6 Ιουν 2013

Το πήρα απόφαση. Πιθανότερο να καταργηθεί το Άβατον του Αγίου Όρους από το άρθρο 86 του Συντάγματος!

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Αθανασόπουλος, πρώην εισαγγελέας, παραπέμφθηκε το  1989 και δικάστηκε το 1990 [κυβέρνηση ΝΔ - Ενωμένης Αριστεράς] για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου και απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου-κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας σε σχέση με γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι...


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


... που βάφτισε ελληνικό, για να εξαχθεί στην Ευρώπη ως κοινοτικό. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών. Η Βουλή που τον παρέπεμψε συγκατατέθηκε την 17.01.1994 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ] στην άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης. Κάτι σαν τα Προεδρικά Διατάγματα που υπογράφει ο Κάρολος και απονέμει χάρη σε κατάδικους για να μπορούν να διορίζονται στο Δημόσιο.

Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, Δικαιοσύνης Αγαμέμνων  Κουτσόγιωργας και ο Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας, Τεχνολογίας Γεώργιος Πέτσος παραπέμφθηκαν το 1989 [κυβέρνηση ΝΔ-Ενωμένης Αριστεράς]. Η δίκη διεξήχθη το 1992. Ο Α. Παπανδρέου αθωώθηκε με ψήφους 7-6 για ηθική αυτουργία σε απιστία, δωροληψία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. [ΣΗΜ: για να αποδείξει την ανεξαρτησία της Δικαστικής έναντι της Εκτελεστικής εξουσίας, ο Κ. Καραμανλής είχε προκάνει να δηλώσει ότι οι πρωθυπουργοί πάνε σπίτι τους και όχι στη φυλακή. Ο ίδιος που είχε, δίκην Εφετείου, πει, πριν καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση, ότι η θανατική ποινή των πρωταιτίων της 21.04.1967 θα μετατραπεί σε ισόβια, αλλά πραγματικά ισόβια («όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια»)]. 

Ο Π. Ρουμελιώτης παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 ν.δ.  802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, αλλά δεν δικάστηκε λόγω μη άρσης της ασυλίας του από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο τον είχε κρύψει ο Ανδρέας τιμώντας τη δράση του με εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο Δ. Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η Βουλή, όμως, με απόφαση της 26.11.1993 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ], συγκατατέθηκε στην απονομή χάριτος και στην άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης.

Ο Μ. Κουτσόγιωργας παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 ν.δ.  802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια, απεβίωσε όμως κατά τη διάρκεια της δίκης, εξ ου και έπαυσε η δίωξή του.

Ο Γ. Πέτσος παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή και σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το πρώτο αδίκημα, ενώ αθωώθηκε για το δεύτερο [στο βιογραφικό του αναφέρει ότι αθωώθηκε πανηγυρικά. Τί θα γίνει ρεπούση μου; Υπάρχει πολιτικός που να πει κάποια στιγμή μια αλήθεια; Μία! Τόση δα!]

Ο Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, παραπέμφθηκε το 1989 και για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής  την 15.05.1992 [κυβέρνηση ΝΔ].
Ο Πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης παραπέμφθηκε το 1994 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ] για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής την 16.01.1995 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ]. [ΣΗΜ: για την ίδια υπόθεση υποβλήθηκε πρόταση κατηγορίας και κατά της Υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά η Βουλή δεν την παρέπεμψε].

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί Οικονομικών Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Βιομηχανίας- Εμπορίου-Τεχνολογίας Ανδρέας Ανδριανόπουλος παραπέμφθηκαν το 1994 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ] για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, προβληματικής εταιρείας του Δημοσίου. Ο πρώτος για ηθική αυτουργία σε απιστία, για παθητική δωροδοκία και για παράβαση καθήκοντος και οι άλλοι δύο για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής την 16.01.1995 [κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ].

Ηθικό δίδαγμα. Ό,τι κατεβάσει η γκλάβα του καθενός.
Η δική μου γκλάβα λέει: της δίωξης και της αναστολής το κάγκελο. Σιγά μην αφήσουν τους εισαγγελείς να ασκούν ή να μην ασκούν διώξεις. Να τους έχουν και υποχρέωση;
Πάντως, εγώ τιμώ τον καταδικασθέντα Δημήτρη Τσοβόλα. Είναι ο μόνος που εγκαταλείποντας την πολιτική βγάζει το ψωμί του δικηγορώντας.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη