29 Αυγ 2013

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης: "Η ΔΕΘ δεν είναι πεδίο πολιτικής διαμάχης"

Αγανάκτηση στους επαγγελματίες για το αναχρονιστικό "έθιμο" των επεισοδίων κατά τα εγκαίνια, αλλά και τη "στρατοκρατούμενη" Θεσσαλονίκη, τις ημέρες εκείνες.
Με έντονο προβληματισμό και περισσή περίσκεψη παρατηρεί ο...
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης «Σ.Ε.Θ. - Νέοι Ορίζοντες» τις αποφάσεις που λαμβάνουν διάφοροι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας, για την οργάνωση, και φέτος δυναμικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, ενόψει της 7ης Σεπτεμβρίου, ημέρας των επίσημων εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.

Για άλλη μια χρονιά φαίνεται πως ένας από τους λίγους θεσμούς που έχουν απομείνει σε αυτή την πόλη και της προσφέρουν διεθνή αναγνωρισιμότητα και τη δυνατότητα να τονώσει τη χειμαζόμενη τοπικής της οικονομία, θα κληθεί να «πληρώσει το μάρμαρο» για τη δυσφορία που προκαλείται σε διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε την εβδομάδα της γενικής έκθεσης να «φορά τα γιορτινά» του και να «πλημμυρίζει» από επισκέπτες από κάθε γωνιά της επικράτειας, αλλά και από το εξωτερικό -όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου όταν οργανώνουν διεθνείς εκθέσεις ανάλογου βεληνεκούς- δυστυχώς θα είναι απροσπέλαστο.

Η παράδοση των τελευταίων ετών μας έχει «διδάξει» ότι την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ η ευρύτερη περιοχή πέριξ του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου μετατρέπεται σε στρατοκρατούμενη ζώνη με παρουσία χιλιάδων αστυνομικών που μετακινούνται ακόμη κι από την Αθήνα για το σκοπό αυτό και δυστυχώς πλαισιώνεται από βίαια επεισόδια και ρίψη χημικών, δημιουργώντας συνθήκες εμπόλεμης περιοχής.

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν προβλήματα από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και μάλιστα πολύ μεγάλα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Η συνεχιζόμενη λιτότητα είναι σκληρή, η ύφεση δεν λέει να σταματήσει, η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι είδος σε ανεπάρκεια και να στραγγαλίζει και τις υγιείς επιχειρήσεις, τα εισοδήματα μειώνονται, ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα, πλήττοντας κάθε ελληνική οικογένεια και το φως στο τούνελ δεν λέει να φανεί. Όλα αυτά είναι αλήθεια και τα βιώνει το κάθε ελληνικό νοικοκυριό, τα τελευταία χρόνια και ιδίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα , που υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η παραδοχή αυτή, όμως, ουδόλως σημαίνει πως πρέπει να «πυροβολούμε» τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, διότι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να την απαξιώνουμε περισσότερο. Έχουμε στη διάθεσή μας, ως κοινωνία, άλλες 51 εβδομάδες όλο το χρόνο, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας κατά της κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. Αν κρίνουμε ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να κλείσουμε ακόμη και τα καταστήματά μας για πάνω από μια εβδομάδα, να το κάνουμε κι ο ΣΕΘ – Νέοι Ορίζοντες θα πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό.

Πρέπει ωστόσο, κάποια στιγμή, πέρα από πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, να πάψουμε να πριονίζουμε ένα από τα μεγάλα κλαδιά πάνω στο οποίο κάθεται η οικονομία της Θεσσαλονίκης, στο βωμό μιας αδιέξοδης και αναποτελεσματικής διεκδικητικής πολιτικής. Οφείλουμε, αντιθέτως, να ξανακάνουμε τη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου τη μεγάλη γιορτή της πόλης, όπως την ξέραμε μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα και να την προστατεύσουμε όπως της αξίζει.

Ο κόσμος να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα όλη την ημέρα και σε κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να φοβάται ότι θα γίνει μάρτυρας επεισοδίων και επίσης τα μαγαζιά να είναι ανοικτά και έτοιμα να τους υποδεχθούν και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους κι όχι να έχουν κατεβασμένα τα ρολά υπό το φόβο των επεισοδίων.

Ο ΣΕΘ – Νέοι Ορίζοντες έχει γίνει δέκτης πλειάδας διαμαρτυριών από επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι ζητούν να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική των τελευταίων ετών, που ο ένας βγάζει το μάτι του άλλου, γιατί η τοπική οικονομία, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στη χώρα λόγω της κρίσης, έχει την ανάγκη και του τελευταίου ευρώ που μπορεί να προσελκύσει. Άποψή μας, μάλιστα, είναι πως στη διάρκεια της έκθεσης θα ήταν σκόπιμο τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης να είναι ανοικτά και τις δύο Κυριακές της έκθεσης, ώστε να εκμεταλλευτούν την κίνηση που θα δημιουργηθεί από τους επισκέπτες της.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εμπλεκόμενους να το ξανασκεφτούν διπλά και να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον να διατηρηθεί η ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα επεισόδια. Η πόλη και η 78η διεθνής έκθεση του Σεπτέμβρη έχουν ανάγκη από ηρεμία κι ένα γιορτινό κλίμα. Για τη διεκδίκηση της λύσης των μεγάλων προβλημάτων, που πλήττουν την κοινωνία, υπάρχει καιρός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη