"Εθνικό μύθο" χαρακτηρίζει η Ρεπούση κάθε ιστορία που ανυψώνει το φρόνημα των Ελλήνων (αντιθέτως δεν αμφισβητεί "μύθους" άλλων λαών) κι έτσι, ακολούθησε η,
Σκληρή απάντηση της Δημάρχου Σουλίου στη Μαρία Ρεπούση:
Αδιανόητα θεωρεί η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπότση-Μπραΐμη τα όσα φέρεται να είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση για τον «Χορό του Ζαλόγγου», σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Μπραΐμη τόνισε: «Για εμάς, για τα παιδιά μας, γενιές ολόκληρες, η ιστορία του Σουλίου και ό,τι αυτό πρεσβεύει, δηλαδή τον αγώνα και τη θυσία των ανθρώπων για την Ελευθερία, είναι κάτι το οποίο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Οι ιστορικοί, οι επιστήμονες έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια εκτενέστερη έρευνα σε βάθος, όμως όλα αυτά που εμείς τόσα χρόνια γνωρίζουμε, είναι τεκμηριωμένα εκτός των άλλων και από το δημοτικό τραγούδι και από μαρτυρίες ξένων περιηγητών.
Με αυτά μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο, πέραν από κάτι κατευθυνόμενο, έναν στόχο αμφισβήτησης της ιστορίας μας και διαστρέβλωσης των εθνικών αγώνων του έθνους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε άλλο, σε μία τέτοια εποχή, που βρίσκεται υπό αμφισβήτηση η αυτοδιαχείριση μας.
Να το θεωρήσω ως όψιμο επιστημονικό ενδιαφέρον; Θεωρώ αδιανόητο, απαράδεκτο ελαφρά τη καρδία, να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από δημόσιο βήμα. Όχι μόνο ως δήμαρχος Σουλίου, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, εκφράζω την αντίδραση και την δυσαρέσκειά μου και προτίθεμαι να θέσω το ζήτημα τέτοιων στοχευμένων δηλώσεων, για ψήφισμα».
Από την πλευρά της η κα Ρεπούση, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ανασκευάζοντας μερικώς είπε, ότι οι δηλώσεις της παραποιήθηκαν, αρνούμενη ότι μίλησε για το Ζάλογγο και έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών που έχει στο στόχαστρο κυρίως τις γυναίκες. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε πει ότι η Ελλάδα του 19ου αιώνα χρειαζόταν εθνικούς μύθους.
Επομένως και η ΔΗΜ.ΑΡ. με τα καμώματά της, ένας αριστερός μύθος δεν είναι;
Απλός Έλληνας πολίτης