Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στη χώρα και μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ...
η αναδιάρθρωση αναφέρεται σε μια πολυσύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις υλοποίησης μέχρι το τελικό της στάδιο. Όσο αναγκαία είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, άλλο τόσο απαραίτητος είναι ο επαρκής σχεδιασμός και προγραμματισμός της.
Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, θα περιορίσει τις αδικίες και τα αρνητικό κλίμα που αναπόφευκτα προκαλείται και θα καταφέρει τα μεταβιβάσει τα οφέλη της διαδικασίας στη κοινωνία και στην πραγματική οικονομία. Μια συγκροτημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης που θα περιγράφει τα δημοσιονομικά και διοικητικά οφέλη θα περιορίσει τον παραλογισμό των άκρων που με την πρώτη ευκαιρία σπεύδουν να καπηλευτούν την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και λαϊκίζουν χωρίς καμία υπευθυνότητα.
Η ανάγκη για εξορθολογισμό του κράτους είναι πλέον επιτακτική. Ένα λιγότερο και πιο αποδοτικό κράτος το οποίο θα παράγει με βάση μετρήσιμους στόχους και θα έχει στον πυρήνα των λειτουργιών του την εξυπηρέτηση του πολίτη, πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος της κρατικής μηχανής.
Ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Ίσως χάσουμε ξανά πολύτιμο χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Γιατί όταν οι απολύσεις δεν συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, όταν στον λαό είναι διάχυτη η άποψη ότι οι απολύσεις είναι μια ακόμη επιταγή της τρόικα, όταν δεν αναλύονται τα οικονομικά οφέλη (αλλά και οι επιπτώσεις), τότε οποιαδήποτε είδους αναδιάρθρωση θα αποτύχει. Η οποιαδήποτε αποδοχή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να στηρίζεται στην αυτόματη αντίδραση μιας κοινωνικής ομάδας που αντιδρά για τα προνόμια μια άλλης ομάδας και πρόσκαιρα αισθάνεται ικανοποίηση για την απόλυση του άλλου. ‘Έτσι, κινδυνεύει να απειληθεί η κοινωνική συνοχή.
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με σχεδιασμό και προγραμματισμό θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την ανοχή της κοινωνίας. Δεν θα επιτρέψει την πολιτική τόνωση των άκρων που καραδοκούν σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια να δείξουν υποκριτικό ενδιαφέρον.
Ο Κώστας Μουτσιάνας είναι υποψ.διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.