29 Ιουλ 2013

Οι μισοί και παραπάνω φορολογούμενοι θα περάσουν και από την εφορία

Δεν έφτασε η ταλαιπωρία για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, λόγω των προβλημάτων του taxisnet, αλλά και των νέων απαιτήσεων του συστήματος, που θέλει συνεχώς αυξανόμενο όγκο πληροφοριών από τους φορολογούμενους, αλλά ...
θα κληθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να μεταβούν αυτοπροσώπως στις εφορίες, για να "δείξουν τα χαρτιά". Διπλός κόπος δηλαδή ! Και για τους φορολογούμενους και για τους λιγοστούς εφοριακούς.

Χαρτιά και παραχαρτιά θα πρέπει να προσκομίζει στην εφορία το 75% των φορολογουμένων, για στοιχεία που είναι πανεύκολο να ελεγχθούν ηλεκτρονικά, βάσει ΑΦΜ πελατών, ενοικιαστών κλπ, τα οποία ζητήθηκε και υπάρχουν και υπάρχουν στην κάθε ηλεκτρονικά κατατεθειμένη δήλωση. Αυτό στην πράξη ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την ηλεκτρονική δήλωση, δηλώνει την αδυναμία του κράτους να διασταυρώσει τα δεδομένα με ηλεκτρονικό τρόπο και διατηρεί αμείωτη τη γραφειοκρατία, όπως και τις περίφημες ουρές στην εφορία. Όλα αυτά, βέβαια, παρουσιάζονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Χαρακτηριστικό είναι πως έως τώρα από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Taxisnet περισσότεροι από 7 στους 10 φορολογούμενους βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή να εμφανίζεται ειδικό μήνυμα με το οποίο καλούνται να προσέλθουν για έλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ. Εκκαθαριστικό εκδίδεται μόλις για το 10% των φορολογουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις των ποσών που δηλώνουν στην εφορία (εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).

Οι τέσσερις ελεγχόμενες κατηγορίες

Θεωρητικά, καλούνται τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων (στην πράξη, πολύ περισσότεροι, αφού μιλάμε για το 75%), που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής:.
1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι ειδοποιούνται πως εντός 15 ημερών θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να προσέλθουν οι ίδιοι στην Εφορία.
2. Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα, είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Θα κληθούν να υποβάλουν ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου.
3. Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
4. Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Γενικό σχέδιο επανελέγχου

Σχέδιο με εκτεταμένους ελέγχους κατά των πιθανών φοροφυγάδων θα ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται:
· Έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα- μεγαλοοφειλέτες, τα οποία δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
· Έλεγχος στις περισσότερες από 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων (αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής) που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
· Έλεγχος στον ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις είναι περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
· Έλεγχος σε περίπου 2.000 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
· Έλεγχος σε 12.000 επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
· Έλεγχος σε αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση παλαιότερης διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.
· Έλεγχος σε ειδικές περιπτώσεις: 1. Δοφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ενώ δηλώνουν εισόδημα 10.453 ευρώ εισόδημα τα χρέη τους προς την εφορία φθάνουν τα 365 εκατ. ευρώ. Κανείς από τους δύο φορολογούμενους δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του. 2. άλλοι 48 περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι δηλώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο, αλλά έχουν χρέη 1 δισ. ευρώ!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη