14 Αυγ 2013

Σήμερα το πιό ζωντανό πανηγύρι της Θεσσαλονίκης, στον Φοίνικα

Η λέξη "πανηγύρι" είναι συνδεδεμένη με τα χωριά της Ελλάδας. Τα μεγαλύτερα πανηγύρια όμως γίνονται στη Θεσσαλονίκη! Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν πρωτοφανή άνθιση με πολλές ..
χιλιάδες κόσμου να τα επισκέπτεται.
Το μεγαλύτερο είναι το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Τούμπα, ακολουθεί το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Πυλαία, της Αγίας Κυριακής στη Χαριλάου, της Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά, της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Κρήνη κ.λ.π.
Σε όλα παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή φέτος, με άτυπο νικητή το πανηγύρι της Πυλαίας στο οποίο ο κόσμος ξεπέρασε τις 50.000 με τους πιό συντηρητικούς υπολογισμούς.
Όμως, ένα πανηγύρι έχει ιδιαίτερο φολκλορικό χρώμα κι αυτό είναι το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στο Φοίνικα Καλαμαριάς.
"Φοίνικας", είναι η συνοικία του δήμου Καλαμαριάς, η οποία βρίσκεται εκατέρωθεν της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, του δρόμου δηλαδή που οδηγεί στο αεροδρόμιο, λίγο μετά την εφορία Καλαμαριάς και απέναντι από το Carrefour.
Στη συνοικία μένουν αρκετοί ρομά, οι οποίοι του δίνουν και καταλαβαίνει!
Το γλέντι είναι διονυσιακό, κρατά μέρες και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου γίνεται χαμός!
Άλλωστε, οι συμπατριώτες μας Ρομά, έχουν στο αίμα τους τη μουσική, το χορό και το τραγούδι και θα ακούσετε δεκάδες εκπληκτικούς μουσικούς, που το ΄χουν στο αίμα τους.

Και ο Δήμος Καλαμαριάς όμως κάνει εκδηλώσεις στην περιοχή, ενώ πέραν των κλασικών μικροπωλητών, όλα τα μαγαζιά ψήνουν σουβλάκια και άλλα κρεατικά (και ξέρουν να ψήνουν)!

Να πάτε, να αφήσετε τις προκαταλήψεις περί "γύφτων", οι άνθρωποι είναι νοικοκύρηδες, φιλόξενοι και πολύ κεφάτοι. Θα ζήσετε μια εμπειρία διασκέδασης, διαφορετική από τις στημένες κρύες καταστάσεις των μπουζουκομάγαζων, κοντά στο λαό και τους αυθεντικούς ανθρώπους του, που μπορεί να τους λένε "γύφτους", αλλά είναι νοικοκύρηδες και γλεντζέδες όσο κανείς άλλος. Ξέρουν να ζουν!



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη