2 Αυγ 2013

Τι είναι τελικά το BMI;

Την καλοκαιρινή περίοδο νιώθουμε το άγχος για την εμφάνισή μας να χτυπάει κόκκινο και τα στερεότυπα ομορφιάς που πουλάνε τα περιοδικά μόνο καλό δεν κάνουν στην αυτοπεποίθησή μας. Στο πηγαιμό για ένα υγιές σώμα πολλά θα ακούσετε που ίσως σας ακούγονται κινέζικα. Το TAXALIA απευθύνθηκε στην Διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου και μέσα από μια σειρά άρθρων θα σας λύσουμε όλες τις απορίες! Για αρχή: Τι είναι ο BMI ή δείκτης μάζας σώματος και τι ρόλο παίζει;

Τι είναι τελικά το BMI(Body Mass Index)ή ΔΜΣ;;
To BMI   είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), όπως λέγεται στα ελληνικά κι αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη μέθοδο για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι. 
Ο ΔΜΣ ισούται με το πηλίκο του σωματικού βάρους ( σε κιλά) προς το ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα). Δηλαδή ΔΜΣ = Β/Υ².
Υπάρχουν 6 κύριες κατηγορίες σύμφωνα με την τιμή του δείκτη,

ΔΜΣ= 18,5 και κάτω, υποθρεψία
ΔΜΣ= 18,5 έως 25 , φυσιολογικό
ΔΜΣ= 25 έως 30, υπέρβαρο
ΔΜΣ= 30 έως 35, 1ος βαθμός παχυσαρκίας
ΔΜΣ= 35 έως 40, 2ος βαθμός παχυσαρκίας
ΔΜΣ= 40 και πάνω, νοσογόνος
παχυσαρκία

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η τιμή του ΔΜΣ σας βρίσκεται στην 2η κατηγορία τότε είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο εάν η τιμή του βρίσκεται σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό. 
Συγκεκριμένα εάν αν ανήκετε στη 1η κατηγορία είναι εμφανής ο κίνδυνος υποθρεψίας που έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό σωματικό βάρος, την εξασθένηση γενικότερα του οργανισμού αφού δεν σιτίζεται επαρκώς και μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.
Εάν ανήκετε στην 4η κατηγορία και πάνω συστήνεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο, διότι κινδυνεύετε άμεσα η υγεία σας λόγω της παχυσαρκίας και τις σύνοδες παθήσεις τις ( π.χ. υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά κλπ)
Στην περίπτωση που είστε στην 3η κατηγορία είναι καιρός να λάβετε κάποια μέτρα για να μην ξεφύγετε !!! συστήνεται η έναρξη κάποιας δραστηριότητας όπως χορός, ποδηλασία κλπ, καθώς και η υιοθέτηση πιο υγιεινών γευμάτων χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κλπ. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο διατροφολόγο για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας.

*Η Σταυρινή Σταύρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη