Αν αγαπάει κάτι το TAXALIA είναι οι ενεργοί αναγνώστες που απαντούν εμπεριστατωμένα στα άρθρα που ανεβάζουμε. Εννοείται πως με τα άρθρα αυτά δεν συμφωνούμε πάντα, αποτελούν όμως άποψη την οποία μπορούμε και θέτουμε προς σχολιασμό. Έτσι σήμερα ένας αναγνώστης μας έστειλε μια απάντηση σχετικά με ένα κείμενο που ανεβάσαμε πρόσφατα.
"Αγαπητό taxalia πρόσφατα δημοσιεύσατε ένα κείμενο με τίτλο:
Στο συγκεκριμένο κείμενο ο κύριος Γκατζής ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η δήλωση του Γάλλου προέδρου περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ελλοχεύει κινδύνους και υπονοεί δέσμευση των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο από την ελληνική πλευρά λογά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240 της 12ης Δεκεμβρίου 2012) και κυρώθηκε από τη Βουλή τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου. Με όλο το σεβασμό προς τον αξιότιμο οικονομολόγο, θα ήθελα να εκφράσω της αντιρρήσεις μου στο εν λογά συμπέρασμα.
Η ευρωπαϊκή ένωση από το 1994 προωθεί την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων επιπλέον στην οδηγία του 1994 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη ασκούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα επί των πηγών υδρογονανθράκων στην επικράτειά τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 2289/1995 περί υδρογονανθράκων που επικυρώνει το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αλλά και με τις τροποποιήσεις του νομού 4001/2011 που επικυρώθηκε στην βουλή η εκμετάλλευση κοιτασμάτων ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο και αφορά πάντοτε δημόσια ωφέλεια. Επίσης Για να ενισχυθεί ο Νόμος, εκδόθηκε στις 10/02/2012 το Προεδρικό Διάταγμα για το Δημόσιο Φορέα Υδρογονανθράκων, το οποίο εξασφαλίζει τα έσοδα για την Ελλάδα, αφού για το μετοχικό κεφάλαιο εκδίδεται μία μετοχή, ονομαστική υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη, αλλά ακόμα και αυτό δεν επαρκούσε για μερικούς. Στις αρχές του 2013, άρχισε και έκλεισε ο διαγωνισμός για την επάνδρωση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Ολόκληρο το προεδρικό διάταγμα εδώ.
Αν κάποιος δεν έχει χρόνο να διαβάσει ολόκληρη την νομοθεσία καλύπτεται αρκετά από την ακόλουθη παραπομπή εδώ.
Δεύτερον όπως είπε και ο κύριος Θ. Γκατζής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά κοιτάσματα. Η αναφορά αυτή έχει καθαρά γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα, δεν έχει νομική υπόσταση και δεν αναφέρεται στο δίκαιο της θάλασσας. Ήταν μια κίνηση ενίσχυσης της θέσης Ελλάδος, υπενθυμίζοντας ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή ένωση, παρότι λοιπόν εθνική υπόθεση, στον τομέα τον υδρογονανθράκων έχει την στήριξη τις ευρωπαϊκής ένωσης.
Εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο επαρκεί ας εξετάσουμε την ανάλυση της δήλωσης του Γάλλου προέδρου η συγκεκριμένη δήλωση περί κοιτασμάτων είναι η τελευταία στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης .
Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συν-εκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει.
Δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για τις μεταφράσεις δηλώσεων αλλά εγώ εξετάζω όταν αυτό είναι δυνατόν τις πρωτογενείς πηγές.
Η δήλωση στα γαλλικά έχει ως εξής: C'est une opportunité pour la Grèce et pour l'Europe d'avoir des ressources gazières qui peuvent être, dans les prochaines années, explorées d'abord, exploitées ensuite. Cela doit se faire dans le respect, comme l'a dit le Premier Ministre, du Droit de la Mer et du Droit International et donc, je ne doute pas que ces règles trouveront à s'appliquer. Mais si la France peut contribuer à exploiter ces ressources avec la Grèce, elle le fera - François Hollande - ακόμη και στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα βίντεο. Η μετάφραση είναι η ακόλουθη: Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη να έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν στα επόμενα χρόνια να ερευνώνται πρώτα και εκμεταλλεύονται στη συνέχεια. Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα, όπως το είπε ο Πρωθυπουργός, με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι κανόνες θα εφαρμοστούν. Αν όμως η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων με την Ελλάδα, θα το κάνει -François Hollande
Είναι ξεκάθαρο ότι το υπάρχον πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες για την ώρα επαρκεί -θα χρειαστεί μια επέκταση σε σχέση με τους ιδρυτές μεθανίου- και είναι ξεκάθαρο.
Φιλικά Ο Ερεύνητης
Υστερόγραφο: φυσικά αν σε μια νέα δανειακή σύμβαση ακυρωθεί η εταιρία υδρογονανθράκων και η τωρινή νομοθεσία τότε όλα αλλάζουν και θα καταφύγω για παρηγοριά στη ρήση του Αϊνστάιν σχετικά με το σύμπαν και την ανθρώπινη βλακεία.