5 Αυγ 2013

Μία άποψη για την ΕΡΤ-3

Του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Το νέο οργανόγραμμα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση για τη...
Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για έναν ικανό αριθμό εργαζομένων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό αποτελεί τη βάση για τη σύσταση ενός νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης που όμως το τελικό μέγεθός του θα εξαρτηθεί από το ρόλο και τις αρμοδιότητες του στα πλαίσια του συνολικού προγραμματισμού της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. 
Πέρα όμως από τη στελέχωση, κρίσιμα στοιχεία αποτελούν το ύψος του προϋπολογισμού που θα αφορά το νέο φορέα της Θεσσαλονίκης και την αποκεντρωμένη δομή αποφάσεων για τη λειτουργία του. Θα πρέπει να είναι ένα κανάλι μοντέρνο, με βάση τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας. 
Εκτός λοιπόν από το μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να προβλεφθούν και ευέλικτες μορφές εργασίες (συμβάσεις, εξωτερικοί συνεργάτες) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Γενικότερα να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένους τομείς και ο ιδιωτικός τομέας (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη και λογιστική και διοικητική υποστήριξη).
Μέσα στις προβλεπόμενους 80 δημοσιογράφους για τη διάδοχο της ΕΡΤ-3 θα πρέπει να «χωρέσουν» πολλά ικανά στελέχη του προηγούμενο ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Θεσσαλονίκης ενώ είναι εύκολο να ενταχθούν και άξιοι συνάδελφοί τους δημοσιογράφοι από τον ιδιωτικό χώρο με προσόντα και εργασιακή εμπειρία.
Ταυτόχρονα οι διαδικασίες πρόσληψης θα πρέπει να εγγυηθούν και ορισμένες διευθυντικές θέσεις σε καταξιωμένα στελέχη του χώρου.
Εξάλλου οι τεράστιες διαφορές χρηματοδότησης που υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ της κεντρικής ΕΡΤ (Αθήνα) και της ΕΡΤ-3 (Θεσσαλονίκη) θα πρέπει να μην επαναληφθούν στο νέο φορέα και να διασφαλιστεί ένα πιο αναλογικό ύψος χρηματοδότησης. 
Η Θεσσαλονίκη με τα στελέχη που θα ενταχθούν να μπορεί να έχει αυξημένο λόγο στη βάση θετικών εμπειριών του παρελθόντος για τη δομή της νέας ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Χρήσιμο θα είναι η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα στοιχεία που αφορούν τη μεταβατική περίοδο σε σχέση ή σε αντίστιξη με την οριστική λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την νέα χρονιά. 
Τέλος δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η προοπτική που είχα μέσα από άρθρο μου στη «Μ» προτείνει για μια άμεση επαναλειτουργία καναλιού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τη Θεσσαλονίκη με μέρους του προσωπικού της πρώην ΕΡΤ-3 από τον Σεπτέμβριο ή και νωρίτερα ενόψει της ευρωπαϊκής προεδρίας της Ελλάδας και ιδίως εάν η συνεννόηση με τους εργασιακούς φορείς της πρώην ΕΡΤ αποτύχει.

(Δημοσιεύθηκε στη σημερινή "Θεσσαλονίκη").
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη