Για να μην κοροϊδευόμαστε: το φετινό 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτά που ξέραμε μέχρι φέτος, αποκλειστικά και μόνο, λόγω χώρου. Λόγω...
...των έργων στην παραλία, εκεί που το ξέρει όλος ο κόσμος, μεταφέρθηκε φέτος στην Πλ.Αριστοτέλους και μάλιστα, ψηλά, στο άγαλμα του Βενιζέλου, σε ένα χώρο ακατάλληλο για το φεστιβάλ βιβλίου. Έτσι, απέτυχε -σε σύγκριση με την τεράστια επιτυχία των προηγουμένων ετών- χωρίς φυσικά να φταίει για αυτό ο Σύνδεσμος Εκδοτών, που δεν είχε άλλη λύση.
...των έργων στην παραλία, εκεί που το ξέρει όλος ο κόσμος, μεταφέρθηκε φέτος στην Πλ.Αριστοτέλους και μάλιστα, ψηλά, στο άγαλμα του Βενιζέλου, σε ένα χώρο ακατάλληλο για το φεστιβάλ βιβλίου. Έτσι, απέτυχε -σε σύγκριση με την τεράστια επιτυχία των προηγουμένων ετών- χωρίς φυσικά να φταίει για αυτό ο Σύνδεσμος Εκδοτών, που δεν είχε άλλη λύση.
Ελπίζουμε, μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, να έχει τελειώσει η ανακατασκευή της παραλίας (ο Δήμος διαβεβαίωσε μόλις προχθες ότι η παραλία θα είναι πανέτοιμη τον Σεπτέμβριο, αλλά κρατάμε πάντα μικρό καλάθι σε εξαγγελίες....), ώστε να επιστρέψει και το φεστιβάλ στη φυσική του θέση.
Το δελτίο τύπου του Σ.Ε.Β.Ε.:
Έκλεισε τις πύλες του το 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο οποίο, στις δεκαεπτά μέρες λειτουργίας του ξεναγήθηκαν χιλιάδες επισκέπτες, φιλοι του βιβλιου και παρακολούθησαν τις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης για τη φετινή διοργάνωση αναφέρει:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου στο 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε έναν καινούργιο χώρο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Εγνατία στο Άγαλμα του Ελ. Βενιζελου.
Ήταν μια χρήσιμη εμπειρία για μας και για τους εκδότες και τους συγγραφείς και μια ευκαιρία να έλθουν κοντά στο φεστιβάλ αναγνώστες από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Παρόλα αυτά το αίτημα του κόσμου και των δημιουργών του βιβλίου είναι να επανέλθει στο φυσικό του χώρο, στην Παραλία όπου διοργανώνεται περισσότερο από 30 χρόνια. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ πέρα από την ευκαιρία της ενημέρωσης για την εκδοτική δραστηριότητα και την γνωριμία με τους συγγραφείς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μια σειρά από παράλληλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου. Ανάμεσα σ’ αυτές παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις ανοικτές στο κοινό για μείζονα κοινωνικά και πνευματικά θέματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά. Ξεχωριστή θέση είχαν οι εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά και για τον Κ.Π. Καβάφη καθώς και τα αφιερώματα στο διάταγμα των Μεδιολάνων καθώς και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, όπως επίσης και η προβολή των νέων βραβευμένων ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» της ΕΡΤ 3».
Στο 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου λειτουργούσαν περίπου 100 εκθετήρια και φιλοξενήθηκαν περίπου 250 εκδοτικοί οίκοι που παρουσίασαν περισσότερους από 25 χιλιάδες τίτλους βιβλίων της φετινής αλλά και της παλαιότερης βιβλιοπαραγωγής.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν: Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Σύνδεσμος Εκδοτών από την Αθήνα.
Επίσης, συμμετείχε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, απ’ όπου οι πολυάριθμοι επισκέπτες προμηθεύτηκαν ενημερωτικό υλικό.
Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο ΚΓ΄ Πνευματικός Μάιος συνδιοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, και τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.