5 Αυγ 2013

Τουρκία: Βαριές ποινές για την υπόθεση «Εργκένεκον»

Δεν "μάσησε" ο Ερντογάν και πήγε μέχρι τέλους την υπόθεση, δίνοντας μάθημα εθνικής ανεξαρτησίας, απέναντι σε έναν μηχανισμό που είχε τις ευλογίες της παγκόσμιας υπερκυβέρνησης.


Η υψηλού προφίλ υπόθεση "Εργκένεκον" θεωρείται ως μια δοκιμασία-κλειδί στην αναμέτρηση του πρωθυπουργού Ερτνογάν.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς– καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως και 129 ετών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν στον πρώην στρατιωτικό διοικητή Χουρσίτ Τολόν (ισόβια), στον απόστρατο στρατηγό Βελί Κουτσούκ (ισόβια), στον δημοσιογράφο Τουνκάι Ουζκάν (ισόβια) και στον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος (IP) Ντόγου Πέριντσεκ (117 χρόνια). Οι υπόλοιπες ποινές που έχουν ανακοινωθεί, πάντως, δεν ξεπερνούν τα 49 χρόνια που επιβλήθηκαν στον απόστρατο στρατηγό Μουστάφα Ντόνμεζ.


Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Δεκαέξι από τους καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι ποινές που τους υποβλήθηκαν έχουν ήδη καλυφθεί κατά την προφυλάκισή τους.

Το δικαστήριο διαχώρισε την εκδίκαση των υποθέσεων του Τουράν Τζουμέζ και του Μπεντρετίν Νταλάν, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης.

Δακρυγόνα

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet, πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους. Στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών.

Ακόμη και οι οδηγοί των οχημάτων που μετέφεραν τους δημοσιογράφους στο δικαστήριο πέρασαν από έλεγχο για να διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τελικώς περίπου στις 12 το μεσημέρι ύστερα από τρίωρη καθυστέρηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης κι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας λόγω της απόφασης υποστηρικτών των κατηγορούμενων να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την δίκη που διαρκεί πέντε χρόνια κι έχει φέρει στην επιφάνεια την πόλωση που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία.

Πόλωση

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία "Εργκένεκον", επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ενόψει της ετυμηγορίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, ενώ το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μίας κοσμικής οργάνωσης, ενός πολιτικού κόμματος κι ενός τηλεοπτικού σταθμού και έθεσε υπό κράτηση 20 άτομα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο στο Σιλιβρί καταδίκασε περισσότερους από 300 αξιωματικούς του στρατού σε ποινές φυλάκισης για το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία δεκαετία στην υπόθεση "Βαριοπούλα".

Το δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για 64 από τους κατηγορούμενους. Όσοι κριθούν ένοχοι αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση.

enet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη