8 Ιουλ 2013

Δεν θέλουν να δώσουν τον αμαρτωλό ΟΠΑΠ στην εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό

Την ώρα που ο ΟΠΑΠ έχει πουληθεί (θεωρητικά !) στην κοινοπραξία Emma Delta, ο αμαρτωλός οργανισμός συνεχίζει προκλητικότατα να σκορπάει εκατομμύρια, εξαγοράζοντας ΜΜΕ, με αχρείαστη διαφήμιση. Ένας ολόκληρος στρατός βολεμένων...
αρνείται να δεχθεί τη νέα πραγματικότητα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πλούτισαν, χαρίζοντας τα λεφτά του ελληνικού λαού σε διεφθαρμένα ΜΜΕ για να απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης μαφιόζικης ασυλίας.
Πρωτοφανή κατασκευάσματα για να μην μπορεί κανείς να κουνήσει την Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη: Εβαλαν όρο στην εταιρεία "Κρατικά Λαχεία", με τον οποίο, καμία σημαντική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν συμφωνήσει η ...μειοψηφία (που έχουν οι εταιρείες Κόκκαλη).

Η εταιρεία Emma Delta, η οποία έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, έστειλε νέο εξώδικο στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «αυθαίρετες» πρακτικές όσον αφορά τον διαγωνισμό και τη σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία.

Μάλιστα, το εξώδικο κοινοποιείται και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζουν ότι η πώληση των Κρατικών Λαχείων έχει «μπλοκάρει» την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Σταυρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε πως, όσον αφορά το ζήτημα του ΟΠΑΠ, υπάρχει μία εμπλοκή με την υπόθεση των Κρατικών Λαχείων, έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011.

«Τον διαγωνισμό τον κέρδισε ο ΟΠΑΠ, η Ιntralot και η Scientific Games και έδωσαν 190 εκατομμύρια ευρώ. Η Emma Delta έχει διάφορες αντιρρήσεις επί της σύμβασης που διέπει τις σχέσεις των συμμετεχόντων στο σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο εξώδικο της Εmma Delta, γίνεται αναφορά σε τέσσερα θέματα:

1. Οτι η διεθνής εταιρία Bain εκτελώντας χρέη συμβούλου του ΟΠΑΠ, ειδικά για την υποστήριξη του στη διαδικασία ολοκλήρωσης–υπογραφής των συμβάσεων προμήθειας έχει ήδη αποφανθεί ότι οι αυθαίρετα καθορισμένες αμοιβές των Intralot και SGI, υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνώς επικρατούσες τιμές, κι ότι είναι στην πράξη υπερδιπλάσιες του συνήθους σε τέτοιες υπηρεσίες.

Αρα, σημειώνει η Emma Delta, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς (on an arms length commercial basis). Που σημαίνει ότι η σχετική συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρίες θα λαμβάνουν το 3,3% των πωλήσεων της κοινοπραξίας είναι παράνομη και άκυρη, καθώς η ίδια η συμφωνία μετόχων μεταξύ τους, προβλέπει ότι πρέπει να είναι «on an arms length commercial basis».

2. Οτι η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο άλλων εταιριών για τον καθορισμό του ποσοστού αυτού, είναι παράνομη και άκυρη διότι έγινε πριν την σύσταση της εταιρίας που θα διαχειρίζεται τα λαχεία, αλλά και πριν υπογραφή η σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, ενώ η σύμβαση παραχώρησης για τα λαχεία προβλέπει ρητά ότι οι συμβάσεις προμήθειας υπόκεινται στην έγκριση του ελληνικού δημοσίου.

3. Οτι η κοινοπραξία για τα λαχεία απέκρυψε τεχνηέντως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατάξεις της συμφωνίας μετόχων και του καταστατικού της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία (Ελληνικά Λαχεία ΑΕ), οι οποίες αντιβαίνουν σε θεμελιώδη όρο του διαγωνισμού για τα λαχεία και της σύμβασης παραχώρησης.

Ο όρος αυτός, προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει τον έλεγχο της εταιρίας και θα διορίζει και θα παύει την κύρια ομάδα διαχείρισης της, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ. που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.

Η Emma Delta αναφέρει στο εξώδικο της ότι στις αρμόδιες αρχές προσκομίστηκε απόσπασμα της συμφωνίας μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, με το οποίο «εμφανίζεται απατηλώς» ότι καθιερώνεται αυτός ο θεμελιώδης όρος, κι έτσι ενεφανίσθει ψευδώς, όπως τονίζεται στο κείμενο, ότι η Eλληνικά Λαχεία ΑΕ, ελέγχεται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ, παρότι με τη συμφωνία μετόχων και άλλες διατάξεις που όμως δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές, καθιερώνεται στην πραγματικότητα συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας παρότι ο ΟΠΑΠ ελέγχει το 67% των μετοχών.

Οπως μάλιστα σημειώνεται, αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη καθώς την Παρασκεύη 28 Ιουνίου παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης του ΔΣ της Ελληνικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (σ.σ. Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του ΔΣ αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία... 8 μελών), αρνήθηκε τον διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και των καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, επικαλούμενη σχετικό άρθρο του καταστατικού, κι αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας.

Οπως είναι ευνόητο, σημειώνει η Emma Delta , οι μεθοδεύσεις με τις οποίες αποκρύβησαν διατάξεις από τις αρμόδιες αρχές, «αποτελούν παράνομες και αξιόποινες πράξεις, τις οποίες επιφυλλασσόμεθα να καταγγείλουμε».

4. Στο εξώδικο σημειώνεται ακόμη ότι από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξε απαίτηση προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ να δεσμευτεί ότι στις αμέσως επόμενες 10-12 μέρες θα συμφωνήσει και θα υπογράψει τις συμφωνίες προμήθειας, πριν να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των λαχείων.

H Εmma Delta, αναφέρει ότι αυτή η «ακατανόητη και αυθαίρετη» ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα καθώς αφενός απειλεί να βλάψει τα νόμιμα συμφέροντα και την οικονομική αξία της ΟΠΑΠ ΑΕ, κι αφετέρου συνιστά βαρύτατη παραβίαση των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως πωλητή του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ, έναντι της Emma Delta, αφού με την «παράνομη και αυθαίρετη» αυτή απαίτηση, «επιδιώκεται η ανατροπή των δεδομένων με τα οποία υποβάλαμε την προσφορά μας».
Η κοινοπραξία

Να υπενθυμίσουμε πως στην κοινοπραξία για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ που κατέχει το 67% και οι Intralot και Scientific Games που έχουν από 16,5% η καθεμία.

Πιο αναλυτικά, στο εξώδικό της η Emma Delta τονίζει πως, παρότι ο ΟΠΑΠ κατέχει το 67%, δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη διοίκηση των Κρατικών Λαχείων.

Αναφέρεται, δε, ως παράδειγμα πως παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Κρατικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του ΔΣ, αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών) αρνήθηκε τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του.

Εξάλλου, στο εξώδικο γίνεται αναφορά για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

«Σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους για τη θετική και αποθετική ζημία την οποία θα υποστούμε τόσο εμείς όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ... από τις αντισυμβατικές, παράνομες, αυθαίρετες και υπαίτιες ενέργειές σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από το ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν πως η Emma Delta πριν καταθέσει την προσφορά της για το 33% του ΟΠΑΠ γνώριζε τους όρους και τις λεπτομέρειες για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων.

Εξάλλου, μιλώντας γενικότερα για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε ότι στην πώληση ακινήτων καταγράφονται νομικής φύσης προβλήματα. Σημείωσε πως στον Αστέρα Βουλιαγμένης κλείνει η συμφωνία, ωστόσο η πώληση του Ελληνικού είναι πολύ σύνθετο ζήτημα με προβλήματα, νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη