27 Σεπ 2013

Έχουμε χούντα! Απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να κάθονται στο σχολείο μέχρι τις 2 το μεσημέρι !!!!!

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με τη μνημονιακή κυβέρnηση! Απαιτούν από τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευση, να αποποιηθούν το κεκτημένο δικαίωμα, να διδάσκουν δυό ωρίτσες και "να την κάνουν με ελαφρά" κατά τις 11 το πρωί και τους ζητούν να μένουν στο σχολείο μέχρι τις 2 ! Από τις..
8 μέχρι τις 2 ! 6 ολόκληρες ώρες ζητούν τα φασισταριά της χουντικής μνημονιακής κυβένρησης των τοκογλύφων, να κάθονται στη δουλειά τους, οι εκπαιδευτικοί ! 

Αλλά οι ηρωικοί εκπαιδευτικοί μας αντιστέκονται ! Κάθε εκπαιδευτικός θα γίνει ένας νέος Λεωνίδας, που θα υπερασπιστεί με τη ζωή του στις hot gates της εκπαίδευσης, το δικαίωμα να σχολάει στις 11 !

Έτσι, άρχισαν οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις, από συλλόγους εκπαιδευτικών, για το απάνθρωπο αυτό μέτρο της κυβέρνησης του ακροδεξιού φασίστα Αντώνη Σαμαρά.

Ιδού οι εγκύκλιοι:


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε. « η Αθηνά »

Koρίνης 20, Γαλάτσι Τηλ-φαξ  210-2912250,
syllogosathina1@gmail.com

26 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣ: 
Μέλη μας, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.-ΕΛΜΕ, διαδίκτυο
ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΜΑΣ; ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2ΜΜ;
ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ- ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο σύλλογος Αθηνά σας κοινοποιεί άλλη μια φορά το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο του συλλόγου Αθηνά όσο και της ΔΟΕ, και καλεί κάθε συνάδελφο και όλους τους συλλόγους διδασκόντων στην υπεράσπισή τους από οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης. Τούτες τις στιγμές που επιχειρείται να εμπεδωθεί η αυθαιρεσία και η παρανομία από την πλευρά της διοίκησης και των κυβερνώντων, ένα δίκτυο φημών, οδηγιών και αυθαίρετων εντολών,  άνωθεν κατευθυνόμενο και ταχύτατα διασπειρόμενο, με στόχο την εθελούσια αποδοχή νέων μέτρων καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέχρι και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα ως βολικός «μπαμπούλας» για τη αποδοχή νέων μέτρων, νέων δυσμενών όρων στο εργασιακό μας καθεστώς. Καταγγέλλουμε όλα τα κέντρα εκπομπής αυθαίρετων και παράνομων οδηγιών όλα τα «κέντρα διαρροής» των ανυπόστατων φημών περί επισκέψεων των ελεγκτών στα σχολεία, που  τρομοκρατούν και εκφοβίζουν συναδέλφους, αλλά και την προώθηση  ανύπαρκτων ζητημάτων για το ωράριό μας, που στρώνουν το δρόμο σε αυθαίρετες οδηγίες: την κάλυψη των κενών στα σχολεία με απασχόληση μαθητών και τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς εντός του εργασιακού ωραρίου, την υποχρεωτικότητα της παραμονής μέχρι τις 2.00μμ ή  χρησμούς για την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους – για να μη χαρακτηριστούν ως «κοπανατζήδες»
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγνοήσουν τις απαράδεκτες αυτές φήμες και παραινέσεις επίδειξης «καλής διαγωγής και συνέπειας». Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες και είναι σαφώς διακριτό από το διδακτικό ωράριο του ν. 2517.  Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι διδακτικό!- ν. 1566, άρθρο 13 παρ. 8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές εκδηλώσεις,  ενημέρωση γονέων, κλπ, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων). Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει καμιά υποχρέωση απασχόλησης μαθητών στα κενά του ούτε κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο,  μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη ή υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρήσει απ΄ αυτό!
Καλούμε όλα τα στελέχη τις διοίκησης να πάψουν να γίνονται πομποί ή μεταφορείς, ανυπόστατων φημών και κυρίως παράνομων οδηγιών για το εργασιακό περιβάλλον και το ωράριο των εκπαιδευτικών. Καλούμε τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν το κλίμα αυθαιρεσίας και φόβου που διασπείρεται με όρους κινήματος. Με επαγρύπνηση να σπάμε το φόβο παντού και να υπερασπίζουμε όλο το πλαίσιο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση και κάλεσμα του συλλόγου «Αθηνά» σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης, Συσπειρωμένοι γύρω από το σύλλογό μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Όλοι μαζί να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ο φόβος και ο τρόμος δε θα επικρατήσουν στα σχολεία!
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής                                          Παζάλος  Γιώργος


ΔΟΕ
Αρ. Πρωτ: 133
Αθήνα, 9-9-2013  
Προς
Τους  Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Θέμα : Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Συνάδελφοι,
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., επικαιροποιεί τις αποφάσεις του για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και σας καλεί να ενημερώσετε γι’ αυτό τους συναδέλφους των σχολείων σας.
Συγκεκριμένα:
1.  Ωράριο Εκπαιδευτικών
·                     Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).
·                     Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
·                     Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε κατά τη διάρκειά της, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο σχολείο (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ). Το ίδιο θα συμβεί και στα σχολεία με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με 7ωρα σε όλες τις τάξεις εφόσον λείπουν εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση «πιέσεων» από τη διοίκηση θα πρέπει οι συνάδελφοι του σχολείου να επιμένουν στη μη παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και να ενημερώνονται αμέσως ο Σύλλογος και η ΔΟΕ.
·                     Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη.
·                     Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι.
·                     Κανείς εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υποχρεωθεί να κάνει μάθημα διαφορετικό από την ειδικότητά του.
·                     Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας εκπαιδευτικού ειδικότητας είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να έρχεται στο σχολείο αναπληρωτής και σε καμία περίπτωση να μην αναλαμβάνουν με υπερωρία οι συνάδελφοι. Η ΔΟΕ σ’ αυτές τις περιπτώσεις ζητά την αναμόρφωση του προγράμματος έως ότου έρθει αναπληρωτής. Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης από το ΠΥΣΠΕ, τότε καλύπτεται ο συνάδελφος με στάσεις εργασίας.
·                     Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας (μία ως δύο μέρες) εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση, με τρόπο τέτοιο που να μην ανατίθεται καμία διδακτική ώρα πέραν του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε κανένα συνάδελφο. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο.
·                     Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να προσβάλουν τη συγκεκριμένη παράνομη ανάθεση με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό, νομικό) και να μην την εφαρμόσουν. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών.
·                     Οι στάσεις εργασίας σε «υποχρεωτική» υπερωρία, αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού. «…Εξυπακούεται δε ότι αν οι στάσεις εργασίας γίνονται μέσα στο κανονικό διδακτικό ωράριο θα αφαιρεθούν αντίστοιχες αποδοχές από τοι κανονικό αυτό ωράριο. Αν οι στάσεις εργασίας γίνονται κατά το χρόνο του υπερωριακού διδακτικού ωραρίου είναι προφανές πως δε θα αφαιρεθούν αποδοχές του κανονικού ωραρίου, που αυτό έτσι κι αλλιώς προσφέρθηκε, απλώς δε θα πληρωθούν οι αποδοχές που θα έπαιρνε ο εκπαιδευτικός από την υπερωριακή εργασία», Γ. Δραγασάκης, Ωράριο Διδασκαλίας και Στάσεις Εργασίας, Αθήνα 25-6-2004, ΔΟΕ αρ. πρωτ. 1164, 28-6-04.
2.  Υποχρεωτικές υπερωρίες
Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, και τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ να μη συνηγορούν, σε καμιά περίπτωση, σε ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.
Αν παρ’ όλα αυτά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΠΕ, αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.
3.  Ολοήμερο Σχολείο
                Το Δ. Σ. της ΔΟΕ θεωρεί αυτονόητο τον υπολογισμό των ωρών σίτισης του ολοήμερου σχολείου στο διδακτικό ωράριο όλων των συναδέλφων που εργάζονται στα ολοήμερα, όπως συμβαίνει, και στα πιλοτικά, καθώς επίσης και το χωρισμό των τμημάτων, με βάση τις ηλικιακές ανάγκες των μαθητών και με ανώτερο όριο τους 25 μαθητές ανά τμήμα. Οι συνάδελφοι να μην εκτελούν χρέη τραπεζοκόμου και να απαιτούν την πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού από το Ολοήμερο Σχολείο θεωρεί απαραίτητο να καλύπτεται άμεσα η θέση από αναπληρωτή. Σε άλλη περίπτωση να γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος.
4. Νόμος 3848/2010
H ΔΟΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της και ζητά την κατάργηση του Ν.3848/2010 και του Ν.4024/2011 και με βάση αυτή την απόφαση καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν:
- Τη  συμμετοχή σε πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
- Να αναλάβουν υποχρεωτικές υπερωρίες.
- Να συναινέσουν σε αύξηση των μαθητών άνω των 25 ανά τμήμα
- Τις συμπτύξεις τμημάτων, τις παράνομες μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία
- Να μπαίνει στο δημόσιο σχολείο και να παρεμβαίνει στη λειτουργία του οποιοσδήποτε φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός πέραν του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. Καμία  επιχείρηση στα δημόσια σχολεία.
5.  Νηπιαγωγεία
Το θέμα των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη πίεση του Υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ¨πρωινή ζώνη¨συνιστά ωμή παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί θα πρέπει να εφαρμόσουν το πάγιο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία και να μην αποδεχθούν την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του ωραρίου τους. Με απόφασή του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τους καλύπτει κηρύσσοντας συνεχείς στάσεις εργασίας στην περίπτωση επιβολής αύξησης του ωραρίου τους από τη διοίκηση (πρωινή ζώνη 07:00 – 08:00, επιμήκυνση ωραρίου στα κλασικά και ολοήμερα τμήματα).
Δεν αποδεχόμαστε τη μη εγγραφή των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία και διεκδικούμε μαζί με τους γονείς τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων ώστε να ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ – νήπιο και προνήπιο – από το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Σε περίπτωση απουσίας νηπιαγωγού, αν δεν αναπληρωθεί, δεν ενοποιούνται τα τμήματα αν ο αριθμός των νηπίων υπερβαίνει τα 25. Ενημερώνεται άμεσα ο τοπικός Σύλλογος προκειμένου να παρέμβει.
Για το ζήτημα των νηπιαγωγείων και των εργασιακών προβλημάτων των νηπιαγωγών το Δ. Σ. της ΔΟΕ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά με σχετικές του αποφάσεις στο παρελθόν. Αυτό που πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, είναι ότι τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών μας αφορούν όλους γιατί οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά θα μεταβάλλει γενικότερα και προς το χειρότερο τις εργασιακές κατακτήσεις όλων μας.
6.  Κατανομή τάξεων
Η κατανομή των τάξεων γίνεται από το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου και όχι από το Διευθυντή (Ν.1566/85). Καμία παρέμβαση δεν μπορεί γίνει γι’ αυτό ή για την υποχρεωτική επιβολή υλοποίησης προγραμμάτων από τα στελέχη Διοίκησης ή καθοδήγησης της εκπαίδευσης (Προϊσταμένους – Σχολ. Συμβούλους). Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να επιμένουν στις αποφάσεις τους.
7.  Σύλλογοι διδασκόντων
Για όλα τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολείο ο Σύλλογος Διδασκόντων οφείλει να συνεδριάζει και να τοποθετείται δημόσια για αυτά. Όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουν ισότιμα στο σύλλογο διδασκόντων με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, κλπ.).
8.  Αριθμός μαθητών
Ο αριθμός μαθητών με βάση την «κανονιστική» Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97652/Γ1  για τον αριθμό μαθητών ανά Τάξη ή Τμήμα Τάξης στο Δημοτικό Σχολείο και την Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97657/Γ1 για τον αριθμό νηπίων ανά Τμήμα στα Νηπιαγωγεία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1507 τεύχος β’ 13 Οκτωβρίου 2006, είναι 25,  όχι 25 συν 10%. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να αρνούνται τη δημιουργία τμημάτων άνω των 25 μαθητών και καλύπτει συνδικαλιστικά την άρνησή τους να αναλάβουν τμήμα άνω των 25 μαθητών.)
Σταθερή επιδίωξή μας είναι η  μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 1:20 στα δημοτικά και 1:15 στα  νηπιαγωγεία.
Επίσης επισημαίνουμε ότι οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να αναδεικνύουν τις πρόσθετες μαθησιακές ανάγκες όπου υπάρχουν και να διαμορφώσουν τον αριθμό των τμημάτων με μικρότερο από 25 μαθητές σε περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών, είτε μαθητών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκυκλίους που το προβλέπουν και να διεκδικούν επιπλέον εκπαιδευτικούς. 
9.  Μετακίνηση συναδέλφου
Δεν εφαρμόζουμε καμία μετακίνηση συναδέλφου σε άλλη σχολική μονάδα με προφορική εντολή και χωρίς γραπτή απόφαση ΠΥΣΠΕ ή του Δ/ντή εκπαίδευσης. Οι προφορικές εντολές είναι αυθαίρετες και δε συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση για τον εκπαιδευτικό. Ενημερώνουμε αμέσως το σύλλογό μας, σε αντίστοιχο ζήτημα.
10.  Εφημερία ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αμείβονται με ωριαία αποζημίωση, με βάση τις ώρες που διδάσκουν και μόνο γι' αυτές. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας δεν προκύπτει από πουθενά και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν εφημερία στους ωρομίσθιους συναδέλφους.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την εγκύκλιο Φ.361/162/73512/Δ1 23 Ιουνίου 2010 οι ώρες και οι ημέρες απεργίας των ωρομίσθιων συναδέλφων υπολογίζονται στην προϋπηρεσία. Καλούμε  τους συναδέλφους να τις περιλαμβάνουν στις καταστάσεις προϋπηρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης ή παράτυπης εντολής προϊσταμένου, συμβούλου ή διευθυντή ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΓΓΡΑΦΩΣ  ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ
Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρέχει στους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Κόκκινος Χαράλαμπος                               Κικινής Θανάσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.
« η Αθηνά »
Koρίνης 20, Γαλάτσι. Τηλ-φαξ  210-2912250,

  4 Σεπτεμβρίου 2013
ΠΡΟΣ: Όλους τους συναδέλφους-μέλη μας 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. “η Αθηνά” εύχεται σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους  καλή σχολική χρονιά και σας επανακοινοποιεί το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων για του οποίου την υπεράσπιση καλεί (και καλύπτει συνδικαλιστικά) όλα τα μέλη του.
Πιστεύουμε πως είναι καίριας σημασίας η συλλογική αντίσταση για τη μη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας τούτη την ώρα, που οι κυβερνώντες  με ένα πλέγμα μέτρων επιτίθεται με σφοδρότητα απέναντι στον εκπαιδευτικό και στο δημόσιο σχολείο: αύξηση διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, περικοπές – ελλείψεις - υποχρηματοδότηση σχολείων, μισθολογική καθήλωση – εργασιακή ομηρία- επιθεωρητισμός - αξιολόγηση-χειραγώγηση –  απολύσεις, τούτη την ώρα που η κυβέρνηση διαλύει και εγκαταλείπει τη δημόσια εκπαίδευση.
Μία τέτοια επίθεση στοχεύει σε έναν εκπαιδευτικό χωρίς δικαιώματα, έρμαιο σε κάθε αυθαιρεσία, που θα φορτώνεται στην πλάτη όλες τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
         Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μια συλλογική υπόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε τοπικό επίπεδο είναι υπόθεση του συλλόγου «Αθηνά», των συλλόγων διδασκόντων όπως και του κάθε συναδέλφου σε κάθε σχολείο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να υπερασπίζουν το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων του συλλόγου,  να επαγρυπνούν, να μην επιτρέπουν την καταστρατήγησή του και, όπως πάγια υποστηρίζουμε, να ενημερώνουν άμεσα το σύλλογο για κάθε τέτοια περίπτωση. Η παρουσία του συλλόγου, όπου και όταν τίθενται τέτοια ζητήματα, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι σε κάθε σύλλογο διδασκόντων και σε καθένα συνάδελφο που υπερασπίζει τις συλλογικές μας θέσεις.

 Τέλος, παρακαλούμε για την αναπαραγωγή του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων που παρατίθεται, την ενημέρωση κάθε συναδέλφου και την ανάρτησή του σε εμφανές σημείο στον πίνακα ανακοινώσεων των σχολείων.
Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής                    Παζάλος  Γιώργος


ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
 ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
·         Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες.
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2470/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10-15 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω)
·          Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο, ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων.
·         Οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να αρνηθούν με απόφασή τους τις υπερωρίες, τις μετακινήσεις ειδικοτήτων, το πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, τους υποβιβασμούς σχολείων, τις συμπτύξεις τμημάτων, την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τα κενά  διδακτικού προσωπικού. Οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να αρνηθούν με απόφασή τους την εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης. Σύλλογοι διδασκόντων και συνάδελφοι καλύπτονται πλήρως από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
·         Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Κάθε απασχόληση τμήματος ανάγεται στο διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά εντολή για επιπλέον κάλυψη διδακτικών ωρών.
·         Οι σύλλογοι διδασκόντων, διαμορφώνοντας τα προγράμματα στα σχολεία να υπολογίζουν τη σίτιση στο ολοήμερο στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων. Το ίδιο υπολογίζεται αναγόμενη σε διδακτικές ώρες εβδομαδιαία και η πρωινή ζώνη 7-8 όπου λειτουργεί. Να απαιτούν από τους Σχολικούς Συμβούλους να εγκρίνουν το πρόγραμμα με την αποδοχή του αυτονόητου : ότι κάθε απασχόληση των μαθητών τους μέχρι την αποχώρηση από το σχολείο/νηπιαγωγείο ανάγεται στο διδακτικό ωράριο!
·         Σε περίπτωση που δεν στέλνονται αναπληρωτές, καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να αποφασίσουν ένα πάγιο ή κατά περίπτωση τρόπο για την κάλυψη του κενού που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να είναι η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου κανενός συναδέλφου.
·         Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της χρονιάς, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπάρχει στο σχολείο.(π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ)
·         Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους ωράριο, και ασφαλώς σε καμία περίπτωση απογευματινές ώρες.
·         Το εργασιακό μας ωράριο ολοκληρώνεται σε δύο σταθερές ζώνες, πρωϊνή από 8-13.30 ή απογευματινή από 12.25 - 16.15
·         Από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εκπαιδευτικού για εφαρμογή κυλιόμενου εργασιακού εξαώρου στο διάστημα από 7 έως 4. Ούτε για συμπλήρωση ωραρίου από την πρωινή ζώνη στην απογευματινή και αντίθετα.
·         Οι σύλλογοι διδασκόντων, όταν σε ένα τμήμα που προσεγγίζει τους 25 μαθητές υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και άλλοι παιδαγωγικοί λόγοι π.χ παιδιά με ειδικές ανάγκες, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αποφάσεις για χωρισμό των τμημάτων σε δύο.
·         Οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν στις πολλαπλές μετακινήσεις σε περισσότερα από δύο σχολεία, να ζητούν ενυπόγραφη αιτιολογημένη εντολή και σε κάθε τέτοια περίπτωση, μείωση του ωραρίου και απαλλαγή από τις εφημερίες. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε συμπλήρωση του ωραρίου του στο ολοήμερο εφόσον δεν το επιθυμεί.
·         Δε μπορεί να ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σε εκπαιδευτικούς του σχολείου για έργο που πρέπει να καλυφθεί από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή. Οι σύλλογοι διδασκόντων δεν πρέπει να αποδέχονται τέτοιες  « λύσεις », που μειώνουν τις θέσεις εργασίας και εισάγουν την ωρομίσθια δουλειά.
·         Κανένας δε μπορεί να υποχρεωθεί σε υποχρεωτική υπερωρία χωρίς τη θέλησή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση να ζητείται έγγραφη εντολή και σε περίπτωση επιμονής της διοίκησης να ενημερώνεται ο σύλλογος για να απαντήσει και να αντιδράσει άμεσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωρίας ο Σύλλογος κηρύσσει στάσεις εργασίας και καλύπτει όλους τους συναδέλφους για τη μη εφαρμογή τους.
·         Οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι αμείβονται με ωριαία αποζημίωση, με βάση τις ώρες που διδάσκουν και μόνο γι’ αυτές. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας δεν προκύπτει από πουθενά και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν εφημερία στους ωρομίσθιους συναδέλφους και τους συναδέλφους να μην τις αποδέχονται. Υπενθυμίζουμε ότι οι ώρες και οι ημέρες απεργίας των ωρομίσθιων συναδέλφων υπολογίζονται στην προϋπηρεσίας τους.
·         Οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί να μην αποδέχονται την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αύξηση του ωραρίου τους (πρωινή ζώνη 07:00-08:00, επιμήκυνση ωραρίου στα κλασσικά και ολοήμερα τμήματα). Στην περίπτωση επιβολής αύξησης του ωραρίου τους από τη Διοίκηση, ο Σύλλογος κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας και καλύπτει όλες τις συναδέλφισσες για τη μη εφαρμογή του.
·         Γενικότερα, δεν εφαρμόζουμε καμιά προφορική εντολή της διοίκησης που αφορά καταστρατήγηση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων που παρατέθηκε προηγούμενα, σε κάθε περίπτωση να απαιτούμε έγγραφη και αιτιολογημένη εντολή και να καταγγέλλουμε αμέσως στο Σύλλογο κάθε αυθαιρεσία και παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη