22 Ιουλ 2013

Πού πάνε οι φόροι μας;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Με το «σβήσιμο» της ΕΡΤ στα πλαίσια των πωλητικών παιγνίων πολλοί πολίτες διερωτήθηκαν, μετά από τόσα χρόνια, πού πάνε τα τέλη που πληρώνουμε για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Στα πλαίσια φυσικά της εκστρατείας για να πεισθεί ο πολίτης ότι το κλείσιμο της ...
ΕΡΤ ήταν μία ηρωϊκή σελίδα στον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς. Δεν είδα πολίτη να μοστράρει στο γυαλί διερωτώμενος «πού πάνε οι φόροι που πληρώνω;».
Για να ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά.
Πολίτης, ο οποίος εκλήθη να πληρώσει φόρο εισοδήματος € 8.391 για το οικονομικό έτος 2012, ήτοι για τα εισοδήματα που απέκτησε εντός του έτους 2011, εξεπλάγη ευχαρίστως όταν το taxisnet [το οποίο χιλιοπλήρωσε στον εκ των εθνικών εργολάβων Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά το ρημάδι παρουσιάζει ακόμη προβλήματα και κάθε λίγο «πέφτει», όταν το έχει ανάγκη ο πολίτης] τον ενημέρωσε ότι ο φόρος που εκλήθη να εισφέρει κατενεμήθη ως εξής στις δαπάνες λειτουργίας του κράτους για το έτος 2012:

Κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις 2.192
Τόκοι 1.661
Υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη 822
Παιδεία 696
Τοπική Διακυβέρνηση 604
Οικονομικές σχέσεις και ανάπτυξη 579
Άμυνα 461
Υποδομές και μεταφορές 327
Δράσεις του κράτους στο εξωτερικό
(διεθνείς σχέσεις και αναπτυξιακή
βοήθεια, δαπάνες ΝΑΤΟ, ομογένεια,
προβολή χώρας κ.λπ.) 327
Ασφάλεια και προστασία του πολίτη 210
Αγροτική ανάπτυξη 159
Ειδικές δράσεις του κράτους στο
εσωτερικό (ενημέρωση, δικαιώματα
του πολίτη, μεταναστευτική πολιτική κ.λπ.)126
Πολιτισμός, θρησκεία, αθλητισμός 92
Δικαιοσύνη 76
Περιβάλλον και οικιστική ανάπτυξη 59

Για μισθούς δεν λέει τίποτε το Υπουργείο Οικονομικών. Ορθώς, λοιπόν, και βασίμως υπολαμβάνω ότι οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων και ΔΕΚΟ έχουν ενταχθεί στα επί μέρους κονδύλια. Π.χ. η μισθοδοσία των αστυνομικών στο κονδύλιο για την «ασφάλεια και προστασία του πολίτη», οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο κονδύλιο «Άμυνα».
Για την απονομή της Δικαιοσύνης, λοιπόν, διατίθενται μόνον € 76 εκ των € 8.391. Τόσα αναλογούν για μισθοδοσία δικαστών, εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων και υποδομές [δικαστικά καταστήματα, συντήρηση, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.]. Αυτό κάτι δείχνει. Έτσι εξηγείται γιατί π.χ. ο Εισαγγελέας Πεπόνης είχε στη διάθεσή του ένα γραφείο με ένα τηλέφωνο/φαξ. Γιατί να ενδιαφερθεί η πολιτεία για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος; Έτσι εξηγείται, επίσης, γιατί εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια 500.000 υποθέσεις με φορολογικό αντικείμενο, από τις οποίες προσδοκά το κράτος να εισπράξει € 7 δισ. Γιατί να ενδιαφερθούν οι πωλητικοί για την επιτάχυνση της επίλυσης των εν λόγω διαφορών, αφού μπορεί με ένα πολυνομοσχέδιο να τραβήξει μερικούς πρόσθετους φόρους και χαράτσια σε όλους τους πολίτες, ώστε να αναπληρώσει αυτά τα € 7δις. που περιμένουν υπομονετικά;
Για τόκους παρακαλώ € 1.661. Το 20% του φόρου που εκλήθη να πληρώσει ο εν λόγω πολίτης πήγε στην αποπληρωμή δανείων. Δανείων που ελήφθησαν για να διορίζεται κόσμος στο Δημόσιο κατά Πάγκλανο, τον οποίον διεκόρευσαν οι εν λόγω διορισθέντες, ή για να παραγγέλλουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα και να εισπράττουν μίζες οι υπουργοί κατ’ άλλους.
Για την προστασία και ασφάλεια του εν λόγω φορολογούμενου μόνον € 210. Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τα € 76 για τη Δικαιοσύνη εξηγεί ευχερώς γιατί παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας και των αποδράσεων από τα σωφρονιστικά καταστήματα ακόμη και αεροπορικώς.
Οι ειδικές δράσεις απορροφούν € 126, με τα οποία χαράσσεται και εφαρμόζεται και μεταναστατευτική πολιτική. Του κατσικώθηκαν εδώ 3.000.000 λαθρομετανάστες και πληρώνει ο πολίτης και για μεταναστευτική πολιτική. Όσο για τα την ενημέρωση του πολίτη για τα δικαιώματά του ας μη μιλήσω. Βάλε και € 822 για υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη, τα μισά των οποίων δαπανώνται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών. Αυτά δε τα € 822 επί πλέον των εισφορών του εν λόγω πολίτη για την υγεία του δια των εισφορών του στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισής του, ο οποίος χρειάζεται έναν χρόνο και πλέον για να καταμετρήσει τα ένσημά του, ώστε να αρχίσει να του καταβάλλεται πλήρης η σύνταξή του.
Για δράσεις στο εξωτερικό, ήτοι για χρηματοδότηση εν πολλοίς των ΜΚΟ, € 327. Τέσσερις φορές περισσότερα από όσα για τη Δικαιοσύνη. Κάπως έτσι θα πρέπει να δαπανώνται και τα € 579 για οικονομικές σχέσεις και ανάπτυξη.
Για παιδεία μόλις € 696, για δε την άμυνα € 461. 8% και 5% αντίστοιχα. Τώρα που θα κλείσουν πολλές εκπαιδευτικές μονάδες, θα κληθεί ο πολίτης να πληρώνει πολύ περισσότερα για την εκπαίδευση των παιδιών του σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Κι’ αυτό το γράφει η Ναόμι Κλάιν στο εκπληκτικό βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ», το οποίο μερικοί, όπως ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, λοιδωρούν ως εμπεριέχον μυθεύματα.
Για την τοπική διακυβέρνηση € 604. Επί πλέον των όσων πληρώνει ο πολίτης για δημοτικά τέλη. Πρόκειται προφανώς για τα ποσά που διέθεταν και ίσως διαθέτουν ακόμη οι δήμαρχοι στους κομματικούς φίλους με το γνωστό κόλπο των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών, μέγα μέρος των οποίων ασφαλώς και αποτελεί μίζες.
Τα λιγότερα από κάθε άλλον τομέα είναι τα € 59 για το παντελώς αόριστο «περιβάλλον και οικιστική ανάπτυξη», εξ ου και δεν ασχολούμεθα με αυτό. Μάλλον θα πρόκειται για πρόσθετες αρπαχτές που γίνονται με τα σχετικά προγράμματα.
Και πάνω που ολοκλήρωνα το αρθρίδιο τούτο πέφτει το μάτι μου στη συνέντευξη του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού. Τί είπε ρε το άτομο. Τί ατάκες ήταν αυτές: «Στον Αντώνη Σαμαρά έτυχε το μεγαλύτερο βάρος, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να παραμυθιάσει τον κόσμο, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν μπορεί να μην κάνει κάτι για την πατρίδα, δεν έχει άλλη επιλογή. Ενώ οι προηγούμενοι ακόμη παραμύθιαζαν τον κόσμο, λέγανε ότι θα σωθούμε, στον Σαμαρά έτυχε να πει την μεγάλη αλήθεια».
Τι είπε ρε ο στόμας του! Πρώτον: ο Σαμαράς δεν μας παραμυθιάζει. Άρα, το Ζευγολατιό και η επανεκκίνηση δεν είναι μούφα, ενώ το success story είναι μία πραγματικότητα. Οι επενδύσεις άλλη μία πραγματικότητα. Δεύτερον: ό,τι κάνει ο Σαμαράς το κάνει εξ ανάγκης, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Δηλαδή, ο Σαμαράς το εγνώριζε αυτό όταν επεδίωκε πάση θυσία την πρωθυπουργία; Τρίτον: οι προηγούμενοι έλεγαν ότι θα σωθούμε, ενώ στον Σαμαρά έλαχε να πει τη μεγάλη αλήθεια. Δηλαδή δεν θα σωθούμε ρε Γρηγόρη; Με τέτοια κατανομή των φόρων ίσως και να έχεις δίκηο.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη