Και αύξηση της ανεργίας και 5,6% ύφεση, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι άδοξα τέλειωσε το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με στόχο να πείσει ότι η τάση έχει αναστραφεί και η κρίση δήθεν αποκλιμακώνεται. Δυστυχώς, με ευχές δεν γίνεται ανάπτυξη. Χρειάζονται αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις και πολιτική βούληση για εφαρμογή τους, στοιχεία που απουσιάζουν εντελώς.
Η «Δημιουργία, ξανά!» υπενθυμίζει: η χώρα έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, τόσο λόγω θέσης, πόρων και συνθηκών όσο και λόγω του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού της και του δημιουργικού πνεύματος του Έλληνα. Φτάνει μόνο να αρθούν τα σημερινά εμπόδια και η χώρα να αποκτήσει επιτέλους αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύοντας σε κλάδους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικούς, όπως την Έρευνα & Καινοτομία, τον εξειδικευμένο Τουρισμό (π.χ. ιατρικό, πολιτιστικό, κλπ.), τη Ναυτιλία, τις ειδικές καλλιέργειες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τα προϊόντα με περιβαλλοντικό / ιστορικό / πολιτιστικό υπόβαθρο κλπ.
Πρώτα όμως να πέσουν τα εμπόδια. Η «Δημιουργία, ξανά!» ζητά:
1. Μείωση της φορολογίας νομικών και φυσικών προσώπων στο 15% (flat tax) με διακομματική δέσμευση για τουλάχιστον 10/ετή ισχύ του νέου φορολογικού πλαισίου.
2. Άμεση απλοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση και τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
3. Πλήρη εφαρμογή της πληροφορικής στις σχέσεις πολίτη και επιχειρήσεων με το κράτος για να πάψει ταυτόχρονα και η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
4. Κατάργηση κάθε μορφής δήθεν αναπτυξιακής επιχορήγησης σε χρήμα σε επιχειρήσεις που η εκάστοτε κυβέρνηση «ευλογεί» και αντικατάσταση με παροχές σε υπηρεσίες, είδη και φορολογικές απαλλαγές, προσβάσιμες σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια.
5. Άμεση πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων με αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια (θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν, εξαγωγές που θα πραγματοποιούνται κλπ.), μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες.
6. Άμεση κατάργηση κρατικών φορέων με μηδενικό ή δευτερεύουσας σημασίας αντικείμενο ή με επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
7. Εκ του μηδενός αναδόμηση του κράτους. Όλο το οργανόγραμμα του κράτους να επανασχεδιαστεί με την λογική κόστους/αποτελέσματος και να στελεχωθεί από την αρχή μετά από διαγωνισμούς δεξιοτήτων και γνώσεων.
8. Άνοιγμα όλων των λογαριασμών και των μητρώων των περιουσιακών στοιχείων, όσων διατέλεσαν ως αιρετοί, συνδικαλιστές ή κρατικοί λειτουργοί σε θέσεις ευθύνης.
9. Κατάργηση ειδικών φόρων στην ενέργεια παραγωγής. Η ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο κλπ. σε τιμές τουλάχιστον ανταγωνιστικές των γειτόνων.
10. Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και κατάργηση κάθε προσοδοθηρικού νόμου, φόρου ή τέλους υπέρ τρίτου που εξασφαλίζει εισοδήματα σε μία συντεχνία εις βάρος του συνόλου.
11. Λογοδοσία – απόδοση λογαριασμού για κάθε ευρώ που εισπράττει και ξοδεύει το Δημόσιο.
Από τη "Δημιουργία ξανά"