Σκληρή απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μάτη, εξέδωσε το Δ.Σ. του σημαντικότερου πνευματικού ιδρύματος της Μακεδονίας.
Η απάντηση έχει ως εξής:
Ενοχλεί η υπεράσπιση της Μακεδονίας;
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης απευθύνει δημόσια την επιταγή του «η Ε.Μ.Σ. να επιστρέψει αμέσως στο δημόσιο την περιουσία της».
Ωστόσο, δύναται εύκολα να πληροφορηθεί ότι:
1. Προς το παρόν η Ελλάδα δεν υπόκειται σε σοβιετικό καθεστώς.
2. Την Ελληνική Δημοκρατία διέπουν το Σύνταγμα, οι Νόμοι, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες.
3. Το Δίκαιο απονέμει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη που πάντοτε δικαίωσε την Ε.Μ.Σ.
4. Μεγάλοι Ευεργέτες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είναι οι Πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Νικόλαος Πλαστήρας, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, Γεώργιος Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος αδιάλειπτα γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου την αποστολή και το έργο της Ε.Μ.Σ. την οποία εμπράκτως τίμησαν επίσης οι επόμενοι Πρωθυπουργοί Κώστας Αλ. Καραμανλής, Γιώργος Α. Παπανδρέου και Αντώνης Κ. Σαμαράς καθώς και όλοι οι Αρχηγοί του Κράτους.
5. Κάθε φορολογούμενος, όπως η Ε.Μ.Σ., δικαιούται να γνωρίζει ποιοι, πόσοι, για ποιον σκοπό και για ποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα εισπράττουν τους φόρους του.
6. Την οικονομική διαχείριση της Ε.Μ.Σ. ελέγχουν και εγκρίνουν όλες οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και η Γενική Συνέλευση των εταίρων οι οποίοι σήμερα είναι 816 επιφανείς Θεσσαλονικείς πολίτες.
7. Εταίροι της Ε.Μ.Σ. σήμερα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Αλ. Καραμανλής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης και της ΧΑΝΘ Γιάννης Σωσσίδης, βουλευτές, αντιδήμαρχοι, επίτιμοι Πρόξενοι, επτά αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, διακόσιοι τουλάχιστον καθηγητές Πανεπιστημίων, δεκάδες ενεργοί επιχειρηματίες και επιστήμονες όλων των κλάδων, νέοι ερευνητές και διδάκτορες Ιστορίας και πρώην ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί οι οποίοι συγκροτούν σωματείο ιδιωτικού δικαίου από το έτος 1939.
8. Χωρίς καμιάν απολύτως κρατική επιχορήγηση η Ε.Μ.Σ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια 2010-2013 ολοκλήρωσε και κυκλοφόρησε τριαντατρείς επιστημονικές μελέτες της αναφερόμενες αποκλειστικά στη Μακεδονία και στο Μακεδονικό. Όλες οι εκδόσεις της αναρτώνται στην ιστοσελίδα της www.ems.gr που κάθε μήνα δέχεται 2.500 έως 3.200 επισκέψεις από 36 έως 42 ξένες χώρες. Επίσης αποστέλλονται δωρεάν σε όλες τις σημαντικές Βιβλιοθήκες, στα Πανεπιστήμια και στα Επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας καθώς επίσης σε δεκάδες Δήμους, Μητροπόλεις, Οργανώσεις και Σχολεία της Μακεδονίας. Από τον Ιανουάριο 2010 μέχρι τον Μάιο 2013 η Ε.Μ.Σ. δώρισε 9.353 βιβλία της σε 584 συλλογικούς αποδέκτες.
9. Η Ε.Μ.Σ. συνεργάζεται με τα Κρατικά Αρχεία της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδος και της Τουρκίας, τα οποία ερευνούν επί τόπου επιστήμονές της. Κυκλοφόρησε κοινές δίγλωσσες εκδόσεις της με τα Κρατικά Αρχεία της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας και με τα Αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας και, στα Ελληνικά, με της Ελλάδος.
10. Η Ε.Μ.Σ. αφιερώνει στα Εκατό Χρόνια 1912-2012 δεκαεπτά ειδικές μελέτες της. Οργάνωσε και παρουσίασε στην Πινακοθήκη της την έκθεση Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα-βήμα σε εικόνες με ανέκδοτες φωτογραφίες, δημοσιεύματα και τεκμήρια του Έπους. Την έκθεσή της επισκέφθηκαν διαδοχικά, από τον Οκτώβριο 2012 έως σήμερα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες και μαθητές της Θεσσαλονίκης και των μακεδονικών πόλεων που την φιλοξένησαν: Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Αξιούπολη, Εύρωπος, Καστοριά, Καβάλα, Σέρρες, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο και Κιλκίς. Ακολουθεί η Δράμα. Προηγήθηκε ο Πειραιάς. Το υλικό προσέφεραν δέκα συλλέκτες και Ιδρύματα.
11. Η εφημερίδα Η Καθημερινή της Κυριακής προσέφερε σε 120.000 αναγνώστες της τη συλλογική επιστημονική μελέτη της Ε.Μ.Σ. Μέρες Ελευθερίας, Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι σε τρία αλλεπάλληλα πολυτελή τεύχη τον Μάρτιο και Απρίλιο 2012.
12. Τα τελευταία επτά έτη 2006-2013 η Ε.Μ.Σ. προσέφερε υποτροφίες συνολικού ύψους 154.000 ευρώ σε 52 γλωσσομαθείς μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιστορίας οι οποίοι στελεχώνουν το Επιστημονικό Ηλεκτρονικό Κέντρο «Ιωάννης Μανδύλας» υπό την επίβλεψη εταίρων μας καθηγητών της Ελληνικής και της Βαλκανικής Ιστορίας.
13. Το έμμισθο προσωπικό της Ε.Μ.Σ. ανέρχεται σε 14 άτομα με πολυμελείς οικογένειες. Ούτε δεκάρα λαμβάνουν τα μέλη του Δ.Σ. και των επιστημονικών επιτροπών, οι επιβλέποντες καθηγητές και οι συντάκτες των εμβληματικών επιστημονικών περιοδικών επιθεωρήσεων Μακεδονικά και Ελληνικά. Επιφανείς επιστήμονες προσφέρουν δωρεάν προς έκδοση τα μνημειώδη συγγράμματά τους.
14. Η Βιβλιοθήκη της Ε.Μ.Σ. διαθέτει 75.000 τόμους, είναι η μεγαλύτερη της χώρας σε θέματα της Μακεδονίας και διασυνδέεται διεθνώς με άρτιο ηλεκτρονικό δίκτυο. Με αυτά τα δεδομένα η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό κέντρο της Ελλάδος με εξειδίκευση το Μακεδονικό, την ιστορική ταυτότητα των Ελλήνων Μακεδόνων και τα Βαλκάνια. Θα παραμείνει εσαεί.