3 Ιουλ 2013

Στα 4,6 R σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ο σεισμός στην Κοζάνη

Μανώλης Σκορδίλης: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από τη σεισμική διέγερση» -Τι απαντάει για τα φράγματα -Δείτε ΝΕΕΣ φωτογραφίες από ρωγμές σε σπίτια στην Αιανή!


Στα 4,6 R καταγράφηκε ο νέος σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, ο οποίος σημειώθηκε στις 16.28΄ στα 20 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Κοζάνης, με μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.  Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τον σεισμό, ο οποίος είναι στο ίδιο σημείο με τον εξίσου μεγάλο σεισμό της Τρίτης, κοντά στην Αιανή.

Ερωτηθείς από το kozanimedia, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, για το εάν και κατά πόσο είναι φυσιολογική η σεισμική αυτή δραστηριότητα ο ίδιος απάντησε πως «προφανώς έχουμε μια σεισμική διέγερση στην περιοχή και δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, ότι έχει δώσει σχετικά πρόσφατα ισχυρό σεισμό. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες και αυτά που γνωρίζουμε δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από αυτή τη διέγερση.

Όπως ο ίδιος τόνισε, φαίνεται ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι σε λίγο διαφορετικό επίκεντρο από αυτό μεγάλου σεισμού του 1995. Όσο για τη λειτουργία των φραγμάτων και το κατά πόσο αυτά  επηρεάζουν, ο ίδιος απάντησε πως «ένα φράγμα δεν μπορεί να αλλάξει τη σεισμικότητα μιας περιοχής. Μπορεί να επιβαρύνει, όμως, ή να εκδηλώσει σεισμούς σε μια περιοχή, λίγο νωρίτερα ίσως από ό,τι πρόκειται να  εκδηλωθούν». Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «η οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τέλος επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει κατά το δυνατόν να παραμείνει ψύχραιμος.

Οι επιστήμονες μελετούν τα φαινόμενα, και την εξέλιξη τους, όπως και τη σεισμική διέγερση που φάινεται να υπάρχει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κόσμος στην Κοζάνη είναι ανάστατος από τη σεισμική έξαρση , ενώ φαίνεται να υπάρχουν και νέες ζημιές στην Αιανή από το νέο σεισμό!

(ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK)

Πηγή: Κοζάνη media
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη