12 Ιουλ 2013

Για την κατασκευή μαρίνας σκαφών στην παραλία της Θεσσαλονίκης

16-7-2008: Στο δημοτικό συμβούλιο συζητείται το θέμα της κατασκευής της μαρίνας ΘΗΣΕΑΣ, στην παλιά παραλία και οι δημοτικοί σύμβουλοι ονειρεύονται εκατοντάδες mega yachts, που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη ...Ντουμπάι. Διαβάστε τα πρακτικά:



ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και αναμόρφωσης πρ/σμού για την αναγραφή νέου κωδικού.
Εγκρίνεται
κ. Κουράκης
Κατά πλειοψηφία
κ. Πρόεδρος
Μειοψηφεί ο κ. Κουράκης. Ο κ. Σαχίνης και ο κ. Αβραμόπουλος. Και ο κ. Μηταφίδης. Οι Δ.Σ. κ.κ. Αράπογλου, Τσιτουρίδης, Ακριτίδου, Λειψιστινού, Τανιμανίδης, Τσαρούχας, Παπαδόπουλος Ελ. δεν ήταν παρών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη ψήφιση του θέματος.
ΑΠΟΦ. 1792

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

14 16/7/2008

Έγκριση τροποποίησης της 1792/08 Α.Δ.Σ. με την οποίαν εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την αναγραφή νέου κωδικού με τίτλο « Ανάθεση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τη Μαρίνα - ΘΗΣΕΑΣ». Έτσι; Το έργο είναι ΘΗΣΕΑΣ. Πού είναι η τροποποίηση; «Εγκρίνει την τροποποίηση της παραγράφου Β΄ της Απόφασης, με την οποίαν εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος κ.τ.λ. ως εξής: Στο σκέλος των εξόδων με την αναγραφή νέας ένδειξης και συγκεκριμένα του Κ.Α. τάδε με τίτλο « Ανάθεση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τη Μαρίνα - ΘΗΣΕΑΣ» και ποσό από το αποθεματικό προγραμματικής σύμβασης με Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια η παρούσα να διαβιβαστεί στη Δ.Ε , λόγω αρμοδιότητος για τη διάθεση της απαιτούμενης πίστωσης των 89.250,00 € σε βάρος του Κ.Α. τάδε. «Ανάθεση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την Μαρίνα - ΘΗΣΕΑΣ» στο σκέλος εξόδων. Εγκρίνεται κύριοι συνάδελφοι αυτή η τροποποίηση; Εγκρίνεται
κ. Κουράκης
Κατά πλειοψηφία.
κ. Πρόεδρος
Ωραία κατά πλειοψηφία. Να πω όμως προς την Υπηρεσία, έχουμε πει κατ' επανάληψην όταν έρχονται θέματα προς τροποποίησην πρέπει να υπάρχει συνημμένη η προς τροποποίησην Απόφαση. Να μην είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε την 1792 για να πούμε τι, ποιο είναι το γράμμα που αλλάζει. Εγκρίνεται. Μειοψηφούντων του κ. Κουράκη, κ. Μπαρμπουνάκη, κ. Αγκαθίδου, κ. Λειψιστινού, κ. Τσαρούχα, κ . Τσιτουρίδη, κ. Ακριτίδου , κ. Ελ. Παπαδόπουλου, κ. Μηταφίδη.
ΑΠΟΦ. 2071
- Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους ‘08 για αναδρομικά υπαλλήλων κατόπιν Δικαστικών Αποφάσεων. Είναι για τη Μουσική, κύριοι συνάδελφοι, για τους Μουσικούς. Εγκρίνεται.
κ. Τανιμανίδης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)…οι Αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε; Αν επιτρέπετε πως βγήκαν οι Αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε;
κ. Πρόεδρος
Είναι οι 18 στο σύνολο ενάγοντες, είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την 1982 Απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης του 2007 και τις καταστάσεις του Τμήματος Μισθοδοσίας που μας παραδόθηκαν στις 14/7/08. Είχε η Υπηρεσία, χρειάστηκε διάστημα για να κάνει τις καταστάσεις μισθοδοσίας.
κ. Τανιμανίδης
Άρα μπορούσε να πει στον προϋπολογισμό τι θα έχει….
κ. Πρόεδρος
Πώς να πει; Να δούμε λιγάκι και να σας πω, πως θα πει. Ε! Όχι, να σας πω. Τα σχόλια πρέπει να έχουν και τη βάση τους. Η Απόφασις του ’07, η Απόφασις του ’07 με τον αριθμό που έχει 1982 του Εφετείου σημαίνει ότι βγήκε τουλάχιστον μετά τον Οκτώβριο, τουλάχιστον μετά τον Οκτώβριο.
κ. Γάκης
Δεκέμβριο είναι
κ. Πρόεδρος
Δεκέμβριο είναι; Εγώ ως Δικηγόρος ξέρω όταν πλησιάζουν του Εφετείου οι Αποφάσεις το 2000 είναι το τελευταίο 4ημόριο του έτους . Εγκρίνεται
ΑΠΟΦ. 2072




@@@@@@@@@@@@@@@@@@
15/2009
Στο 11 λοιπόν.
ΘΕΜΑ11ο Έγκριση παραδοτέων Α΄ Φάσης του έργου «Υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Προσυμβατική Διαδικασία για την δημιουργία Μαρίνας Αναψυχής στην Παραλιακή Ζώνη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θέλετε το λόγο; Η κυρία, μια στιγμή στο 11. Η κυρία Αράπογλου
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Έχω φέρει και τα πόθεν έσχες. Μπορώ να σας φέρω ....
κ. Πρόεδρος
Παρακαλώ, παρακαλώ
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Εγώ παρακαλώ, Κύριε Πρόεδρε!.....
κ. Πρόεδρος
Παρακαλώ, θα μου κατατεθούν, θα μου κατατεθούνε και θα τα δώσω στον κ. Δήμαρχο. Λοιπόν να μου καταθέσετε, σας παρακαλώ, εφόσον θέλετε
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Είναι τα πρωτότυπα, ιδιοχείρως..... Να θα καταθέσω
κ. Πρόεδρος
Όχι, δε γίνεται επίδειξις αυτή τη στιγμή.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Γιατί κύριε Πρόεδρε, εσείς πιστεύετε ....
κ. Πρόεδρος
Όχι, σας παρακαλώ πολύ!
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... είστε γρήγορο μάτι, μπορείτε να τα δείτε ....
κ. Πρόεδρος
Όχι, εγώ δεν είμαι για τέτοια. Ο κ. Σαχίνης,
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Μετά θα δούμε ποιανού παρδαλό κατσίκι.....
κ. Πρόεδρος
Ο κ. Μηταφίδης, εφόσον θέλετε μπορείτε να τα βγάλετε φωτοτυπία και να τα καταθέσετε στο Προεδρείο.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Δεν θέλω να τα ...., να βγουν σε φωτοτυπίες....
κ. Πρόεδρος
Δεν είναι ιδιωτική έτσι..., η κ. Αγκαθίδου, υπάρχει άλλος; Και ο κ. Κουράκης.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο )..... Αυτό χρειάζεται.....άστο....
κ. Πρόεδρος
Εντάξει; Δεν υπάρχει άλλος; Κυρία Αράπογλου, θέλετε το λόγο για το Θέμα το 11; Είπατε, ναι.
κ. Αράπογλου
Για το κατσίκι, θέλω ακριβώς το λόγο.
κ. Πρόεδρος
Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ.
κ. Αράπογλου
- Λοιπόν καταρχήν απαντώντας στον κ. Δήμαρχο, επειδή τα ‘χω φέρει εδώ. Είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου, του κάθε συναδέλφου, είχε μεγάλο ενδιαφέρον το ότι ζητούσε το 2000 και δεν καταλάβαινα. Έχω καταλάβει τώρα. Είναι ο θάνατος του πατέρα μου. Μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε, τι σημαίνει πατρικό σπίτι. Εκτός αν θα μας κάνει έλεγχο και επ’ αυτού. Πολύ ενδιαφέρον, θα βγουν σε αντίστοιχα αντίτυπα για όλους και από κει και πέρα διατηρώ όλα τα δικαιώματά μου. Είναι η δεύτερη φορά που κάνει τέτοια νύξη και δεν επιτρέπω σε κανέναν, διότι υπάρχει μεταβολή περιουσιακής κατάστασης επί τω χείρων. Έχω πουλήσει δύο διαμερίσματα , από αυτά που έχω κληρονομήσει.
- Για τις Μαρίνες. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μείζον ζήτημα σε σχέση με το τι θέλουμε να κάνουμε στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Εν ολίγοις τα είπαμε και με αφορμή τη συζήτηση προηγουμένως του ρυμοτομικού σχεδίου. Υπάρχει μεγάλο θέμα. Αυτές οι Μελέτες όσο μπορέσαμε να τις μελετήσουμε είναι Μελέτες που θα μπορούσαν να έχουνε μία εφαρμογή από μόνες τους και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό και με τις άλλες Μαρίνες του ΥΜΑΘ, γιατί δεν έχουμε καταλάβει αν πρόκειται για τις ίδιες, και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε περιοχές πιθανόν στο Ντουμπάι, αλλά δεν θα ήμασταν πολύ υπερήφανοι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη Ντουμπάι. Και είναι και γνωστό ότι το Ντουμπάι έχει περάσει μετά από μία δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης σε ένα αδιέξοδο αναπτυξιακό, το οποίο το καταγράφουνε και οι ίδιοι οι Άραβες, οι οποίοι δεν ξέρουνε, φαντάζομαι ότι θα βρουν τον τρόπο, για την εξαιρετικά ευέλικτοι.
κ..............
(μιλάει κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος χωρίς μικρόφωνο).............
κ. Αράπογλου
Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Θα.., επιθυμώ λοιπόν και σας προτείνω, γιατί υπάρχουνε πολλά συναφή θέματα που αφορούν και σε εμπορικά κέντρα που αναφέρονται μέσα στις Μελέτες. Που αφορούν στην χρήση και στην , και στην ιδιοκτησία της περιοχής αυτής που συναρτώνται με το ρυμοτομικό, παρακαλούμε πάρα πολύ να αναβληθεί το θέμα. Να ‘ρθει σε μία επόμενη Συνεδρίαση παρουσία και των Ευρωσυμβούλων και όποιου άλλου Μελετητή, να έχουμε την πλήρη εικόνα για το τι επιχειρείται σε αυτήν την περιοχή. Διότι το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε Μαρίνες. Σαφώς και χρειαζόμαστε Μαρίνες. Το θέμα είναι τι παρεμβάσεις θα κάνουμε; Διότι υπάρχουν Μαρίνες τσιμεντένιες , υπάρχουν Μαρίνες τσιμεντένιες πλωτές, υπάρχουνε Μαρίνες ξύλινες, υπάρχουν διαφόρων ειδών κατασκευές. Και βεβαίως πάνω απ' όλα υπάρχουν σχεδιασμοί , τους οποίους θα πρέπει να έχουμε στο τραπέζι και σε εικόνα. Γι' αυτό λοιπόν ζητούμε την αναβολή του θέματος, προκειμένου να κάνουμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση και παρουσία των Μελετητών.
κ. Πρόεδρος
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αίτημα αναβολής προτάσσεται πάσης άλλης συζητήσεως. Παρακαλώ πόσοι εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν στην αναβολή του θέματος.
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Κύριε Πρόεδρε,
κ. Πρόεδρος
Παρακαλώ.
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. θα παρακαλέσω πολύ πριν ψηφίσουμε να διαβάσουμε τον τίτλο του θέματος. Ακριβώς ο τίτλος του θέματος είναι
κ. Πρόεδρος
Γι' αυτό, γι' αυτό το ζήτησα.
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Η έγκριση παραδοτέα Α΄ Φάσης του έργου τάδε. Δεν μπαίνουμε στο θέμα των Μαρινών . Πήρατε Απόφαση να εκπονήσει κάποιο γραφείο την Μελέτη και σήμερα την παραλαμβάνετε. (γελάει)
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν γι' αυτό ζήτησα, κύριε Δήμαρχε, να μου δοθεί ο φάκελος για να δείξω προς το Συμβούλιο ότι έχω παραδοτέο Α1, παραδοτέο Α2, που είναι τεύχος ανάλυσης δεδομένων έργου και υφισταμένης κατάστασης, προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση. Και το δεύτερο Μελέτη Σκοπιμότητος και Βιωσιμότητος.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Το ‘χω μπροστά μου
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν τίποτε άλλο.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. τελικό Φεβρουάριος του 2009, θα μπορούσαμε να το έχουμε από τότε και να είμαστε και διαφορετικά να μιλήσουμε ....( μιλούν ταυτόχρονα)
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν ως εκ τούτου δεν μπαίνουμε σε ζητήματα ούτε μπετόν, ούτε ξύλου
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, θα πληρώσουμε για αυτήν, έχουμε πληρώσει.
κ. Πρόεδρος
Ε, ναι, άλλο αυτό . Και πρέπει να το πάρουμε.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Αυτό. Δηλαδή θα παραλάβουμε,
κ. Πρόεδρος
Άλλο αυτό που είπατε
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. θα παραλάβουμε θεωρητική Μελέτη;

κ. Πρόεδρος
Άλλο από αυτό που
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο).............ή Μελέτη, η οποία μπορεί να έχει .....
κ. Πρόεδρος
Άλλο από αυτό που είπατε. Άλλο από αυτό που είπατε. Έτσι; Δηλαδή αν εδώ λέγει για τσιμέντο και δε συμφωνήσουμε, δε σημαίνει ότι δεν θα τους πληρώσουμε για το μας είπανε!
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Έχει και εμπορικά κέντρα
κ. Πρόεδρος
Θα το δούμε αυτό. Θα τα δούμε αυτά στο Συμβούλιο.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Θέσεις.....
κ. Πρόεδρος
Θα τα δούμε αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Μάλιστα
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν. Επί της προτάσεως αναβολής; Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση αναβολής. Δεν υπερψηφίστηκε από το Σώμα. Ο κ. Σαχίνης έχει το λόγο. Κύριε Κουράκη, έχετε γραφτεί. Έχετε γραφτεί στους ομιλητές.
κ. Σαχίνης
Κύριε Πρόεδρε, είχα κάνει μια σχετική αναφορά , κουβεντιάζω το προηγούμενο θέμα, σε σχέση με τις Μαρίνες. Είχα πει στον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού, τον παρακολουθώ με πολύ προσοχή στις παρεμβάσεις του τις δημόσιες. Ότι δεν ήξερα αν είχε μπροστά του τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου , όταν κουβεντιάζαμε για το καζίνο. Τα επιχειρήματα για το καζίνο ήτανε , Χρύσα, ότι αποτελεί.., το καζίνο HYATT, ότι πρέπει να γίνει διότι θα είναι ένα στοιχείο ανάπτυξης για την πόλη, ότι
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Για να ψηφίσουμε....
κ. Σαχίνης
Ναι, ναι, άκουσέ με τώρα . Λοιπόν ότι οι Άραβες με τις κελεμπίες θα κάνουν ουρά και μόνο η χρυσόσκονη που θα πέφτει από τις κελεμπίες τους να μαζεύεται , η Θεσσαλονίκη θα τρώει με χρυσά κουτάλια. Λέω τι λεγόταν σ' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Και τότε βεβαίως ο γραφικός Σαχίνης καταψήφιζε το καζίνο και δεν ξέρω πόσοι σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, Κώστα, είναι περήφανοι για την ύπαρξή του. Και πόσο το καζίνο έχει αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής. Λέω ναι. Αρκετοί . Αρκετοί. Η ίδια επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα, για τα στοιχεία ανάπτυξης που θα δώσει
κ. Εγγλέζος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Ο Νόμος το έλεγε...., δεν θυμάται.
κ. Σαχίνης
Καλά, καλά, καλά, καλά.
κ. Εγγλέζος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Ο αλήστου μνήμης...Λιβανός
κ. Πρόεδρος
Μην περιμένεις, μην περιμένεις
κ. Σαχίνης
Σωστά . Έχεις δίκαιο και σε αυτό.
κ. Πρόεδρος
Μην περιμένεις.
κ. Σαχίνης
Λέω λοιπόν , λέω λοιπόν
κ. Πρόεδρος
Μην περιμένεις
κ. Σαχίνης
Λέω, λοιπόν, ήθελε να το πάει αλλού ο Λιβανός
κ. Εγγλέζος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο).............όχι, το ‘φερε εδώ ο Λιβανός .....
κ. Σαχίνης
Εντάξει.
κ. Τσαρούχας
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Ο Λιβανός το ‘φερε εδώ. Θα πήγαινε στα Λουτρά.
κ. Σαχίνης
Λέω λοιπόν ότι θυμάμαι τον τότε Δήμαρχο που μου έλεγε ότι « θα μετανιώσεις πολύ για αυτά που λες και όταν θα αρχίσει να δουλεύει το καζίνο θα δούμε μια άλλη Θεσσαλονίκη». Το ‘δαμε λοιπόν τι Θεσσαλονίκη βλέπουμε! Τώρα η ίδια επιχειρηματολογία, η ίδια επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα των Μαρινών και το τι θα προσδώσουνε στην λειτουργία της πόλης ακούμε από συναδέλφους.
κ. Πρόεδρος
Είσαι τελείως έξω από την....
κ. Σαχίνης
Ναι, ναι, έξω είμαι.
κ. Πρόεδρος
Τελείως! Μέχρι στιγμής περιμένω. Έτσι.
κ. Σαχίνης
Καλά , καλά.
κ. Αράπογλου
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. η ώρα είναι 24: 00
κ. Σαχίνης
Θα ξοδέψουμε λοιπόν 15 εκατομμύρια
κ. Πρόεδρος
Δύο παραδοτέα τεύχη.
κ. Σαχίνης
15 εκατομμύρια, ναι , καλά! 15 εκατομμύρια. Ο Δήμαρχος μιλούσαμε για την Υποθαλάσσια, για την Παραλία και μας μιλούσε για την Αλάνα της Τούμπας. Και μου λες ότι εγώ είμαι εκτός θέματος! Δεν κατάλαβα πότε η Αλάνα της Τούμπας μετακόμισε στην Παραλία!
κ. Πρόεδρος
Αλλά αν τώρα ο Δήμαρχος σου μιλούσε για το Σέϊχ-Σου τι θα ....( μιλούν ταυτόχρονα)
κ. Σαχίνης
Λέω λοιπόν, λέω λοιπόν, λέω λοιπόν, 15 εκατομμύρια για 500 σκάφη . Δηλαδή περίπου 300.000, 00 € το καθένα. Δεν ξέρω πόσοι από αυτήν την αίθουσα είναι στη λίστα αναμονής των Ιαπωνικών Ναυπηγείων για να παραλάβουν τα σκάφη τους. Εγώ δηλώνω ότι δεν έχω , δεν είμαι σε τέτοια λίστα αναμονής.
κ. Λιάπη
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Το έχεις πάρει;
κ. Σαχίνης
Γιατί ούτε είχα, ούτε πρόκειται να αποκτήσω. Όμως, όμως, όμως
κ. Πρόεδρος
Δε διακρίνεσαι για την πενία σου, για την πενία σου τώρα , έτσι;
κ. Σαχίνης
Προσπαθώ , προσπαθώ να το ηρεμήσω το πράγμα
κ. Πρόεδρος
Έτσι.
κ. Σαχίνης
και να μη φωνάζω πάλι( γελάει).
κ. Πρόεδρος
Μην μας λες ότι κάθεσαι έξω από την Εκκλησιά.
κ. Σαχίνης
Όμως κύριε Πρόεδρε, όμως κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη όπως την περιέγραφε στην πρωτολογία της η Χρύσα, η Αράπογλου, της αποβιομηχάνισης, του κλεισίματος του ενός εργοστασίου μετά το άλλο, της ανεργίας, των τεράστιων προβλημάτων, το μόνο που δεν της λείπει είναι οι Μαρίνες και τα σκάφη. Και όσοι επενδύουν στους χρυσοκάνθαρους που θα ‘ρθουν με τα σκάφη τους εδώ, και που θα ψάχνουν να βρουν την καλή Μαρίνα που θα τοποθετήσουμε και που θα ‘ρθουν να αφήσουν χρήματα στην πόλη μας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.
κ. Πρόεδρος
Ευχαριστώ.
κ. Σαχίνης
Δεν μας μένει τίποτα άλλο.
κ. Πρόεδρος
Κύριε Μηταφίδη.
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Πάντως την ερχόμενη φορά, κύριε Πρόεδρε, θα εισηγούμεθα τα ανάποδα από αυτά που πιστεύουμε και ότι η Συμπολίτευση το αρνείται, θα.....
κ. Πρόεδρος
Ναι, συμφωνώ.
κ. Τσιτουρίδης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Θα το καταλάβουμε , θα το καταλάβουμε.
κ. Σαχίνης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Θα βρείτε συμπαραστάτες και από την Αντιπολίτευση, από ...
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο).............ή να λέγαμε δε χρειάζεται...., θα έλεγες χρειάζεται.
κ. Σαχίνης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Αυτό καταλάβατε; Με αδικείτε άμα λέτε αυτό το πράγμα.
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν Τριαντάφυλλε.
κ. Μηταφίδης
Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο , ισχύουν τα ίδια επιχειρήματα που διατυπώθηκαν προηγουμένως για, για το θέμα της αλλαγής της μορφής της Παραλίας. Κατά τη γνώμη αυτό θα ‘πρεπε να είναι αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης. Δεν γίνεται βέβαια αυτό. Τα συζητάμε τώρα τα μεσάνυκτα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και καταρχήν, αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ, διαβάζοντας τα κείμενα που υπάρχουν στο φάκελο, εδώ δεν πρόκειται για κάποιες Μαρίνες αλλά για ένα ολόκληρο δίκτυο, όπως λέει εδώ, που, που έχει ως σκοπό την άμεση και βέλτιστη αξιοποίηση Θαλάσσιου Μετώπου της πόλης. Την ίδια διάβασα και στη σχετική επιστολή του κ. Νομάρχη. Προσωπικά αρθρογράφησα και για το ζήτημα αυτό. Και θέλω να πω ότι η απάντηση που έχει έρθει εδώ από τη Γενική Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων είναι αρκετά εύγλωττη. Μιλάει για τουρισμό υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα λέει ότι οι Μαρίνες συνδυάζονται με το γεγονός ότι γειτνιάζουν με όλη , με την περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένο όλο το Ιστορικό και Πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και ο χώρος Διεθνούς Έκθεσης . Και βέβαια λέει ότι οι προτεινόμενες Μαρίνες θα πρέπει να ‘χουν όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για Παροχή Υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Και αναρωτιέμαι, αυτό δεν θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο καθεστώς που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης; Πώς θα εξυπηρετηθούν όλα αυτά τα σκάφη. Και οι συναφείς βέβαια εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες έρχονται αναπόφευκτα μαζί τους. Σε μία στιγμή που ασφυκτιά η πόλη. Εδώ βέβαια έχουμε μια ριζική διαφορά με τη Διοίκηση. Η Διοίκηση έχει μία άλλη αντίληψη για την πόλη , κατά τη γνώμη μας οδηγούμαστε σε μια τερατούπολη , η οποία αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες. Και αυτό δεν είναι καθόλου μιζέρια. Αλλά είναι αγωνία. Λοιπόν αν η έννοια της προόδου για αυτήν την πόλη είναι να την παραδώσουμε στο έλεος επιχειρηματικών συμφερόντων, γιατί έχει καταστραφεί η παραγωγική της υποδομή και έχει γίνει μια πόλη παρασιτισμού . Κοιτάξτε λιγάκι τι παράγει αυτή η πόλη. Παράγει; Τι έχει μείνει από την παραγωγική της υποδομή; Τίποτα. Πόλη Υπηρεσιών θα γίνει. Και σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και αυτό που λέτε. Λοιπόν εμείς το καταψηφίζουμε.
κ. Πρόεδρος
Πάντως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πιστεύουμε ότι οι συντελεστές της οικονομίας είναι δύο και όχι τρεις. Έτσι;
κ. Μηταφίδης
Α, όχι! Δεν το θέτω από αυτή την άποψη.
κ. Πρόεδρος
Πιστεύετε εσείς ότι είναι δύο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι και οι Υπηρεσίες.
κ. Μηταφίδης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. έχουμε την.., έχουμε δική μας..., πάμε αντί να παράγουμε, αγοράζουμε ( μιλούν ταυτόχρονα)
κ. Πρόεδρος
Συμβαίνει στην αστική κοινωνία έχουμε ως συντελεστή της οικονομίας και την Υπηρεσία. Τι να κάνουμε; Έτσι λεν οι οικονομολόγοι.
κ. Τσαρούχας
Τριαντάφυλλε!
κ. Πρόεδρος
Κυρία Αγκαθίδου.
κ. Αγκαθίδου
Αγαπητοί συνάδελφοι, ήθελα να σας δείξω μία εικόνα που βρήκα αναρτημένη στο face - book και βέβαια δεν την υιοθετώ , απλώς μου έκανε εντύπωση και ήθελα να σας τη δείξω. Είναι η Αριστοτέλους με παραλία. Είναι η Πλατεία Αριστοτέλους με αμμουδιά.
κ. Μπαρμπουνάκης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Με αμμουδιά…. κολυμβητές.
κ. Αγκαθίδου
Βέβαια την τύπωσα , έτσι, για να σας τη δείξω γιατί μου έκανε εντύπωση . Απλώς την παίρνω σαν, σα σύμβολο το ότι και οι πολίτες και η πόλη έχει ανάγκη να ξαναστρέψει το πρόσωπό της προς τη θάλασσα. Και να είναι πιο προσβάσιμη, να νιώσει ότι το θαλάσσιο μέτωπο είναι πιο προσβάσιμο από ότι είναι τώρα. Θεωρώ όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο ήπιες επεμβάσεις από αυτές που διάβασα, οτι προτείνονται στη Μελέτη, διάβασα για πεζογέφυρες , διάβασα για καταστήματα, διάβασα για γύρω στα 17, γράφουν και οι Εφημερίδες, γύρω στα 17 χιλιάδες 300 τ.μ. κτίσματα. Πράγμα το οποίο το βρίσκω πολύ βάρβαρο και βάναυσο για τη Νέα Παραλία. Θα μπορούσε πολύ πιο ήπιες κατασκευές και λιγότερο κτίσιμο . Ήδη λέμε ότι κτίστηκαν ήδη αρκετά παράνομα στην Παραλία κ.λ.π. Να κτίσουμε και άλλα; Και άλλα κτίσματα; Οπότε , και γιατί όχι; Σε κάποια σημεία , ναι. Να φέρουμε και αμμουδιά, να έχει και αμμουδιά. Έχω, σε διάφορα μέρη που έχω ταξιδέψει, δεν είναι και τόσο πολλά βέβαια, αλλά μου έκαναν εντύπωση που σε σημεία κουβαλούσαν άμμο και έκαναν τεχνητό περιβάλλον τέτοιο. Εμείς θα μπορούσαμε σε κάποια σημεία όντως , γιατί όχι. Δεν είπα βέβαια στην Πλατεία Αριστοτέλους! Αλλά σε κάποια σημεία. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι υπερβολικές όλες αυτές οι εγκαταστάσεις , που όπως τις είδα στο..( μιλούν ταυτόχρονα )
κ. Πρόεδρος
Και δεν είναι υπερβολική η άμμος!
κ. Αγκαθίδου
Σε κάποια σημεία έχει, έχει άμμο η Παραλία της Θεσσαλονίκης. Σε κάποια σημεία έχει ακόμη. Αν καθαρίσει δηλαδή το νερό και είναι.....
κ. Πρόεδρος
(γελάει) από τα παράθυρα.
κ. Αγκαθίδου
Δεν λέμε, δεν λέω για το κέντρο της πόλης. Αλλά σε κάποια σημεία γιατί όχι. Πολύ πιο ήπιες κατασκευές εγώ θα πρότεινα πάντως.
κ. Πρόεδρος
Ευχαριστώ κυρία συνάδελφε. Κύριε Κουράκη, ο λόγος είναι σε σας.
κ. Κουράκης
Να πω προκαταρκτικά ότι οι Μελέτες τις οποίες αναθέτουμε και τις πληρώνουμε, και που τις πληρώνουν όλοι οι Φορείς του Δημόσιου γίνονται για να υλοποιούνται. Αυτή είναι η αρχική πρόθεση τουλάχιστον, δε γίνονται έτσι γενικώς είναι Μελέτες. Και οι Μελέτες γίνονται με την καθοδήγηση των Υπηρεσιών και των Φορέων που τις αναθέτουν. Υποτίθεται ότι τους δίνουν και συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες. Υποτίθεται. Και από ό,τι διαβάζω εδώ δόθηκαν. Πληρώνουμε λοιπόν το πρώτο σκέλος αυτής της Μελέτης, η οποία έγινε με την καθοδήγηση και τις οδηγίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε στην, στην , στη διερεύνηση , με ποιο τρόπο, δηλαδή, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί , τις προϋποθέσεις. Έχει αποφασιστεί επίσης και ο τρόπος που θα κατασκευαστούνε, αν κατασκευαστούν. Μέσω ΣΔΙΤ. Η ένσταση, ο λόγος για τον οποίο καταψηφίζω το θέμα, οι λόγοι είναι δύο. Ο ένας είναι ότι με τις παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέπονται από αυτήν την Μελέτη, παίρνω σα δεδομένο ότι την αναθέσατε, γιατί και την ανάθεση Μελέτης είχα καταψηφίσει, με σκοπό να υλοποιηθεί. Αυτό , οι αλλαγές οι οποίες προτείνονται είναι πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλάζουνε τη μορφή της πόλης πάρα πολύ. Την επιβαρύνουν. Δεν αναδεικνύουν το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Δεν, δεν, δεν είναι συνδεδεμένο με αυτά τα οποία γίνονται αυτήν τη στιγμή στην Παραλία. Καμία σχέση. Αντιθέτως με έναν απρόβλεπτο τρόπο θα την.., θα επιβαρύνουν αυτές τις λειτουργίες. Και επομένως, και όχι μόνο με ένα απόλυτο τρόπο , με ένα τρόπο που δεν θα γνωρίζει όχι μόνο μέσω διαβούλευσης ο λαός της πόλης, ούτε καν εμείς δεν θα ξέρουμε στο τέλος τι θα γίνεται. Και την τελευταία στιγμή θα ψαχνόμαστε. Άρα μια τέτοια κατάσταση μη ελεγχόμενη, ούτε καν ως υψηλού ρίσκου μπορώ να την δεχθώ και την καταψηφίζω. Το ένα. Το δεύτερο. Το δεύτερο. Αφορά τα ΣΔΙΤ. Εάν δείτε την, τις θέσεις τουλάχιστον του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το θέμα ΣΔΙΤ, λέει σε επανειλημμένες ανακοινώσεις του, οι οποίες δεν έχουνε, δεν τις έχει αποσύρει, ίσα-ίσα με επιφυλάξεις, οι οποίες συνεχώς επαυξάνει απαιτεί, απαιτούνται για να υπάρχουνε, για να εφαρμοστούν στην πατρίδα μας τα ΣΔΙΤ, να οργανωθούνε Δημόσιες Υπηρεσίες κατά τα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει εξαιρετικά αναπτυγμένες, που δεν πρόκειται να τις έχουμε, ούτε και τις έχουμε. Και βέβαια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει πάρει το ISO, αλλά δε νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να εποπτεύσει τις Υπηρεσίες τις οποίες θα ‘ρθούν να μας προσφέρουνε. Τραπεζοτάδε Όμιλοι , οι οποίοι έχουνε ολόκληρα, ολόκληρα Συμβούλια και Τεχνοκράτες, ολόκληρες ομάδες Τεχνοκρατών. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερο δε θα υπολογίσουν καθόλου τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, τις οποίες έχουμε όλοι εμείς εδώ πέρα. Και τρίτο βέβαια παραδίδουνε όλη την οικονομία της πόλης, όπως αυτή δημιουργείται, γιατί αυτοί που θα τα κατασκευάσουνε, πρέπει από κάπου να κερδίσουνε. Θα το καταλάβουμε αυτό. Ο ΣΔΙΤ δε σημαίνει ότι έρχονται κάποιες Εταιρείες, κάποιοι Όμιλοι και κατασκευάζουν έτσι. Θα πρέπει να κάνουν και παρεμφερείς υπηρεσίες τις οποίες εκμεταλλεύονται και θα κερδίζουν. Για να αποσβέσουνε τα χρήματα τα οποία έχουν επενδύσει και να κερδίσουν κιόλας σε μια χρονική περίοδο 10 - 20 ετών. Δεν ξέρω πόσο.....( μιλούν ταυτόχρονα)
κ. Πρόεδρος
Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε. Ευχαριστώ.
κ. Κουράκης
Επομένως το καταψηφίζω για αυτούς τους δύο λόγους.
κ. Πρόεδρος
Λοιπόν μετά ταύτα εγκρίνεται; Θέλετε κ. Αντιδήμαρχε; Πείτε δύο λόγια.
κ. Τσαρούχας
Αντρέα.
κ. Καρακωστάνογλου
Κατανοώ την κόπωση όλων μας βέβαια. Να πω εντάξει
κ. Πρόεδρος
Δεν θα υπάρχει κόπωση, κύριε συνάδελφε. Όρεξη υπάρχει.
κ. Καρακωστάνογλου
Η Α΄ Φάση περιελάμβανε την τεκμηρίωση της σκοπιμότητος για το έργο. Επίσης περιελάμβανε την έρευνα του νομικού πλαισίου, κυρίως το ιδιοκτησιακό. Εμείς δεν έχουμε ιδιοκτησία. Με ποιους θα τα βρούμε για να κάνουμε τη σχετική αίτηση; Και ουσιαστικά είχα παραστεί κι εγώ στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενεκρίθη το παραδοτέο της Α΄ Φάσης και δόθηκε η εντολή για αποπληρωμή της στο επίπεδο της Μελέτης. Και προχωράμε τώρα στη Β ΄. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η Μελέτη εντοπίζει ότι χώρες όπως η Κροατία που έχουνε πολύ - πολύ λιγότερα, το 1/3 των χιλιομέτρων ακτογραμμής από την Ελλάδα, έχουν 83 Μαρίνες. Όταν η Ελλάδα έχει 19, που έχει 15.000 χιλιόμετρα ακτών. Και η αναμενόμενη ζήτησις στο επόμενο διάστημα στην περιοχή Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής είναι 3.000 θέσεις. Τη στιγμή που σήμερα υπάρχουνε 750 Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και η έλλειψη είναι 2.250. Εμείς αυτήν την αναμενόμενη ζήτηση και την έλλειψή της 2.250, θα την καλύψουμε κατά 500 θέσεις.
κ. Πρόεδρος
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι μιλάμε για μία παρέμβαση στα οικονομικά της πόλης, η οποία θα είναι επωφελής για την πόλη. Κύριε Δήμαρχε , το Βήμα δικό σας.
κ. Δήμαρχος
Απλώς για ένα λεπτό μόνο, για να πω ότι το συγκεκριμένο θέμα το οποίο μας απασχολεί και είναι πάρα πολύ σοβαρό είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το είπα προηγουμένως και θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γιατί εδώ λαμβάνονται όλες οι Αποφάσεις, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης αναθέσαμε σε δέκα Καθηγητές Πανεπιστημίου να μελετήσουν όλη την περιοχή των Λαχανοκήπων και των Βυρσοδεψείων και να μας καταθέσουνε τις προτάσεις τους. Μας κατέθεσαν λοιπόν συγκεκριμένες προτάσεις και αν θέλουμε τις υλοποιούμε, αν θέλουμε δεν τις υλοποιούμε. Από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, Νέα Ελβετία και Αλλατίνη, αναθέσαμε πάλι σε συγκεκριμένα γραφεία και έχουμε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις και προχωράει ο σχεδιασμός, όσον αφορά την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τη βόρεια πλευρά, βορειοανατολική , έλεγα προηγουμένως, Ευαγγελίστρια και ευρύτερη περιοχή πάλι έχουμε αναθέσει σε Μελετητικά γραφεία και έχουμε και εκεί συγκεκριμένες προτάσεις. Άνω Πόλη και Παραδοσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης εκπονούνται σήμερα Μελέτες από τις Υπηρεσίες, τις πανάξιες Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί; Για να εντάξουμε την Άνω Πόλη και το Παραδοσιακό Κέντρο στα καινοτόμα Προγράμματα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το ΕΣΠΑ. Και τι έμεινε; Έμεινε το Παραλιακό Μέτωπο, το οποίο το έχουμε μελετήσει με τις συγκεκριμένες Μελέτες, Νικηφορίδη, Κουόμο κ.λ.π., που υλοποιήσαμε κατά 50% τις συγκεκριμένες αυτές οι Μελέτες. Και εν συνεχεία το Θαλάσσιο Μέτωπο. Μέχρι τώρα λέγαμε κατάρτια, κατάρτια, κατάρτια, κατάρτια. Ήρθε λοιπόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέθεσε σε συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο κέρδισε κάποιον διαγωνισμό που εσείς αποφασίσατε, «κάνε μας μία Μελέτη». Έρχεται το Μελετητικό γραφείο σήμερα και μας παραδίδει τις συγκεκριμένες αυτές Μελέτες και λέει « η δική μου η άποψη», σε ειδικούς απευθυνόμαστε , « σας προτείνω ότι έχετε τέσσερις επιλογές, μία στο Λιμάνι, μία ανατολικά του Μεγάρου της Μουσικής, μία στους Ομίλους», που μιλούσαμε προηγουμένως , «και μία στο καινούριο Παραλιακό Μέτωπο», εκεί που έχουμε φτιάξει τα καινούρια έργα της Ανάπλασης. « Έχετε τέσσερις επιλογές, αν θέλετε κάνετε, υλοποιείτε την μία επιλογή, αν θέλετε τις δύο, αν θέλετε τις τρεις, αν θέλετε τις τέσσερις. Εγώ δίνω γενικές κατευθύνσεις και γενικές οδηγίες. Αν κάνετε Μαρίνα για μεγάλα σκάφη να πάτε στο Λιμάνι γιατί εκεί έχει δέκα μέτρα βάθος. Αν θέλετε για λεζάντα να πάτε στην καινούρια την Παραλία χωρίς βοηθητικές εγκαταστάσεις από πίσω, μόνον να πιάνουν τα καραβάκια. Αν θέλετε να κάνετε πλήρη Μαρίνα, να πάτε μετά από το Μέγαρο της Μουσικής που υπάρχει εκεί το «Π», αλλά επειδή εκεί υπάρχουν αρχαιότητες σας προτείνω αυτό και αυτό και αυτό και αυτό. Και έχουμε και την τέταρτη λύση στους Ομίλους, που αν θέλετε να κάνετε εκεί Μαρίνα , πρέπει να ενεργήσετε κατ’ αυτόν και κατ' αυτόν και κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και εάν έχετε λεφτά», μας λένε, « κάντε τα με δικά σας λεφτά. Αν μπορείτε να βρείτε λεφτά από το Ελληνικόν Κράτος να το κάνετε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι ούτε εσείς έχετε λεφτά για να δώσετε εκεί πόσα 10, 20, 30 εκατομμύρια ευρώ, για να κάνετε 1, 2, 3, 4 Μαρίνες. Και ούτε σήμερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Ελληνικού Κράτους μπορεί να αντέξει μια τέτοια επένδυση, σας προτείνω πέρα απ' όλα τα άλλα και την πρόταση των ΣΔΙΤ». Αυτή είναι η πρότασις του Μελετητικού γραφείου. Εμείς την παραλαμβάνουμε και αποφασίζουμε ότι θέλουμε.
κ. Πρόεδρος
Ποιοι ψηφίζουν υπέρ;
κ. Δήμαρχος
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Άμα θέλουμε δηλαδή να την πάμε..., άμα θέλουμε να την υλοποιήσουμε.
κ. Κουράκης
(μιλάει χωρίς μικρόφωνο)............. Αυτό λέμε, θέλουμε;
κ. Πρόεδρος
Εγκρίνεται το 11;
κ...............
(μιλούν πολλοί Δ.Σ. χωρίς μικρόφωνο)............. Ναι, ναι. Εγκρίνεται
κ. Πρόεδρος
Εγκρίνεται. Μειοψηφεί ο κ. Σαχίνης, ο κ. Μπαρμπουνάκης, ο κ. Κουράκης, η κ. Αγκαθίδου, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Αράπογλου, ο κ. Τσιτουρίδης. Αποχώρησαν οι Δ.Σ. κ.κ. Αβραμόπουλος, Ακριτίδου, Λειψιστινού πριν τη συζήτηση του θέματος.
ΑΠΟΦ. 1589


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη