12 Ιουν 2013

Δεν κλείνει η ΕΡΤ

"Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό κατασκεύασμα, το οποίο δυστυχώς ήταν εκ θεμελίων στραβά δομημένο, με στρεβλώσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Αν θέλετε μία παρομοίωση, είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που πρέπει να κάνεις γενικό ρεκτιφιέ. Δεν μπορείς να ..
το κάνεις με το αυτοκίνητο εν κινήσει. Πρέπει να το πας στο συνεργείο να κατεβάσεις το μοτέρ, να το φτιάξεις σωστά και να το ξαναβάλεις στο δρόμο.",
ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη προς τους ανταποκριτές ξένου τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ:

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ που ήρθατε τόσο γρήγορα μετά την πρόσκληση. Θεωρήσαμε σημαντικό να έχετε μία άμεση ενημέρωση. Δυστυχώς, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων υπάρχει μία συσκότιση.
Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος. Άκουσα τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. να κραυγάζει σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι παντού. Μέσα σε αυτό το σκοτάδι προσπαθεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ψέμα.
Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό κατασκεύασμα, το οποίο δυστυχώς ήταν εκ θεμελίων στραβά δομημένο, με στρεβλώσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο.
Αν θέλετε μία παρομοίωση, είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που πρέπει να κάνεις γενικό ρεκτιφιέ. Δεν μπορείς να το κάνεις με το αυτοκίνητο εν κινήσει. Πρέπει να το πας στο συνεργείο να κατεβάσεις το μοτέρ, να το φτιάξεις σωστά και να το ξαναβάλεις στο δρόμο.
Προχωράμε σε μία επανεκκίνησή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Σας έχει σταλεί το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα. Όπως θα διαβάσετε, έχει πλήρεις εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να παρέμβει.
Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος θα εκλείψουνε. Και για να προλάβω ερώτησή σας. Μα, δεν μπορούσατε όλα αυτά ένα χρόνο τώρα να τα κάνετε;
Σας πληροφορώ ότι προσπάθησα. Αν θυμάστε έφτασα στο σημείο να καταγγείλω μέσω συνεντεύξεών μου το γεγονός ότι δεν συνεδρίαζε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για να αποπέμψει υπαλλήλους με βαρύτατες κατηγορίες, βαρύτατα αδικήματα. Μιλάμε για εκβιασμούς, μιλάμε για αποσπάσεις χρηματικών ποσών με υπόσχεση τον διορισμό στην ΕΡΤ. Μιλάμε για τέτοια πράγματα και όμως παρέμεναν επί χρόνια στην ΕΡΤ.
Και παρότι επί μήνες ο αρμόδιος Υπουργός ζητούσε τη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για να γίνει το αυτονόητο, αυτό δεν γινόταν.
Όσο για τη στάση των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνούν στο στόχο ότι πρέπει να γίνει ριζική αναδιάρθρωση, ότι πρέπει να γίνει εξυγίανση της ΕΡΤ.
Διαφωνούμε ως προς τον τρόπο. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει εν λειτουργία. Και σας ρωτώ, εάν ανακοινώναμε σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ με δραστικές περικοπές, με εξορθολογισμό του προσωπικού, η ΕΡΤ θα ήταν και πάλι κλειστή λόγω των απεργιών.
Γιατί αυτή η βεβαιότητα; Γιατί η ΕΡΤ παρέμεινε επί μήνες κλειστή επειδή απεργούσαν οι δημοσιογράφοι, γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου.
Δεν θεωρούσαν επαρκείς αυτές τις παραχωρήσεις και βέβαια θέλω να σημειώσω, μιας και είσαστε από διεθνή μέσα, ότι δημοσιογράφος – δημόσιος υπάλληλος δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Μόνο στην ΕΡΤ.
Αυτά τα βασικά ήθελα να σας πω. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ξανανοίγουμε άμεσα. Ήδη αναρτήθηκε και κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το νέο σχέδιο νόμου. Το έχετε και εσείς στα χέρια σας, για να κάνουμε έναν σωστό, σύγχρονο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι δεν ήταν ικανή η κυβέρνηση να εξυγιάνει την ΕΡΤ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι τέτοιες οι δομικές στρεβλώσεις της ΕΡΤ, είναι τόσα τα κακώς κείμενα. Σας ανέφερα το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν έπρεπε να έχουν φύγει οι εργαζόμενοι που είχαν εκβιάσει, που είχανε κλέψει; Και επί χρόνια παρέμεναν;
Είναι δυνατόν να πρέπει να βγαίνει ο αρμόδιος Υπουργός στα κανάλια και να λέει, δεν εκτελούν τις εντολές; Το στοιχειωδέστερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη φορά ποιος εγγυάται ότι θα είναι διαφανής ο τρόπος προσλήψεων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το νομοσχέδιο που έχετε στα χέρια σας, όπως θα δείτε, παρέχει επαρκέστατες εγγυήσεις και δεχόμαστε κάθε παρατήρηση και κάθε σχόλιο. Για αυτό άλλωστε και η δημόσια διαβούλευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προκύπτει ένα ερώτημα, το οποίο μου έχουν κάνει επανειλημμένα οι συνάδελφοι που είναι στο Λονδίνο. Υπήρξε μία λίστα 250 οργανισμών του δημοσίου που θα εξεταζόντουσαν ως προς το αν θα έπρεπε να κλείσουν για λόγους εξοικονόμησης.
Η ερώτηση είναι, γιατί ξεκινήσατε από έναν τόσο ευαίσθητο οργανισμό και αν αυτό είναι καθαρά για οικονομικούς λόγους ή αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν είναι για οικονομικούς λόγους. Το σχέδιο υπήρχε. Το επεξεργαζόμασταν. Προσπαθούσαμε αυτόν τον εξορθολογισμό, αυτήν την μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης να την πετύχουμε εν λειτουργία.
Όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων για το ειδικό μισθολόγιό τους, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, για να προλάβω τυχόν άλλη ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις που προβλέπονται να γίνουνε.
Θα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές. Για αυτό και περιμέναμε μέχρι χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν είναι για οικονομικούς λόγους. Νόμιζα ότι αφορούσε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. Είναι για να εξορθολογιστεί. Είναι για να μην υπάρχει τέτοια κατασπατάληση του υστερήματος των Ελλήνων.
Μιλάμε για περίπου 300 εκατομμύρια τα οποία πετυχαίνουν να αποσπάσουνε το ενδιαφέρον του 4% των Ελλήνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το ερώτημα είναι γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε από εκεί; Αυτό θέλω …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όλοι λένε ότι το δημόσιο θέλει βαθιές τομές, που το ελληνικό δημόσιο θέλει ριζική αναδιάρθρωση.
Πιστεύουμε ότι η περίπτωση της ΕΡΤ είναι η χαρακτηριστικότερη. Είναι εκεί που όλοι λένε, όλοι συμφωνούν ότι πολλά δεν πάνε καλά, αλλά κανένας μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτα.
Το να κάνουμε Επιτροπές για διαβουλεύσεις και να συμφωνήσουμε στα προφανή. Ορίστε, σχέδιο νόμου. Να τοποθετηθεί ο καθένας και να επαναλάβω, ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν κανονικά και θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία προσλήψεων με απόλυτη διαφάνεια, με κριτήρια ΑΣΕΠ στο νέο φορέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε ήδη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, όμως αυτές δεν έχουν τελειώσει. Σήμερα το απόγευμα ….
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξαμε. Θα σε προλάβω. Τα ειδικά μαθήματα γίνονται τώρα. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 200 σχολεία.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει επαρκέστατο σύστημα για να καλύψει μέχρι 250 σχολεία αν κάνω λάθος. Το πρόβλημα υπήρχε με τα γενικά μαθήματα, όπου οι εξετάσεις διεξάγονταν σε 800 σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε αντίστοιχο μηχανισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί με τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, διακόπηκε και η αναμετάδοση του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου, του BBC και της Deutsche Welle.
Δεδομένου ότι αυτές οι αναμεταδόσεις γίνονταν μέσω διακρατικών συμφωνιών πώς θα λύσει το πρόβλημα αυτό η κυβέρνηση και δεύτερον, τι αποζημιώσεις θα κληθεί να καταβάλει στις αντίστοιχες χώρες σε περίπτωση που δεν μπορέσει να το λύσει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τις λεπτομέρειες θα τις μάθετε από το Υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις της απερχόμενης ΕΡΤ. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τις συμβάσεις που υπήρχανε.
Αν δεν κάνω λάθος ήταν δωρεάν η αναμετάδοση. Οπότε νομίζω ότι τίθεται σε άλλη βάση το ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ένα αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε και με το κανάλι της Βουλής, και φροντίσαμε για να υπάρχει εναλλακτική μετάδοσή του, θα βρεθούν αντίστοιχοι τρόποι και για τις περιπτώσεις που αναφέρατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή είπατε εδώ και ένα μήνα ήταν έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης, αν κατάλαβα καλά; Περιμένατε τις εξετάσεις…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, ανέφερα ότι η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστικότατη περίπτωση δημόσιου που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Και του νέου που πρέπει να δημιουργήσουμε που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ελλήνων και που να ενδιαφέρει περισσότερο από το 4% των Ελλήνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο (γαλλικά)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα, αν κατάλαβα καλά την ερώτηση γιατί δεν σας άκουγα και πολύ καθαρά, σε ότι αφορά τους δημοσιογράφους στη Γαλλία ή στη Γερμανία έχουν ένα καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου; Αυτό πρώτη φορά το μαθαίνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αντίστοιχα στην Ελλάδα αυτές οι συμβάσεις αορίστου χρόνου ισοδυναμούν -και μπορούν να ρωτήσετε και νομικούς - με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου.
Για την ακρίβεια δεν μπορείς ούτε καν να μετακινήσεις από την μία υπηρεσία στην άλλη μέσα στο ίδιο κτίριο. Υπήρχε υπερεπάρκεια δημοσιογράφων στα multi media, ελλείψεις δημοσιογράφων σε άλλους τομείς της ραδιοτηλεόρασης και όμως λόγω ακριβώς αυτού του καθεστώτος του δημοσιοϋπαλληλικού δεν μπορούσες να αξιοποιήσεις το δυναμικό της ΕΡΤ.
Θέλω να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η ΕΡΤ είχε 677 δημοσιογράφους μόνιμους και όμως λένε ότι δεν μπορούσε να βγει το πρόγραμμα αν δεν προσλαμβάνονταν και 100 συμβασιούχοι επιπλέον. Σας ρωτώ αν αυτή την αναλογία την βρίσκετε σωστή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακολουθήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές και λοιπές προβλεπόμενες διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση θα περάσει από τη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει ή το πότε θα λειτουργήσει και ποιά θα είναι η μορφή; Δηλαδή θα κλείσουν κάποια κανάλια;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το οργανόγραμμα, το νέο οργανόγραμμα καταρτίζεται τώρα. Οπότε σε λίγες μέρες θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Σε ότι αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει, αλλά ακριβέστερα με σταθμούς και πότε θα γίνει το κάθε τι θα είμαι έτοιμος στις επόμενες μέρες να σας πω.
Ήδη αναρτήθηκε προς διαβούλευση, ήδη κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω η νέα δημόσια τηλεόραση ή δεν ξέρω πώς θα λέγεται..
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο νέος φορέας, οργανισμός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Αφού θα είναι δημόσιο μήπως θα περιέχει τη συμμετοχή, δεν έχω διαβάσει ακόμα το νομοσχέδιο και δεν ξέρω ακριβώς, μήπως θα προβλέπεται και η συμμετοχή κοινωνικών φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης ή φορέων ή εκπροσώπων της κοινωνίας για τη διαμόρφωση, τη διαχείριση των οικονομικών αλλά και τη διαμόρφωση του προγράμματος όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες;
Και μια δεύτερη ερώτηση που θα ήθελα, αν έχετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την αναμετάδοση του προγράμματος BBC και της Deutsche Welle ανεξάρτητα από το οικονομικό των συμβάσεων που πριν από λίγο αναφέρατε.
Και μια τελευταία ερώτηση, πώς θα διασφαλιστεί το πολυτιμότατο αρχείο της ΕΡΤ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πολυτιμότατο αρχείο της ΕΡΤ που είναι πραγματικά εθνικός θησαυρός των Ελλήνων θα διαφυλαχθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι συγκεντρωμένοι στο ραδιομέγαρο δεν θα θελήσουν να καταστρέψουν έναν εθνικό θησαυρό. Σε κάθε περίπτωση έχουμε προνοήσει.
Από εκεί και πέρα, όπως θα διαβάσετε στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ένα εποπτικό Συμβούλιο και κάτω από το εποπτικό Συμβούλιο θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Η επιλογή των προσώπων με τον τρόπο που γίνεται διασφαλίζει ότι θα είναι καταξιωμένοι, θα είναι ανεξάρτητοι από κάθε άλλη δέσμευση.
Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που εγγυάται τα συμφέροντα της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση το αντικείμενο της διαβούλευσης είναι να δεχθούμε προτάσεις, παρατηρήσεις, βελτιώσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό.
Υπήρχε και ένα τρίτο σκέλος στην ερώτησή σας, σας είπα ότι ερευνάμε λύσεις για το πώς θα μπορέσουμε να το καλύψουμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στο άμεσο μέλλον του προσωπικού που βρίσκεται σήμερα στην Αγία Παρασκευή. Ποια θα είναι η στάση της Κυβέρνησης που πρέπει να παρέμβει για να βγάλει ή όχι;
Και το δεύτερο είναι κάπως σχετίζεται με το πρώτο, ποια θεωρείται ότι είναι η εικόνα που έδωσε η Ελλάδα με αυτή την απόφαση; Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα και πάλι για μια παρόμοια εφαρμογή σε άλλες χώρες; Το λέω με τη σκέψη στην Πορτογαλία όπου και εκεί έχουν μια οικονομική κρίση..
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν γνωρίζω τα δεδομένα της πορτογαλικής τηλεόρασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...και εκεί ένα κλείσιμο..
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στην περίπτωσή μας δεν είναι κλείσιμο. Είναι επανεκκίνηση. Αυτό μπορεί να γίνει σαφές και να σταματήσει αυτή η διαστρέβλωση; Είναι επανεκκίνηση. Δημιουργούμε μια σωστή δημόσια ραδιοτηλεόραση όπου όλοι θα προσληφθούν αξιοκρατικά, όπου θα αξιολογούνται διαρκώς και θα προσφέρουν συνεχώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και πολύ σύντομα θα εκπέμψουμε ξανά. Δεν είδα όμως αντίστοιχες ανησυχίες όταν φιμώνανε την δημόσια ραδιοτηλεόραση επιδιώκοντας ακόμη περισσότερα προνόμια. Δεν είδα για παράδειγμα τέτοια ευαισθησία όταν προσπαθήσανε να ρίξουν σκοτάδι στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου.
Δεν είδα αντίστοιχη ευαισθησία όταν οποτεδήποτε υπήρχε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, εκεί ακριβώς επιλέγανε να ρίξουν μαύρο στην ΕΡΤ.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, έχουν τις αποζημιώσεις τους οι οποίες πιστέψτε με είναι αρκετά σημαντικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτική ερώτηση. Τι θα γίνει με δικαιώματα που έχει η ΕΡΤ σε τηλεοπτικά προγράμματα; Παράδειγμα, αν θα κερδίσει σήμερα ο Ολυμπιακός, μεθαύριο πρέπει να μεταδοθεί Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αυτό γίνεται στην ΕΡΤ, τι θα γίνει τώρα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα δικαιώματα που έχει η ΕΡΤ, πρώτα από όλα όπως είπα όλα τα δικαιώματα, όλες οι υποχρεώσεις, όλα τα περιουσιακά στοιχεία έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα πάνε στο νέο φορέα. Στο μεσοδιάστημα το Υπουργείο Οικονομικών βάσει ανοιχτών διαδικασιών θα δέχεται προσφορές από άλλα κανάλια για να μεταδώσουν εκείνα αυτά τα γεγονότα.
Σε ότι αφορά την κάλυψη των κομμάτων που είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό σκέλος θα υπάρχει ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών να μπορεί το κάθε κόμμα να λέει ότι θέλω να καλύψω αυτή την δράση μου, αυτή την εκδήλωσή μου, θα υποβάλουν το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών, θα παίρνουν την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση και θα μπορούν μόνοι τους να προσλαμβάνουν τους τεχνικούς που χρειάζονται ή που θέλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν πρέπει να κάνεις αναδιάρθρωση εκ βάθρων, πρέπει να τον κλείσεις τον φορέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι κλείσιμο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι προσωρινό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κλείσιμο. Ακόμα και αν είναι προσωρινό….στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μία προσωρινή αναστολή εργασιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης λόγω του ότι πρέπει να λειτουργήσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι κάτι καινούριο και πρέπει….
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχετε ήδη στα χέρια σας το νόμο. Σας ζητώ να δείτε πώς ήταν τα πράγματα πριν και να τα συγκρίνετε με αυτό το οποίο θα δημιουργήσουμε. Και μετά πείτε μου αν το παρελθόν ήταν καλύτερο από το μέλλον που εμείς προτείνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω πώς θα πάνε τα πράγματα…, το θέμα όμως είναι ότι ήταν ένα σοκ, ένα διεθνές σοκ …όχι για το τι θα συμβεί, αν θέλετε να κάνετε αναδιάρθρωση, κανείς δεν αμφιβάλλει για αυτό, νομίζω κανείς…, όμως το θέμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Και οι συνάδελφοι ρωτούν τον τρόπο δράσης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όλα θα περάσουν από τη Βουλή. Σας διαβεβαιώ ότι όλα είναι νόμιμα. Και όλα θα περάσουν από την Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μπορείτε να ρωτήσετε το νομικό τμήμα. Όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να το κάνετε με το σκληρό αυτό τρόπο, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αλλάξει…., και θα δημιουργηθεί αυτός ο πανικός στον κόσμο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει πανικός. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, έχουμε κάνει τόσες δραστικές αλλαγές στην Ελλάδα.
Εμείς τα κάνουμε τα πράγματα σωστά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ειλικρινά, λόγω του ότι τους περασμένους μήνες τον περισσότερο καιρό η ΕΡΤ δεν εξέπεμπε, τουλάχιστον δεν είχε ειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι έκαναν απεργίες επειδή ήθελαν περισσότερα προνόμια και ειδικό καθεστώς, χωρίς να νοιάζονται για το τι συμβαίνει εν γένει στον ελληνικό δημόσιο τομέα.
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αν ανακοινώναμε ότι θα κλείσουμε την ΕΡΤ σε τρεις μήνες, τότε η ΕΡΤ για τρεις μήνες θα ήταν κλειστή λόγω απεργιών. Προτιμήσαμε να το κάνουμε με τον τρόπο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …από τις πληροφορίες που έχουμε, δεν το ήξεραν, και το έμαθαν ξαφνικά και έπαθαν ένα είδος σοκ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όλοι έλεγαν ότι η ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει. Για χρόνια οι δημοσιογράφοι μιλούσαν για τα σκάνδαλα και για τις ατασθαλίες που συνέβαιναν σε αυτή και κανείς δεν έκανε τίποτα.
Λοιπόν, επιτέλους εμείς κάνουμε κάτι. Και να μας κρίνετε εκ του αποτελέσματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε προβλέπετε να λειτουργήσει η νέα Εθνική Τηλεόραση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακούστε, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως έχουμε ένα κοινό σκοπό. Πιστεύουμε ότι μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης για το νέο νόμο, το νόμο για τη νέα ραδιοτηλεόραση, θα καταφέρουμε να βρούμε τον κοινό τόπο. Τα τρία κόμματα της Κυβέρνησης συνεργασίας έχουν περάσει πολλές δυσκολίες, όμως πάντα καταφέρναμε και βρίσκαμε τον κοινό τόπο για να πετύχουμε τους σκοπούς μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θέλουμε αντιπερισπασμούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς, ειδικά όσον αφορά τα αρχεία της ΕΡΤ που είναι εθνικός πλούτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση. Πότε ακριβώς θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο από τη Βουλή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πολύ σύντομα. Δεν γνωρίζω τώρα τις κοινοβουλευτικές προθεσμίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, άμεσα. Και το δεύτερο είναι όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή ….,
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να τα απαντήσουμε ένα, ένα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:….και πώς αυτό θα επηρεάσει την αντίδραση του κόσμου; Και τις διαβουλεύσεις για την πώληση του δημοσίου αερίου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είχαμε έσοδα έτσι δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα συγχέετε δύο διαφορετικά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί νωρίτερα. Είχαμε όμως τις πανελλαδικές εξετάσεις, για αυτό το αναβάλλαμε. Επρόκειτο να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Όμως λόγω της ιστορίας της ΔΕΠΑ προτιμήσαμε να το αφήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν συνδέονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι απόφασή μας να δημιουργήσουμε μία σωστή δημόσια ραδιοτηλεόραση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄Εχετε συνεννοηθεί με την τρόικα για το κλείσιμο της ΕΡΤ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχει καμία σχέση η τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε συνεννοηθεί….
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε τι να συνεννοηθούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τους πείτε ότι δεν….
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, εμείς έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις στη βάση της δανειακής μας σύμβασης και του προγράμματος εξυγίανσης. Σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται ότι θα καθοριστεί από την τρόικα ο Α ή ο Β Οργανισμός, σε καμία περίπτωση δεν είχαμε σχετικές συζητήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ήξεραν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπήρχε λόγος.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να ρωτήσει για πρώτη φορά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όσον αφορά το κανάλι της Βουλής, αυτό εκπέμπει ήδη. Είχε ένα προσωρινό πρόβλημα γιατί έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο μετάδοσης.
Ποια ήταν η άλλη ερώτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς. Και το Σωματείο των δημοσιογράφων θα έχει έναν εκπρόσωπό τους στην επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για τις διαδικασίες και την επιλογή.
Πραγματικά σας καλώ να διαβάσετε το νέο νόμο. Πιστεύω ότι θα δείτε ότι δημιουργούμε μία τελείως ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Άλλη μία ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό. Είναι μία μοναδική περίπτωση.
Thank you very much. Σας ευχαριστώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη