6 Ιουν 2013

Ανοικτή επιστολή προς κ. Τουρκολιά για την Τράπεζα Ανατολής: Σας παρακαλώ δείξτε τα έγγραφα


ΠΡΟΣ:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Γραφείο Διοικητή
κ. Τουρκολιάς Αλέξανδρος
Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης
Αιόλου 86, 102 32 Αθήνα
Τηλ. 210 3341 002, fax 210 3341 003


Ρόδος, 23 Μαΐου 2013

Θέμα: Αίτημα κοινοποίησης λογιστικών καταστάσεων της Ειδικής Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, όπως δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών.


Αξιότιμε κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος,

έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο στόχος μου ήταν ο συμβιβασμός όλων των πλευρών για την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής.

Στο διάστημα αυτό προχώρησα στην αποστολή αρκετών επιστολών προς εσάς και τη νομική σας υπηρεσία. Κατά την επικοινωνία μας, σας ανέπτυξα το σκεπτικό τόσο το δικό μου, όσο και της νομικής μου ομάδας, και σας κοινοποίησα κάποια από τα στοιχεία, τα οποία έχω συγκεντρώσει την τελευταία δεκαετία.


Αλέξανδρος Τουρκολιάς,
Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Στην τελευταία αναπάντητη επιστολή μου προς τον κ. Μιλτιάδη Σταθόπουλο, Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας, προσέθεσα φωτοτυπίες μιας μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, ημερομηνίας έκδοσης 16 Μαΐου 1934, η οποία αντικαταστάθηκε στις 19 Μαρτίου 1972 από την Τράπεζα της Ελλάδος με άλλη ίσης αξίας, λόγω μεταβίβασης. Τόσο η μετοχή, όσο και το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμειναν αναλλοίωτα κατά τα 38 αυτά έτη. Αυτή τη μεταβίβαση υπογράφει ο κ. Ιωάννης Νικολάου Παντελάκης, χρηματιστής της εποχής, κάτοικος Αθηνώ ν, Σοφοκλέους 10, ενώ υπάρχει και άλλη τέτοια μετοχή, της οποίας η μεταβίβαση έγινε το ίδιο έτος από τον τότε Διευθυντή Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αυτή ήταν μια απλή ένδειξη ότι ο ν. 18/1944 δεν ίσχυσε για τις μετοχές των Ανωνύμων Εταιρειών, κάτι φυσικό αφού η υποχρέωση αποπληρωμής στο παράδειγμα της Τράπεζας Ανατολής είναι κλασματική επί της περιουσίας της Εταιρείας, όποια και αν είναι αυτή (και μάλιστα όχι σε δραχμές, με εξαίρεση την προκαταβολή). Μέχρι η υποχρέωση αυτή να εξειδικευτεί σε ποσό, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί, ιδιαίτερα μάλιστα όσο η Εταιρεία διαθέτει περιουσία την επομένη της εφαρμογής του νόμου, όπως καταθέσεις σε συνάλλαγμα, μετοχές άλλων εταιρειών, ακίνητα που δεν έχ ουν μεταγραφεί, και ένα μετοχικό κεφάλαιο σε συνάλλαγμα (franc-or σύμφωνα με τον Αναγκαστικό Νόμο της 26ης Απριλίου 1935 Περί των εις ξένον νόμισμα κεφαλαίων Ελληνικών Ανωνύμων Εταιρειών). Ουσιαστικά, τα παραπάνω έγγραφα είναι απλά ενδεικτικά και ο ίδιος ο νόμος διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί εκμηδενισμού των υποχρεώσεων της Τράπεζας σας προς τους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής.

Παράλληλα, δεν κατανοώ την επιμονή της νομικής σας ομάδας στο άρθρο 1 του ν. 5261/1931, το οποίο σύμφωνα με μια περίεργη και εκούσια ερμηνεία, σας απαλλάσσει από την υποχρέωση δημοσίευσης του ισολογισμού της Εκκαθάρισης στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών της εποχής. Αυτό φυσικά αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι ουδέποτε προχωρήσατε στις κατά νόμο υποχρεωτικές δημοσιεύσεις. Η δικαιολογία του ν. 5261/1931 εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην υπερασπιστική σας γραμμή, μια και στις επιστολές σας προς τους μετόχους μετά το 1937 δεν αναφερόσασταν ποτέ σε αυτόν. Και ήτ αν λογική η στάση εκείνη, από τη στιγμή που η συζήτηση της αποδοχής του άρθρου 1 του ν. 5261/1931 από τη Γενική Συνέλευση απαιτούσε την απαρτία 2/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου, μια απαρτία που φυσικά δεν υπήρξε.

Παρόμοια άξια λόγου είναι και η συνεχιζόμενη υποστήριξη των παραπάνω θέσεων σε απαντητικές επιστολές και εξώδικες δηλώσεις σας, που έχω λάβει τόσο εγώ, όσο και άλλοι κάτοχοι μετοχών της Τραπέζης Ανατολής. Το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών, στην απόφαση 6341/2012, δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς σας περί των ν.5261/1931 και ν.18/1944 και σας υποχρεώνει ξεκάθαρα στην επίδειξη συγκεκριμένων εγγράφων. Η συνεχιζόμενη προβολή των παραπάνω θέσεων, και μετά την έκδοση της αποφάσεως, αποτελεί κρίση και μη αποδοχή της δικαστικής απόφασης εκ μέρους σας.

Για να αποφύγουμε περαιτέρω δικαστικές διαμάχες, σας παρακαλώ θερμά, να με ενημερώσετε αν στην μέχρι σήμερα έρευνα σας έχετε εντοπίσει:

τις 8 εξαμηνιαίες καταστάσεις λογιστικού της Εκκαθάρισης σε μία ελληνική εφημερίδα, όπως ορίζει η σύμβαση συγχώνευσης,
τις 8 εξαμηνιαίες καταστάσεις λογιστικού της Εκκαθάρισης σε μία αιγυπτιακή εφημερίδα, όπως ορίζει η σύμβαση συγχώνευσης,
τον ισολογισμό Εκκαθάρισης, όπως δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών (Διάταγμα Περί Ανωνύμων Εταιρειών της 22 Ιανουαρίου 1930, άρθρο 4 παράγραφος 3), υπογεγραμμένο από τους εκκαθαριστές,
τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Ανατολής της 1η Αυγούστου 1932, που να έχει την απαραίτητη απαρτία των 2/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου, όπως ορίζει ο ν. 2190/1920 στο άρθρο 29 - παράγραφος 3, ώστε να ισχύσει το άρθρο 1 του ν. 5261/1931, εφόσον φυσικά υπάρχει και η σχετική απόφαση περί εφαρμογής του από τη Γενική Συνέλευση.
Η άμεση κοινοποίηση των παραπάνω θα με αποτρέψει από τις ήδη προγραμματισμένες νομικές κινήσεις, προς όφελος όλων μας και φυσικά θα στοιχειοθετήσει την άποψη σας ότι το συγκεκριμένο οικονομικό έγκλημα έχει παραγραφεί και δεν αποτελεί διαρκές αδίκημα.

Σας υπενθυμίζω πως η Τράπεζα της Ελλάδος με απαντητική της επιστολή στις 19 Δεκεμβρίου 2012 (Α.Π. 5958) σημείωνε αναφορικά με την ενημέρωση της για την Ειδική Εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής, ότι “δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο”.

Το Τμήμα Γ' της Γενικής Δ/νσης Οικονομικής Πολιτικής, Δ/νση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, σας προώθησε στις 25 Απριλίου 2013 (Α.Π. Β.1069) σχετικό αίτημα μου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την Εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής. Ο νόμος Περί Ανωνύμων Εταιρειών, όπως ίσχυε την εποχή εκείνη, προέβλεπε στο άρθρο 49 την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για την απογραφή της εταιρικής περιουσίας και τη λήξη της Εκκαθάρισης. Είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει αυτή την ενημέρωση, για αυτό και σας παρακαλεί να του κοινοποιήσετε την απάντηση σας.

Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί και στο Γραφείο της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, αφού θεωρώ ότι η μη λήξη της Ειδικής Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής και η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για την υπόθεση, πλήττει το Δημόσιο συμφέρον, σε μια εποχή που το Ελληνικό Κράτος θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιθανά έσοδα (μερίσματα, μη καταβεβλημένες προκαταβολές, υπόλοιπο Εκκαθάρισης μετά την αποζημίωση των λίγων μετοχών που θα εμφανιστούν κλπ).

Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να αποφύγω τέτοιες ενέργειες, ωστόσο δεν μου αφήσατε άλλο περιθώριο. Σας θυμίζω ότι η Εθνική Τράπεζα είναι εναγόμενη από τον Πατέρα μου, σε δικάσιμο το Νοέμβριο 2013 για την υπόθεση αυτή, για την οποία έχετε ήδη ζητήσει μία αναβολή λόγω ασθενείας.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την κοινοποίηση των εγγράφων που ορίζει ο νόμος και αναμένω την απάντηση σας.

Με εκτίμηση,
Ρήνος Μ. Ελευθέριος



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Τράπεζα της Ελλάδος
Γραφείο Διοικητή
Ε. Βενιζέλου 21, 102 50 Αθήνα
Τηλ. 210 320 2000, fax 210 3241 500

2. Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής
Δ/νση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Τμήμα Γ'
Νίκης 5-6, Πλ. Συντάγματος, 101 80 Αθήνα
Τηλ. 210 3332 747, fax 210 3332 810