11 Ιουν 2013

Πωλείται η Χρυσή Αμμουδιά Θάσου


Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ 181 στρεμμάτων στην παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς προκειμένου να πωληθεί σε ιδιώτη έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων, που συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουνίου για να αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης.


Στη συγκέντρωση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κοινοτικό Κατάστημα της Παναγίας που αποδείχθηκε πολύ μικρό για την περίσταση, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που θα αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ενώ στο μεταξύ ο δήμαρχος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσβολή της παράλογης απόφασης.

Επίσης, ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ θα κινηθεί κατά της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα, έκτασης 15 στρεμμάτων, ενώ εξετάζει και το ζήτημα της βάλτας Ραχωνίου έκτασης 250 στρεμμάτων.

«Δε θα το επιτρέψουμε»!

«Έχουν δρομολογήσει την καταστροφή της Χρυσής Αμμουδιάς στο σύνολό της, αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε», δήλωσε στην EgnatiaPost το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δημήτρης Έλληνας, επισημαίνοντας ότι τα 181 στρέμματα που περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ είναι όλη η παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς από τη Σκάλα Παναγίας μέχρι τη Σκάλα Ποταμιάς με τις αμμοθίνες. Μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένη στη Natura 2000, που αν τελικά παραχωρηθεί και «αξιοποιηθεί» με διαδικασίες fasttrack θα καταστρέψει όλη την παραλιακή ζώνη.

«Πρόκειται για όλη την παραλία, ό,τι υπάρχει ανάμεσα σε ρυμοτομικό και αιγιαλό, σημείωσε ο κ. Έλληνας. Όπως φαίνεται σχεδιάζουν να το κόψουν σε κομμάτια των 10-20 στρεμμάτων και μέσω διαδικασιών fasttrack, δηλαδή κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης, να κάνουν την περιοχή σαν την Κόπα Καμπάνα. Να στήσουν ξενοδοχεία στο γιαλό. Αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος για δυναμικές κινητοποιήσεις και είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν τελικά προχωρήσουν δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης».

«Πρόκειται για μια σαφώς απαράδεκτη ενέργεια», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, που μελετά όλες τις παραμέτρους του θέματος με τη νομική και την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Εξάλλου, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ο δήμαρχος θα θέσει το θέμα και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, αλλά και στην ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για την τύχης της περιουσίας του ελληνικού λαού, ερήμην του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, που εκτιμά πως οτιδήποτε ανεγερθεί στη συγκεκριμένη περιοχή θα σημάνει την καταστροφή της περιοχής, ενώ συνάμα θα είναι και μια επιλογή αυτοκαταστροφική.

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανόν οι μανδαρίνοι του κρατικού μηχανισμού να μην γνωρίζουν καν την περιοχή, αφού δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί οτιδήποτε στην άμμο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο δήμος και η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν καμία κίνηση που θα υπονομεύσει το μέλλον της περιοχής. Κάθετα αρνητικός δήλωσε ο δήμαρχος και στην περίπτωση της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ των 16 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης της μαρίνας του Λιμένα. Ο δήμος έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραχώρηση του εν λόγω τμήματος από τους υπουργούς Τουρισμού και τους ιθύνοντες του ΕΟΤ γιατί η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης ακυρώνει τη Μαρίνα και αίφνης η έκταση αυτή περνά στο ΤΑΙΠΕΔ προς αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών. Εξάλλου, οι υπηρεσίες του δήμου μελετούν την περίπτωση των 250 στρεμμάτων της Βάλτας Ραχωνίου.

Η περίπτωση του «Λούσυ»

Αντίθετα με τον ακραίο παραλογισμό των περιπτώσεων της Χρυσής Αμμουδιάς και της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα, η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ οκτώ στρεμμάτων στην περιοχή του ξενοδοχείου «Λούσυ» στην Καβάλα είναι μια διευθέτηση, που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια, τονίζει στην EgnatiaPost ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. Πρόκειται για αυθαίρετες επιχωματώσεις που είχαν γίνει από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου όπου σήμερα βρίσκονται η πισίνα και γήπεδα τέννις, που ούτως ή άλλως χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο. «Η διεύθυνση του ξενοδοχείου ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση του δήμου και τους είπαμε πως δεν έχουμε αντίρρηση. Πρόκειται για μια διευθέτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», σημείωσε ο δήμαρχος.

egnatiapost
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη