31 Μαΐ 2013

O Κ.Γκιουλέκας ζητά από τον Γ.Μπουτάρη να τιμήσει τον Αλμπέρτο Ναρ

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης απέστειλε σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας για να διατυπώσει πρόταση για την απόδοση τιμής στον Αλμπέρτο Ναρ.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Κ.Γκιουλέκας:
«Ο Αλμπέρτος Ναρ υπήρξε ένας εξαίρετος συμπολίτης μας και μία εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα της πόλης. Από την ημέρα που έφυγε από την ζωή έως σήμερα, η πόλη που υπηρέτησε με πάθος, τίμησε με την πένα του και συνεισέφερε τα μέγιστα στην ιστορική ανάδειξη και προβολή της δεν έκανε ακόμη το ελάχιστο χρέος της.
Επειδή ο Αλμπέρτος Ναρ προσέφερε –από διάφορες θέσεις- πολύτιμες υπηρεσίες στην γενέτειρά του την Θεσσαλονίκη το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με την Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου είναι να δώσει τιμητικά το όνομα του σε μια οδό της πόλης».

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που δεν έχουν τιμηθεί, όπως αρμόζει για την προσφορά τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες η δημοτική παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» έχει καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του τις περιπτώσεις των αειμνήστων πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Ντίνου Κοσμόπουλου, του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. «Μια παράλειψη που πρέπει να διορθωθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο Κ.Γκιουλέκας.

*Ο Αλβέρτος Ναρ (1947-2005) γεννήθηκε τη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Γιός σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με το βιβλίο "Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας", με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου. Τις μελέτες λαογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, με τις οποίες επιχειρεί να φωτίσει το χαρακτήρα της Εβραϊκής κοινότητας στην ιστορική διαδρομή της, τις συνέχισε ο Ναρ και μετά το 1985, συγκεντρώνοντας το σύνολο της δουλειάς του στο βιβλίο "Κειμένη επί ακτής θαλάσσης" (1997). Αναφορά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και στο βιβλίο "Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα" (1998), που κυκλοφόρησε μαζί με την Έρικα Κούνιο Αμαρίλιο. Ως πεζογράφος εμφανίστηκε επίσης το 1985 με διήγημα από το περιοδικό "Το δέντρο", αλλά συνεργάστηκε στενά και με τα περιοδικά "Παραφυάδα" και "Το τραμ" (Τρίτη διαδρομή). Κυκλοφόρησε τις συλλογές διηγημάτων : "Σε αναζήτηση ύφους" (1991, δεύτερη έκδοση το 1997 εμπλουτισμένη με πέντε ακόμα διηγήματα), και "Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός" (1999). Ήταν τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και εβραϊκά. Πέθανε, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη