούμε να πούμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υπερβάλλει όταν κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση ότι δεν παρακολουθούσε αρκετά τα δημόσια οικονομικά της χώρας του: στις ποινικές υποθέσεις φαντάζει πάντοτε παράξενο να βλέπει κανείς τον κλέφτη να καταγγέλλει τον αστυφύλακα για αδράνεια». Αυτά γράφει ο κ. Horny, τα οποία δεν αντιγράφουν οι «πάμε μαζί».
Επίσης, ο GAPfans δεν μας λένε τί γράφει ακριβώς ο κ. Horny όταν μιλάει για τη συμφωνία της Dauville που σκόρπισε τον πανικό στις χρηματαγορές. Γράφει ότι η απόφαση Σαρκοζί-Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2010 για κούρεμα και του ιδιωτικού τομέα κατά 100 δισ. σκόρπισε τον πανικό στις αγορές. Γιατί δεν γράφουν, επίσης, ότι ο κ. Horny γράφει ομοίως ότι παρά το κούρεμα δεν ήταν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της; [ΣΗΜ: βιωσιμότητα του χρέους]
Και στη συνέχεια ο κ. Horny γράφει ότι ο ΓΑΠ πρότεινε στις Κάννες δημοψήφισμα για το τελευταίο σχέδιο της ευρωπαϊκής βοήθειας. Εγώ γιατί είχα ακούσει από όλα τα παπαγαλάκια στην Ελλάδα, αλλά και από τους πολιτικούς ηγέτες, ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα ήταν ευρώ ή δραχμή;
Κι’ αν ο ΓΑΠ είχε υπόψη του να προκηρύξει δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, γιατί ρώτησε τους Σαρκομέρκελ; Κι’ αν οι Σαρκομέρκελ είχαν αντίρρηση, γιατί εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο; Δηλαδή, για τους GAPfans είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό να εκπαραθυρώνεται ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός κατ’ εντολήν των ξένων; Οι ξένοι γνωρίζουν καλλίτερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ποιό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού, το οποίο και προστατεύουν σε αντίθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που δεν το προστατεύει;
Γράφει, τέλος, ο κ. Horny ότι αν ο διάδοχος του ΓΑΠ Λουκάς Παπαδήμος έχει τον χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πριν από τις εκλογές, οι επόμενοι διαχειριστές της Ελλάδος θα έχουν τουλάχιστον μία ευκαιρία: το πιο σκληρό μέρος θα έχει εκτελεσθεί από άλλους και εκείνοι θα έχουν, εάν όλα πάνε καλά και αν δεν είναι πολύ πιεσμένοι, την ευκαιρία να δρέψουν τους καρπούς της ανόρθωσης της Ελλάδος. Εκείνη την ώρα, ίσως σκεφτούν να αποκαταστήσουν τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει υπάρξει μόνος κατά την πιο δύσκολη περίοδο.
Συμπέρασμα: αγαπητοί GAPfans, καλόν θα ήτο να τα γράφετε όλα, ώστε να ενημερωνόμαστε σωστά και με πληρότητα. Ίσως να ήταν καλλίτερα να μεταφράσετε όλο το άρθρο και να μας το δώσετε ως αμάσητη τροφή για τα δικά μας συμπεράσματα. Η απομόνωση λέξεων και φράσεων απλώς εξυπηρετεί τους σκοπούς σας και όχι την ενημέρωσή μας.
Όσο για μένα, συνήγαγα και άλλο ένα συμπέρασμα: να διαβάζουμε με πολύ κριτικό πνεύμα όσους ξένους γράφουν για μας και να διϋλίζουμε στο έπακρο όσους εξ ημών γράφουν κάτι για τους ξένους. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τί συμβαίνει σε μία χώρα καλλίτερα από κάποιον που ζη στη χώρα αυτή και βιώνει την κατάσταση, στην οποία αυτή βρίσκεται.
Και το τελευταίο: ποιές μεταρρυθμίσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι ΓΑΠ, Λουκάς και Σαμαράς, οι οποίες θα επέτρεπαν σε κάποιον εξ αυτών να δρέψει τους καρπούς που έσπειρε ο ΓΑΠ; Γιατί εγώ δεν τις βλέπω;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση