30 Ιουλ 2013

Δηλαδή απαγορεύονται οι δύσκολες ερωτήσεις πρόεδρε Αλέξη;

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung δημοσιεύει σήμερα τη διακοπείσα συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα στον ανταποκριτή της εφημερίδας Michael Martens, η οποία προαναγγέλλεται στην πρώτη σελίδα με κείμενο υπό
τον τίτλο «Διαμάχη στην Αθήνα για την F.A.S. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας διακόπτει συνέντευξη» που αναφέρει τα εξής:
 «Μια διακοπείσα συνέντευξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Αθήνα Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα προκαλεί εδώ και ημέρες έντονες συζητήσεις σχεδόν σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
 Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε τον δημοσιογράφο μετά από οκτώ λεπτά συνέντευξης, διότι οι ερωτήσεις του δεν ήταν ευγενικές.
Λίγες ημέρες αργότερα η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα Αυγή ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν οι ερωτήσεις ο λόγος για τον οποίο εκδιώχθηκε ο δημοσιογράφος, διότι είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας δεν φοβάται ποτέ τις συνεντεύξεις.
 Περισσότερο ήταν το „αλαζονικό και αναιδές“ ύφος των ερωτήσεων που οδήγησε τον κ. Τσίπρα «από σεβασμό στον εαυτό του και στο θεσμικό του ρόλο» να διακόψει τη συνέντευξη.
 Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία ανέφερε ότι η FAS εξαρχής έθεσε «πολύ ιδιαίτερες ερωτήσεις».
Η πραγματική ιστορία στη σελίδα 5».

 Το κείμενο της διακοπείσας συνέντευξης και η εκδοχή του δημοσιογράφου για τα γεγονότα δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Δεν θέλεις να είσαι φίλος μου» και υπότιτλο «Οκτώ λεπτά ή πέντε ερωτήσεις διάρκεσε. Μετά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη και με πέταξε έξω. Η ιστορία μιας επικοινωνιακής σύγχυσης».
Αρχικά ο δημοσιογράφος παραπέμπει σε δημοσίευμα της Αυγής της 21ης Ιουλίου που ανέφερε τα εξής:
 «Η FAZ είναι μία από τις πιο μεγάλες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να τις καλύπτει. Πλην όμως, ο ανταποκριτής της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Μ. Μάρτινς, έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους.
Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για πολιτικώς ανεύθυνες συνεντεύξεις» και σημειώνει ότι ο Α. Τσίπρας είναι ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης και ότι η Αυγή είναι η εφημερίδα του κόμματός του.
Αυτό όμως που δεν πληροφορήθηκαν οι αναγνώστες είναι ότι ο Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη και έδιωξε τον δημοσιογράφο.
Εν συνεχεία η υπεύθυνη Τύπου κα Μπαδογιάννη απέστειλε μειλ στη σύνταξη της εφημερίδαςμε θέμα «Επιστολή διαμαρτυρίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για τη διακοπείσα συνέντευξη με την FAZ», όπου ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος «υπερέβη κατά πολύ τα όρια της δημοσιογραφικής ηθικής», ότι εργάζεται βάσει «φημών, δηλώσεων τρίτων προσώπων και ανεξακρίβωτων πληροφοριών». Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν παραχωρεί συνεντεύξεις στον «κίτρινο τύπο», ήταν «υποχρεωμένος» να διακόψει τη συνέντευξη. Είναι αποδεκτό να διακόψει ένας πολιτικός μια συνέντευξη και να διώξει τον δημοσιογράφο.
Η παροχή συνέντευξης δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του δημοσιογράφου. Μόνο που «οι φήμες, δηλώσεις τρίτων και ανεξακρίβωτες πληροφορίες» ήταν δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα και μπορεί να τις βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του κόμματός του και στην Αυγή. 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, μεταφρασμένο από τα ελληνικά, σε ανέκδοτη, κατά λέξη απόδοση του περιεχομένου. 

Η πρώτη ερώτηση είναι ίσως, το παραδέχομαι, μια περίεργη πρώτη ερώτηση για συνέντευξη, αλλά αργότερα θα καταλάβετε γιατί την έθεσα. 

Ερώτηση: Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως άνθρωπο με χιουμορ; 

Απάντηση: Με χιουμορ; Ερώτηση: Ναι, ως άνθρωπο με χιούμορ. Ως άνθρωπο που έχει την αίσθηση του χιουμορ. Απάντηση: Είναι δύσκολο να περιγράψω τον εαυτό μου. Αλλά νομίζω ότι έχω αίσθηση του χιούμορ, ακόμη και αν δεν θέλω να επαινέσω τον εαυτό μου. 

Ερώτηση: Κατανοητό. Ο λόγος για τον οποίο το ρωτάω είναι οι γελοιογραφίες στην Αυγή. Για παράδειγμα, στις 14 Απριλίου στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια γελοιογραφία στην οποία ο Χίλτερ από την κόλαση τηλεφωνούσε λέγοντας: «Άνγκελα, εσύ είσαι; Δεν θα δώσεις χρήματα στους Έλληνες;» και αυτή απαντούσε: «Όχι, φυσικά και όχι, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα χρέη τους, αρχηγέ!».Το βρίσκετε αστείο; Μπορείτε να γελάσετε με αυτό;

Απάντηση: Πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτό δεν το έχω δει. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία στην σάτιρα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χιουμοριστικές γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν από όλες τις πλευρές, τόσο στο Focus και στο Spiegel όσο και στις ελληνικές εφημερίδες, συχνά διακρίνονται από μια λεπτή αίσθηση του χιούμορ που όμως προσβάλλει την πολιτικώς ορθή σκέψη που πρέπει να επιδεικνύουμε στις σχέσεις των δύο λαών.

Ερώτηση: Το ρωτώ διότι θα ήθελα να θέσω μια πιο γενική ερώτηση. Δεν πρόκειται μόνο για τις γελοιγραφίες και ορισμένα σχόλια στην Αυγή. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις, δικές σας, μελών του κόμματός σας, ανθρώπων που πρόσκεινται στο κόμμα σας, επικεφαλής συνδικάτων που είναι μέλη του κόμματός σας ή θεωρείται ότι πρόσκεινται σε αυτό, για το «τέταρτο ράιχ» που θέλει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα ή να την μετατρέψει σε αποικία. Άλλοι αποκαλούν τον πρώην πρωθυπουργό Παπανδρέου ή τον σημερινό πρωθυπουργό Σαμαρά προδότη. Θεωρείτε ότι αυτή είναι η γλώσσα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ευρώπη του 2013;

Απάντηση: διαπιστώνω ότι δεν είστε καλά πληροφορημένος. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Αυγή εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις. Πρόκειται για πολιτικές απόψεις που δυστυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά οι οποίες εκπροσωπούνται από την ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής φύσης για το οποίο απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην πολιτική της κας Μέρκελ, διότι αυτή η πολιτική καταστρέφει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο δυνάμει πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλά ήρεμα και χαλαρά, αλλά οι χειρονομίες και η γλώσσα του σώματος δείχνουν ότι είναι εκνευρισμένος. Υποθέτω ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ισχυρισμός του πως το κόμμα του δεν χρησιμοποιεί την ανεκδιήγητη σύγκριση με τους ναζί είναι λανθασμένος. Μόνο μια φευγαλέα ανάγνωση της Αυγής το αποδεικνύει. Δεν είναι μόνο η γελοιγραφία με το τηλεφώνημα Χίλτερ – Μέρκελ.
Στις 20 Ιουλίου η Αυγή αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα « ο Gauleiter Σόιμπλε στηρίζει τους μαθητές του». Δεν είναι αυτό εθνικοσοσιαλιστική ορολογία; Ισχύει ωστόσο ότι οι συγκρίσεις με τους ναζί προέρχονται και από την ελληνική δεξιά, κυρίως από το κόμμα των Ανεξάρητων Ελλήνων και τον αρχηγό του Πάνο Καμμένο. Μερικά παραδείγματα από σχόλια του Καμμένου στην ιστοσελίδα του κόμματός του: «όποιος συνεργάζεται με το οικονομικό τέταρτο ράιχ πρέπει να γνωρίζει ότι όταν οι Γερμανοί αποχωρούσαν, σκότωναν όσους είχαν συνεργαστεί μαζί τους» (ομιλία στις 10.06.2013)
 «Δημιουργήσαμε μια κοινοβουλευτική ομάδα με τους δέκα πρώτους βουλευτές που τόλμησαν να πουν όχι σε όλα, όχι στην συνθηκολόγηση της Ελλάδας, όχι στον γερμανικό ζυγό... Θα δώσουμε τέλος στην ξένη κατοχή από τραπεζίτες, κεφαλαιοκαρχαρίες και εγχώριους προδότες» (ομιλία στις 27.04.2013) Εκτός από τους Γερμανούς, οι αιτούντες άσυλο είναι για τον Καμμένο οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της Ελλάδας. Στις 13 Ιουνίου 2012 είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel «Βλέπουμε ότι μπαίνουν μέσα στα σπίτια με καλάσνικοφ, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν στην Ελλάδα».
Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει τους αιτούντες άσυλο στην Γερμανία και να νοιαστεί για αυτούς ο Σόιμπλε. «Πρέπει να φύγουν όλοι».

Το γεγονός ότι ο λαϊκιστής της αριστεράς Τσίπρας και ο λαϊκιστής της δεξιάς Καμμένος κάνουν τα ίδια δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ζουν σε παρόμοιους κόσμους. Μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο κομματικό συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε μια συνάντηση που έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου ο Τσίπρας και ο Καμμένος συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας. Εξ ου και η προτελευταία μου ερώτηση:

Ερώτηση: Εάν αυτές οι απόψεις προέρχονται μόνο από τους εθνικιστές, γιατί φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Απάντηση: Φλερτάρουμε;

Ερώτηση: Με ημι-φασιστικά κόμματα 

Απάντηση: Ημι...

Ερώτηση: ...φασιστικά κόμματα 

Απάντηση: Και ως προς αυτό δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ως ημιφασιστικό ένα κόμμα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και αποτελεί απόδειξη μιας διαφοροποιημένης δημοκρατικής παρουσίας στην πολιτική ζωή. Ακόμη και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις τους σε μια σειρά θεμάτων, κανείς δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζει ως «ημιφασιστικό» ένα κόμμα που εκφράζει μια πολιτικώς ορθή άποψη για την κα Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε τη διατύπωση της ερώτησης.

Ο Τσίπρας έχει δίκιο. Η λέξη «ημιφασιστικό» είναι υπερβολική. Ανόητη υπερβολή. «Λαϊκιστικό δεξιό κόμμα» θα ήταν καλύτερος χαρακτηρισμός. Λίγο μετά τη συνέντευξη ζήτησα γραπτώς συγγνώμη από τον Τσίπρα για την επιλογή των λέξεων. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα.

Η πέμπτη ερώτηση οδήγησε στην εκδίωξή μου. Ήταν η εξής:

Ερώτηση: Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι τα κυβερνητικά κόμματα της ΝΔ και τους ΠΑΣΟΚ «υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν ως λάφυρο στην Άνγκελα Μέρκελ». Τουλάχιστον έτσι ανέφεραν τα ΜΜΕ. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;

Απάντηση: Τον Ιούνιο; Ερώτηση: Τον Ιούνιο του 2012 είπατε, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άνγκελα Μέρκελ. Εάν πρόκειται για σωστό παράθεμα, πράγμα που φυσικά δεν γνωρίζω, τι σημαίνει; «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο». 

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνει τη συνέντευξη. Διαμαρτύρεται για κακόβουλες ερωτήσεις και λέει ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως οι κυβερνήσεις στην Αθήνα παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην κα Μέρκελ.

Ωστόσο, ένα βίντεο από την τελευταία προεκλογική του ομιλία τον Ιούνιο του 2012 που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Στις 14 Ιουνίου ο Τσίπρας μίλησε στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα και είπε, ενώπιον χιλιάδων οπαδών επί λέξει, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν ως λάφυρο στην Άνγκελα Μέρκελ». Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει την ίδια δήλωση, χωρίς τη λέξη «λάφυρο». Σπανίως υπάρχει συνέχεια μετά από μια συνέντευξη.
Τρεις ώρες μετά την εκδίωξή μου, μου τηλεφωνεί η υπεύθυνη τύπου Δανάη Μπαδογιάννη. Απαιτεί να πληροφορηθεί με ποιους έλληνες δημοσιογράφους συναντήθηκα εκείνη την ημέρα και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες μου για την προετοιμασία των ερωτήσεων.² Κατονομάζει γνωστό Αθηναίο συνάδελφο.
Κάποιος της είπε ότι συναντήθηκα μαζί του και θέλει να μάθει αν αυτό ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε επίσης με έλληνες δημοσιογράφους και τους ρώτησε αν είχαν μιλήσει με τον Γερμανό. Αφού αρνήθηκα επανειλημμένως ότι συναντήθηκα με γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, η κα Μπαδογιάννη επιμένει: «Είστε σίγουρος ότι σήμερα δεν μιλήσατε με κανέναν από την Καθημερινή;»

Αντερώτηση: όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποί του χαρακτηρίζουν ανήθικο έναν άνθρωπο που τους αντιμετωπίζει με τις ίδιες τους τις δηλώσεις, αυτό δεν σημαίνει εν τέλει περισσότερα για τους ίδιους και την κουλτούρα του πολιτικού τους διαλόγου, παρά για αυτόν που παραθέτει τα λεγόμενά τους;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη