Τυχερά τα παιδιά που συμμετέχουν στις εργασίες του 1ου Αριστοτέλειου Διεθνούς Θερινού Προγράμματος Διεθνών Σχέσεων
Σε ένα τόπο παγκόσμιας εμβέλειας – στη Σχολή του Αριστοτέλους* στη ...
Νάουσα – ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 1ου Αριστοτελείου Διεθνούς Θερινού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Την έναρξη του Προγράμματος κήρυξε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο Επίκουρος Καθηγητής Σπύρος Λίτσας και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.
Το Αριστοτέλειο Διεθνές Πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημασίας του χώρου στον οποίο συναντήθηκαν δυο παγκόσμιες προσωπικότητες, ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Επιπρόσθετα εκτιμάται πως η διοργάνωση του Προγράμματος θα συμβάλει στην καθιέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας ως χώρου προαγωγής της επιστημονικής γνώσης και έρευνας.
Ακόμη, θα φέρει νέους ανθρώπους μελλοντικούς διαμορφωτές πολιτικής σε επαφή με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό, διαμορφώνοντας εν δυνάμει συμμάχους και υποστηρικτές της χώρας στο εξωτερικό.
Το Πρόγραμμα – στο οποίο συμμετέχουν είκοσι φοιτητές - θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου και κατά τη διάρκεια του θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ περιλαμβάνεται και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με τον τοπικό οίνο και τη γαστρονομία, εκδρομές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.
* Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τα απομεινάρια της Σχολής του Αριστοτέλη, λίγο πιο κάτω από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.
O μεγαλύτερος φιλόσοφος της Οικουμένης, Αριστοτέλης, διδάσκει το νεαρό Αλέξανδρο τον Μέγα (γκραβούρα του Γάλλου καλλιτέχνη Charles Laplante) |
Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα - ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π - συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας υπάρχουν κεραμίδες και πήλινες σίμες από τη στέγη της στοάς. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση.