25 Σεπ 2013

360.000 μαθητές παρακολουθούνται στενά!

Τα φυσικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος και το βάρος αλλά και οι καθημερινές συνήθειες 359.262 μαθητών από 4.451 σχολεία της χώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Μην πάει ο νους σας στο κακό...

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ, ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και αποτέλεσε προσωπικό στόχο του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη και συνεχίζεται και φέτος.

Το πρόγραμμα στόχο έχει να καταγράψει τα σωματικά χαρακτηριστικά των παιδιών και τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς και τις καθημερινές τους συνήθειες, δηλαδή αν αθλούνται, αν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ή αν ζουν μία καθιστική ζωή. Στόχος είναι η παρακολούθησή τους για όλη τους τη σχολική ζωή προκειμένου να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την παιδική παχυσαρκία αλλά και η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. 

Στο πρόγραµµα συµµετείχαν: 
- Το 78% των µαθητών των Νηπιαγωγείων που εγγράφτηκαν στο
πρόγραµµα
- Το 80% των µαθητών των Δηµοτικών που εγγράφτηκαν στο πρόγραµµα
- Το 42% των µαθητών των Γυµνασίων που εγγράφτηκαν στο πρόγραµµα
Δυστυχώς ο αριθμός μαθητών γυμνασίων είναι πιο μικρός καθώς η βάση δεδοµένων για την εισαγωγή των στοιχείων άνοιξε µετά τη λήξη των µαθηµάτων, η συµµετοχή όμως θεωρείται και εκεί ικανοποιητική. 

Στους µαθητές αξιολογήθηκαν
• ανθρωποµετρικά χαρακτηριστικά στο 99% των συµµετεχόντων, δηλαδή σε 352.840 µαθητές καταγράφηκαν βάρος και ύψος,
• η φυσική κατάσταση στο 98% των συµµετεχόντων, δηλαδή σε 323.125 µαθητές καταγράφηκαν οι επιδόσεις τους στα τεστ φυσικής κατάστασης, 
• οι συνήθειες σωµατικής δραστηριότητας στο 70% των συµµετεχόντων, δηλαδή σε 146.220 µαθητές καταγράφηκαν οι συνήθειες τους αναφορικά µε αθλητικές και όχι µόνο, π.χ. παιχνίδι µε φίλους, δραστηριότητες,
• οι διατροφικές συνήθειες στο 70% των συµµετεχόντων, δηλαδή σε 146.239 µαθητές καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες

Ενδιαφέρον θα έχει σε ορισμένα χρόνια να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα παιδιά αυτά, πως συνδέεται η ενασχόληση με τον αθλητισμό με τον υγιεινό τρόπο ζωή αλλά και πόσο το σχολείο ενισχύει την δραστηριότητα. 

Δείτε την συνοπτική αναφορά με τα στοιχεία συμμετοχής:



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη