4 Ιουλ 2013

Νέα αλχημεία Μπουτάρη


Κάτι η δόξα των Αλχημιστών κάτι ο Ιησούς στον γάμο της Κανά (όχι της Μελίνας), κάτι η πολύ παρέα με τον Σίμο Δανιηλίδη και ο Γιάννης Μπουτάρης θέλει κι αυτός να κάνεις μαγικά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.


Διαβάζουμε στο blog greece-salonika: 

Η κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή και όσοι έχουν τα παιδιά τους εκεί ξέρουν τι εννοούμε.

Εγκαταστάσεις ανεπαρκείς,προσωπικό λιγοστό,υπεράριθμα παιδιά και γενικά μια κατάσταση που μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει κυρίως λόγω της φιλοτιμίας και της σκληρής δουλειάς όσων εργάζονται εκεί αλλά δυστυχώς δεν θυμίζει σε τίποτα ανεπτυγμένη χώρα.
Και δυστυχώς -σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν γονείς προτρέποντάς μας να σχοληθούμε με το πολύ σοβαρό αλλά άγνωστο θέμα- η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη από Σεπτέμβριο αλλά χάρη σε μερικούς .."αρμοδίους" πρόκειται να γίνει ακόμη χειρότερη!
Τι εννοούμε:
Είναι... γνωστό πως πέρα από το πρόβλημα που υπάρχει στους παιδικούς ,αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Και εδώ έρχονται οι "αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες" και χωρίς πολύ σκέψη ...βρίσκουν διά μαγείας τη λύση.
Μετατρέπουν με μια απόφαση 11 παιδικούς σταθμούς, ήδη επιβαρυμένους και χωρίς επαρκείς χώρους, σε μεικτούς!Δηλαδή στους χώρους που δεν επαρκούν για παιδιά ηλικίας 2,5-5 ετών σκοπεύουν να προσθέσουν και βρέφη -ηλικίας από μερικών μηνών- με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ψυχοσωματική ανάπτυξη όλων των παιδιών.Ο συγχρωτισμός -ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες- μεταξύ βρεφών,νηπίων και μικρών παιδιών, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να αντιληφθεί τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους.Ιδιαίτερα των βρεφών..

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία":
"μετά από σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων(..) δημοτικών υπηρεσιών προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του, ενόψει της ένταξης των δημοτικών δομών στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αναδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων βρεφικών σταθμών. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαίο από τη νέα διδακτική περίοδο να μετατραπούν σε μεικτούς οι παιδικοί σταθμοί Αγγελοπούλου, Αγίας Σοφίας, Άνω Πόλης, Δημητρίου Πολιορκητού, Διογένους, Θεαγένους Χαρίση, Θέρμης Α’, Μαντινείας, Ολυμπιάδος, Πατρών και Πανοράματος".

Βέβαια όσοι γνωρίζουν το παιχνίδι που παίζουν οι δήθεν ευαίσθητοι τοπικοί άρχοντες με το θέμα των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ καταλαβαίνουν αμέσως τι συμβαίνει.Όπως λέει και η Μακεδονία "ενόψει της ένταξης των δημοτικών δομών στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αναδείχθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων βρεφικών σταθμών".Δηλαδή η ένταξη δομών στο ΕΣΠΑ ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία περισσότερων βρεφικών σταθμών;;;; Oχι οι ανάγκες των δημοτών;
Λοιπόν για να μη κοροιδευόμαστε,τo παιχνίδι έχει ως εξής:
Για τα παιδιά που καταλαμβάνουν θέσεις μέσω των ευρωπαικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα τροφεία που λαμβλάνουν οι Δήμοι είναι σχεδόν τριπλάσια (περίπου 3.000 ευρώ ετησίως) απ΄όσα πληρώνουν οι γονείς των υπολοίπων παιδιών(περίπου 1000 ευρώ ετησίως) καθώς η κοστολόγηση έχει γίνει με βάση τα αυξημένα τροφεία που ισχύουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!Μπορεί να μη λέγεται δημόσια αλλά αυτό που ..ακούγεται στην πιάτσα από ανθρώπους που γνωρίζουν είναι πως αυτό που επιδιώκουν οι "ευαίσθητοι δήμαρχοι" -με πρώτο και καλύτερο γνωστό δήμαρχο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης- αλλά και οι λοιποί παρατρεχάμενοι της αυτοδιοίκησης, είναι να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες θέσεις ενταγμένες στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να γεμίσουν τα άδεια ταμεία των Δήμων,να κλείσουν άλλες τρύπες ή ίσως ακόμη και να διαχειριστούν με το γνωστό ...ελληνικό τρόπο τα επιπλέον χρήματα που προκύπτουν.Αποδείξεις κακοδιαχείρισης βέβαια και για να είμαστε δίκαιοι,δεν υπάρχουν επί του παρόντος.Αυτό δεν αποκλείει όμως λίαν συντόμως να γίνει κάποια επώνυμη και με στοιχεία καταγγελία στον Εισαγγελέα και τότε να ..αρχίσουν τα όργανα.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης λοιπόν βρήκαν την εύκολη λύση και αντί να επιδιώξουν τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών σκοπεύουν να υπερφορτώσουν τους ήδη υφιστάμενους παιδικούς με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προαναφέραμε.Γιατί δε συνέβη αυτό τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας των συγκεκριμένων -μερικοί λειτουργούν δεκαετίες- σταθμών; "Είναι το ΕΣΠΑ ανόητε!", που θα λεγε και ο γνωστός Πρόεδρος..

Το πρόβλημα είναι σοβαρό,είναι υπαρκτό και επηρεάζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα και ανόητες προτάσεις όπως η παραπάνω.

Ελπίζουμε να σκεφτούν πριν αποφασίσουν να εγκρίνουν -εν μέσω θέρους και ενώ οι γονείς θα ενημερωθούν για τα μαντάτα από Σεπτέμβριο- τις σχετικές εισηγήσεις οι κ.κ. αντιδήμαρχοι ενώ καλό θα ήταν να μάθουμε -και θα μάθουμε- ποιοί απ'όσους κάθονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και έχουν παιδιά των σχετικών ηλικιών, εμπιστεύονται τις δομές και τους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς- του Δήμου και ποιοί των ιδιωτικών σταθμών..
Θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία ενώ νομίζουμε πως θεωρείται αυτονόητο ότι το βήμα του Greece Salonika είναι ανοιχτό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εφόσον θελήσουν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους.

Γεωργία Νίκου
Greece Salonika


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη