12 Αυγ 2013

Μια πρόταση για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Πλατεία Ελευθερίας, είναι η πλατεία που σήμερα λειτουργεί ως ανοιχτό πάρκιγκ, μεταξύ των οδών Βενιζέλου-Λεωφ.Νίκης- Ιωνος Δραγούμη-Μητροπόλεως.
Αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, δημοσίευσε ένα βίντεο, με την πρότασή του για την ανάπλαση. Δείτε την:






Η κεντρική ιδέα αφορά στην ιστορία της πλατείας Ελευθερίας στο πέρασμα του χρόνου. Ζητήματα που τέθηκαν η πλατεία Ελευθερίας να αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης. Θεματικές ενότητες:
ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΙΧΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τριάντα μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της σημερινής πλατείας Ελευθερίας ήταν η προγενέστερη θέση του παραλιακού τοίχους της Θεσσαλονίκης, η οποία και αναδεικνύεται με τοποθέτηση αρχαίων του τοίχους στο ίδιο σημείο.
ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ
H σημερινή πλατεία Ελευθερίας αποτελούσε τμήμα του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και το 1870 βρεχόταν κατά το ήμισυ από τη θάλασσα οπότε και τοποθετείται το στοιχείο του νερού σε μια τεχνητή δεξαμενή κατά μήκος του άξονα στο κέντρο της παράλληλου με την σημερινή ακτογραμμή.
Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γίνεται αναφορά στην πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 με τη δημιουργία ενός γυάλινου 'πύρινου' μετωπικού σιντριβανιού, που θα δίνει την αίσθηση της φωτιάς με τεχνητά μέσα.
Ο ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ
Όλα τα παραπάνω έρχεται και «αγκαλιάζει» ένας φυτεμένος αναβαθμός του εδάφους σε σχήμα Π γύρω από την πλατεία, δημιουργώντας έναν «εξώστη» θέας προς την θάλασσα. Με τον εξώστη αναδεικνύεται η θέα προς την θάλασσα και ίδιος ο αναβαθμός αποτελεί ένα ελαφρώς υπόσκαφο κτίριο, μέσα στο οποίο δημιουργούνται χώροι δημόσιας λειτουργίας (παρκινγκ, cafe κτλ).
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ 55.371 ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ
Η πλατεία αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για τους εβραίους της πόλης που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εμπνευσμένοι από τους 55.371 δολοφονηθέντες Εβραίους, ο όγκος του αναβαθμού περιμετρικά, επενδύενται με περίπου 55.000 κινούμενες κυψέλες, οι οποίες αναφέρονται σ' αυτούς που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη