28 Αυγ 2013

Ψήφισμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διαθεσιμότητα

Την εντονότατη ανησυχία της για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού των ΑΕΙ εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην υπ’ αριθμ. 35/28.8.2013 έκτακτη συνεδρίασή της, εκφράζει εντονότατη ανησυχία για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού των ΑΕΙ. Η παραγωγή ποιοτικά υψηλού ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου από τα Πανεπιστήμια προϋποθέτει πλήρη και διαρκή διοικητική, εκπαιδευτική και τεχνική στήριξη στους φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο Πανεπιστήμιό μας είναι εδώ και αρκετά χρόνια εξαιρετικά χαμηλός με οποιοδήποτε κριτήριο ή δείκτη, γεγονός που έχει επανειλημμένα επισημανθεί, και τελευταία με την ευκαιρία της σύνταξης του Οδικού Χάρτη και της υποβολής της πρότασης στην Πρόσκληση 56 για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου μας. Αντίθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του λόγω του διαρκώς αυξανόμενου φόρτου εργασίας, που οφείλεται αφενός στη διαρκή απομείωση του ανθρώπινου δυναμικού του (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις) χωρίς αναπλήρωσή του και αφετέρου στην πρόσφατη αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και διοικητικών και ακαδημαϊκών δομών (ίδρυση Σχολών, προσθήκη νέων Τμημάτων), ως απόρροια της εφαρμογής του υπ’ αριθ. 88/2013 προεδρικού διατάγματος για την αναδιάρθρωση της ακαδημαϊκής του δομής. Μόνο την τελευταία τριετία ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί κατά 10% και των ενεργών φοιτητών σχεδόν κατά 20%. Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το Υ.ΠΑΙ.Θ. αύξησε τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό μας κατά 20%.
Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιό μας παρουσιάζει διαρκή άνοδο στο χώρο του και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο επιστημονικό γίγνεσθαι, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες του προσωπικού του, που εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο, μη διστάζοντας να θυσιάσει και μεγάλο μέρος του προσωπικού του χρόνου.
Η Σύγκλητος, έχοντας την πεποίθηση ότι η στέρηση έστω και ενός μέλους του προσωπικού μέσω διαθεσιμότητας θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και της όλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας που συντελείται στο Πανεπιστήμιο, συμμερίζεται τους εύλογους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Σωματείων των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, όπως εκφράζονται στα σχετικά ψηφίσματα και τοποθετήσεις. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς εξέλιξης.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη