Ο πασίγνωστος πια επιχειρηματίας, που καταστράφηκε από την τρομακτική καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Δελφών, μιλάει στο taxalia για το δράμα του
Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολάου
Δεύτερη ημέρα απεργίας πείνας για τον Ζαφείρη Τζούτζια, τον επιχειρηματία στην οδό Δελφών, που εδώ και μήνες δίνει τον δικό του αγώνα μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες για την επιβίωση της οικογένειας και της επιχείρησής του.
Στα μάτια της συζύγου του κυρίου Τζούτζια διαβάζει κανείς την απόγνωση |
Μηνύματα συμπαράστασης από περαστικούς και γείτονες |
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο εμπορικός σύλλογος, το Επιμελητήριο τι έκαναν για τους καταστηματάρχες της περιοχής;
Τα Επιμελητήρια και τα δύο και ο κύριος Ζατζαρίδης και ο κύριος Ζορπίδης είναι εξαφανισμένοι και το καταγγέλλω αυτό. Ειδικά για τον κύριο Ζορπίδη, είχε έρθει πέρσι εδώ, είχε κάνει μία εμφάνιση, μας διαβεβαίωσε πως θα το κοιτάξει το θέμα και από τότε έχει εξαφανιστεί. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην αρχή που ξεκίνησαν τα έργα το 2006 έκαναν μια μηνυτήρια αναφορά η οποία πήγε στο συρτάρι του εισαγγελέα και από τότε δεν έχει ξανασχοληθεί. Ή αν ασχολούνται, ασχολούνται μόνο με τα μαγαζιά του κέντρου και τίποτα άλλο. Η περιφέρεια δεν υπάρχει ούτε για το Επιμελητήριο ούτε για κανέναν από όλους αυτούς.
Η οργή ξεχειλίζει στα μηνύματα των κατοίκων της περιοχής |
Συνεχώς, μπροστά από το τραπεζάκι που έχει στήσει ο κύριος Τζούτζιας, περνάνε γείτονες και περαστικοί που γράφουν μηνύματα συμπαράστασης στον επιχειρηματία. Μηνύματα που ξεχειλίζουν αγανάκτιση.
Πόσοι είναι οι καταστηματάρχες της περιοχής που έχουν πληγεί;
45 μαγαζιά ήμασταν εδώ και έχουμε μείνει τρία και ένα σούπερ μάρκετ απέναντι.
Και με τα ενοίκια τι γίνεται; Το ΤΕΒΕ;
Πλήρωνα ενοίκιο μέχρι ένα σημείο, από εκεί κι έπειτα με την καλή θέληση και την ανοχή του ιδιοκτήτη, επειδή βλέπει ότι υπάρχει και οικογένεια με τρία παιδιά από πίσω, μου συμπαραστέκεται και αυτός με τον τρόπο του και όποτε μπορώ του δίνω ό,τι μπορώ έναντι του ενοικίου. Ούτε το ΤΕΒΕ μπορώ να πληρώνω, όλη η οικογένεια είναι ανασφάλιστη εδώ και τέσσερα χρόνια. Τα κορίτσια ασχολούνται με τον αθλητισμό και δεν μπορούν να πάρουν ούτε μία βεβαίωση και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για να πάρουν μια βεβαίωση για τις αθλητικές τους υποχρεώσεις.
Τι ζητάει;
Για να φύγουμε, επειδή κάτι ακούστηκε για μετεγκατάσταση, δεν μπορούμε. Και αυτό που είπε ο κύριος Χρυσοχοϊδης είναι κάτι αόριστο που δεν μπορούμε να δώσουμε βάση. Το έχω ακούσει πολλές φορές και από τον κύριο Τσίτουρα για έξοδα μετεγκατάστασης, διαφυγόντα κέρδη. Εγώ το 2008 είχα στη δήλωση εισοδήματος 750.000€ το χρόνο, το 2009 450.000 και το 2010, 2011 και 2012 ούτε δέκα δώδεκα χιλιάδες. Οπότε δε δίνω βάση σε αυτά που έχουν πει για μετεγκατάσταση. Είναι κάτι αόριστο το οποίο χρησιμοποιούν όταν πιέζονται από τους δημοσιογράφους.
Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ωστόσο οι επιστολές του δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά. Δυστυχώς οι δικαστικές προσφυγές τόσο του ιδίου όσο και ενός ακόμα επαγγελματία της περιοχής απορρίφθηκαν ενώ ο ίδιος δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι ενώ εκδικάστηκαν με δύο μήνες διαφορά, τις εξέτασε η ίδια εισαγγελέας.
"Θα παραμείνω εδώ μέχρι να δικαιωθώ. Δεν έχουμε φταίξει σε τίποτα ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου να ταλαιπωρούμαστε έτσι και να υποφέρουμε όλο αυτό το διάστημα" δηλώνει στο TAXALIA αποφασισμένος να φτάσει μέχρις εσχάτων.
Οι φορολογικές δηλώσεις του κυρίου Τζούτζια τα τελευταία χρόνια.
Οι απαντήσεις που έλαβε ως τώρα από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: "λυπούμαστε αλλά..."