17 Αυγ 2013

Τι θα κάναμε χωρίς την Όλγα και τον Γιάννη;

Blackout στη Σαντορίνη εν μέσω θερινής saison και το νησί ευρέθη εν μέσω 24ώρου θερινής νυκτός. 

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Χάλασαν οι διακοπές των χιλιάδων τουριστών που κατέκλυσαν το νησί και δεν αφήνουν μία, αφού τα πάντα έχουν  προπληρώσει από την πατρίδα τους και σε τιμές 60% πιο κάτω από αυτές που ισχύουν για τους ιθαγενείς.
Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για τους νεφροπαθείς που δεν μπορούσαν να κάνουν την τακτική αιμοκάθαρση, αλλά μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Κρήτη για τον σκοπό αυτό. Ευτυχώς. Η είδηση αυτή δεν έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο πλανήτης ενδιαφέρεται μόνον για τον πιτόγυρο που σερβίρεται και στη Σαντορίνη.

Οι τεχνίτες της ΔΕΗ δουλεύουν ασταμάτητα για την επιδιόρθωση [και όχι «αποκατάσταση» που λένε οι μορφωμένοι] της βλάβης, η οποία οδηγεί στη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Αυτοί οι ανώνυμοι εργάτες που δεν γνωρίζουν γιορτή και σκόλη ουδέποτε έγιναν δεκτοί από τον Κάρολο εις τα Προεδρικά Ανάκτορα. Αλλ’ ούτε και εμείς τους το αναγνωρίζουμε, επειδή απεχθανόμαστε τον Φωτόπουλο. Λες και οι ξένοι θα έπρεπε να απεχθάνονται τον ελληνικό λαό, επειδή τον κυβερνά ο Γιωργάκης, ο Λουκάς και ο Αντωνάκης.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης κατέβηκαν οι Υπουργοί Τουρισμού και Εσωτερικών στο νησί. Η  Όλγα κρατούσε ένα τεράστιο πηνίο και ο Γιάννης το ηλεκτρικό δράπανο, με το οποίο το βίδωνε.

Ο Δήμαρχος Θήρας θα υποβάλει λέει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Για ποιο αδίκημα ρε φιλάρα; 

Όταν περίμενες τέτοια κοσμοσυρροή, επιθεώρησες όλες τις Υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μονάδων πρώτης ανάγκης, ώστε να διαπιστώσεις, αν τελούν σε ετοιμότητα και αν διαθέτουν εφεδρείες; Διαπίστωσες, αν το Κέντρο Υγείας διαθέτει γεννήτρια και αν υπάρχει επαρκής ποσότητα καυσίμου για να λειτουργήσει επί μία εβδομάδα τουλάχιστον; Οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα rooms to let διαθέτουν γεννήτριες ή ξέρουν μόνον να απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις, απαλλαγές και φοροδιαφυγή; Η ΔΕΗ σου φταίει κ. Δήμαρχε;

Ρώτησες αν το Αστυνομικό Τμήμα είναι επαρκώς επανδρωμένο για να αντιμετωπίσει πλείστα όσα επεισόδια που προκαλούν οι μεθυσμένοι τουρίστες; Ρώτησες αν οι μονάδες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ομοίως επαρκώς στελεχωμένες, αν υπάρχει επαρκές απόθεμα φαρμάκων;  Ήλεγξες το σύστημα υδροδότησης; Ή περιμένεις να σκάσει μια νέα νίλα για να κάνεις μήνυση;

Το επεισόδιο της Σαντορίνης δείχνει για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός είτε προληπτικός είτε κατασταλτικός. Όσα πάνε και όσα έρθουν. Όταν πέφτει πυκνό χιόνι πρωτόγνωρο για τη χώρα, κακίζουμε όλοι τις Υπηρεσίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί μια ηλιόλουστη χώρα να διαθέτει μηχανήματα και μηχανισμό για άκρως ακραία καιρικά φαινόμενα χιονόπτωσης σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία, όπου το χιόνι είναι πανταχού παρόν και σε τεράστιες ποσότητες. Όταν πληροφορηθήκαμε προ ημερών ότι στην Αγγλία πέθαναν 700 άνθρωποι από θερμοπληξία, δεν αναρωτηθήκαμε γιατί δεν κατόρθωσε ο αγγλικός κρατικός μηχανισμός να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που προκάλεσε ο πρωτόγνωρος για την Αγγλία καύσωνας.  Ήταν φυσιολογικό για την Αγγλία, η οποία δεν μπορεί να διαθέτει μηχανισμό για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων υψηλών θερμοκρασιών. Δεν είναι, όμως, φυσιολογικό για την Ελλάδα, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πρωτόγνωρο χιονιά.

Ευτυχώς που υπάρχουν η Όλγα και ο Γιάννης και η βλάβη της ΔΕΗ θα επιδιορθωθεί ταχέως υπό τις οδηγίες τους, τις οποίες θα δώσουν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού φυσικά.

Για τον Διοικητή της ΔΕΗ, τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΔΕΗ, τον τοπικό αρμόδιο της ΔΕΗ και όλους τους άλλους αρμόδιους της ΔΕΗ δεν άκουσα κουβέντα, όπως ακριβώς δεν άκουσα για τους τεχνίτες της ΔΕΗ που σκίζονται να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Αυτοί είναι διορισμένοι ρε, δεν είναι αιρετοί, ήτοι εκλεκτοί του λαού. Εν τέλει, όμως, άφησαν τον Αρθούρο να δηλώσει ότι η ηλεκτροδότηση θα επανέλθει συντόμως.

«Γαμώ το κεφάλι μου ο μαλάκας» που ζω σε μία χώρα, όπου το ελάχιστο πρόβλημα είναι ικανός να λύσει μόνον υπουργός και μόνον κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού! Η επικοινωνιακή πολιτική πάνω απ’ όλα. Ακόμη και οι υπουργοί γίνονται ηλεκτρολόγοι, άμα λάχει! Όπως ο Δακρυοχοΐδης έγινε προσφάτως και σεισμολόγος συστήσας ψυχραιμία στους πανικόβλητους Λαμιώτες κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού βεβαίως! Θεός ο τύπος.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη