24 Ιουλ 2013

Πουλήθηκε το εμπορικό κέντρο City Gate στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Την πώληση του εμπορικού κέντρου City Gate στη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωσε ο αυστραλιανών συμφερόντων επενδυτικός όμιλος της APN. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος ιδιοκτήτης είναι Ελληνας θεσμικός επενδυτής, που δεν είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστή ούτε η ταυτότητά του επενδυτή αλλά ούτε και το τίμημα που κατέβαλε. Ωστόσο, καθίσταται σαφές πως ο νέος ιδιοκτήτης θα θελήσει να ανανεώσει το προφίλ του ακινήτου, ώστε να προσελκύσει νέα καταστήματα και να αυξήσει τον τζίρο που πραγματοποιείται σε αυτά.

Οπως ανακοίνωσε χθες η APN Funds Management Ltd, θυγατρική της APN European Retail Property Group (AEZ), η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συμφωνία πώλησης πάγιων περιουσιακών στοιχείων και ανακεφαλαιοποίησης δανεισμού, που έχει συμφωνήσει από το 2011 η μητρική ΑΕΖ, με τον βασικό της πιστωτή, τη Royal Bank of Scotland. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΕΖ θα πωλήσει το σύνολο των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα σημαντικό ποσοστό της εν λόγω διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το City Gate βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της συμπρωτεύουσας, με συνολική επιφάνεια 86.278 τ.μ. Σήμερα παραμένει σε λειτουργία, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των εκμισθώσιμων χώρων του παραμένει κενό. Η μεγαλύτερη αποχώρηση αφορά αυτήν την αλυσίδα πολυκινηματογράφων Ster Cinemas, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα δεν στάθηκε εφικτό να αναπληρωθεί. Η Ster Cinemas λειτουργούσε επτά χειμερινές και μία θερινή αίθουσα στο City Gate. Η απόφαση της αλυσίδας μάλιστα δεν περιορίστηκε μόνο στο City Gate, καθώς προχώρησε σε μαζική αποεπένδυση από την αγορά, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις αίθουσες που διατηρούσε στο City Gate από το 2005, η Ster Cinemas αποχώρησε ταυτόχρονα και από το ακίνητο της Ελμα επί της Λ. Αχαρνών (Κάτω Πατήσια), όπου λειτουργούσε 10 αίθουσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του City Gate είχε απαιτήσει αρχικά κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο έπληξαν τις πωλήσεις των καταστημάτων του κέντρου. Η APN είχε αποκτήσει το εμπορικό κέντρο το 2006 από κοινού με ένα χαρτοφυλάκιο 16 σουπερμάρκετ της αλυσίδας Carrefour Μαρινόπουλος, καταβάλλοντας συνολικό τίμημα της τάξεως των 135 εκατ. ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη