5 Ιουν 2013

Πρόταση Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει το κτήριο Μακρίδη για να στεγάσει το ΣΑΕ

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το δημοσίευμα της ΡΗΡ αναφορικά με την έξωση που κάνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο Συμβουλίο Απόδημου Ελληνισμού από τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, δωρεά Θωμά Μακρίδη.


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ



Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Ελληνική Διασπορά Βουλευτής Β΄Αθηνών,  Άδωνις Γεωργιάδης, το μέλος του προεδρείου του ΣΑΕ και πρώην Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης προτείνει να αγοράσει το κτήριο δωρεά Μακρίδη και να το διαθέσει ατελώς για την μόνιμη στέγαση των Γραφείων του ΣΑΕ.

Αποκλειστικός όρος που θέτει, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στην ΡΗΡ, είναι αν ποτέ διαλυθεί οριστικά το ΣΑΕ, το κτίριο να επανέλθει στην ιδιοκτησία τη δική του ή των κληρονόμων του.

Κύκλοι του περιβάλλοντος Σαββίδη, με τους οποίους συνομίλησε η ΡΗΡ, επιβεβαιώνουν τη βούληση-πρόθεση του κ. Σαββίδη να επιλύσει, δια της οδού αυτής, το πρόβλημα στέγασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην συμπρωτεύουσα.


Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ελληνική Διασπορά κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Η εξέλιξη αυτή είναι δυνατόν να αποτελέσει τη λύση του όλου προβλήματος κατά τον καλύτερο, μάλιστα, και ασφαλέστερο για το ΣΑΕ τρόπο. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί και να υλοποιηθεί καθώς:

α. Δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο δωρητής κ. Θωμάς Μακρίδης, ο οποίος έχει συγκατατεθεί με την επιθυμία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να εκδιωχθεί το ΣΑΕ προκειμένου να “αξιοποιηθει” το ακίνητο στεγάζοντας υπηρεσίες του Δήμου “που παράγουν έργο”, εν προκειμένω όλες τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, θα δεχθεί την πώληση η οποία, έτσι κι αλλιώς εξαρτάται από το Συμβόλαιο Δωρεάς, εάν και με ποιό τρόπο μπορεί αυτή  να πραγματοποιηθεί.

β. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται από συμβολαιογραφικούς κύκλους ότι πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών, δηλαδή και του Δημάρχου και του Δωρητή ώστε να γίνει ανάκληση της δωρεάς και εν συνεχεία πώληση του κτηρίου στον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομάδας ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και  πολλών μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Ρωσία).

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Μακρίδης, μιλώντας παλαιότερα στην “PanHellenic Post”  είχε υποστηρίξει, αντίθετα με τον ισχυρισμό του περιβάλλοντος Μπουτάρη, ότι εκείνος ποτέ δεν πρότεινε στον Δήμαρχο την έξωση του ΣΑΕ, αλλά  είχε ερωτηθεί από τον κ. Μπουτάρη εάν θα είχε αντίρρηση για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο συγκεκριμένο κτήριο! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θεώρησε την ερώτηση “ρητορική”, αφού, όπως είπε, «δεν διατηρώ καμμία εξουσία πλέον επί της δωρεάς»- ενώ διευκρίνησε ότι «δεν έχει αλλάξει τη σύμβαση της δωρεάς, γιατί κάτι τέτοιο νομικά δεν μπορεί να γίνει»…

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο κ. Μπουτάρης με παλαιότερη δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ευρίσκετο σε συζητήσεις με τη Διοίκηση του ΣΑΕ και τον Πρόεδρο, Στέφανο Ταμβάκη, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τη μεταφορά των Γραφείων του ΣΑΕ από το κτίριο της οδού Αποδήμου Ελληνισμού (περιοχή Μ. Κάλλας-Σοφούλη) και τη μεταστέγασή τους σε άλλο ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο οι συζητήσεις αυτές -κατά τον π. Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη, κατέληξαν στην συγκατοίκιση του ΣΑΕ με μία υπηρεσία του Δήμου. Αντ΄αυτού, όμως, μονομερώς ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης προχώρησε στην ολοκληρωτική έξωση του ΣΑΕ από το κτήριο επωφελούμενος, προφανώς του γεγονότος του πρόσκαιρου “κενού δράσης και εκπροσώπισης” που συνεπάγεται η περισσότερο από δύο χρόνια μεταβατική κατάσταση που βιώνει το ΣΑΕ στο δρόμο για την μετεξέλιξή του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αυθαίρετη αφαίρεση των πινακίδων του ΣΑΕ από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο π. Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, με ανοικτή επιστολή του είχε αποκρούσει όσα υποστηρίζει ο κ. Μπουτάρης περί συμφωνίας παραχώρισης του κτηρίου. Μεταξύ άλλων έγραφε ο κ. Ταμβάκης: “Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αφαίρεση των πινακίδων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι αυθαίρετες ενέργειες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, ξεφεύγουν των ορίων της τυπικής έστω συνεργασίας δύο φορέων.

“Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς αντιλαμβάνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ηγεσία του το γεγονός ότι από το 1997 μέχρι σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η Πρωτεύουσα του Απανταχού Ελληνισμού.

“Για την ιστορία και για την αποκατάσταση των γεγονότων όπως έχουν γίνει παραθέτω τα όσα συμφωνήθηκαν στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στις 31 Μαρτίου 2012, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για τους χώρους των γραφείων του ΣΑΕ: «Με προϋποθέσεις, η συστέγαση μπορεί να γίνει. Πρώτη προϋπόθεση είναι να κρατήσει το ΣΑΕ χώρους για τους συνεργάτες του και την αίθουσα συνεδριάσεων. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση των δύο συνεργατών του ΣΑΕ μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και διάθεση χώρου για τη πραγματοποίηση εκθέσεων, που τυχόν θα οργανωθούν στο μέλλον»>.

Αντί των συμφωνηθέντων, ο κ. Μπουτάρης εξωπέταξε τον Απόδημο Ελληνισμό από το σπίτι του, που βρίσκεται στην κατ΄ευφημισμόν πλέον Πρωτεύουσα του Αποδήμου Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη!..

Πηγή: panhellenicpost.com/


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη