3 Σεπ 2013

Όλο απορίες είμαι..

Πουλάω ΟΠΑΠ για να πληρώσω δανειστές που μου έχουν δανείσει χρήμα για να ανακεφαλαιοποιήσω τις τράπεζες. 


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


Αντί να πω π.χ. «ρε παλληκάρια κερδίζω € 200 εκ. ετησίως από τον ΟΠΑΠ. Αντί να τον πουλήσω τώρα αντί € 600 εκ.  και να χάνω κάθε χρόνο € 200 εκ. όλα τα επόμενα χρόνια, τί θα λέγατε να μην τον πουλήσω και να σας δίνω κάθε χρόνο όλα αυτά τα κέρδη, ώστε σιγά-σιγά να αποπληρώσω μερικώς τα δάνειά σας; συμφέρει αμφοτέρους. Αν πουλήσω τώρα,  θα πάρετε μόνον € 600 εκ. και εμένα θα μου λείπουν € 200 εκ. όλα τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνω τον λαό με νέα φορολογικά μέτρα για να σας πληρώνω. Κι’ αν δεν με εμπιστεύεσθε, να βάλουμε και έναν δικό σας τοποτηρητή, ώστε να μην ξεσκίζεται ο ΟΠΑΠ στις χορηγίες προς τα φιλαράκια μου μειώνοντας ισοπόσως τα κέρδη. Θα μου κάνει και καλό, μια και αδυνατώ να απαλλαγώ από όλα τα λαμόγια που με περιτριγυρίζουν». Αλλά ξέχασα, αυτό ονομάζεται «διαπραγμάτευση», «κόκκινη γραμμή», «προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας», «απλή λογική του καστανά», «άι σιχτίρ και σεις και ο γρύλλος σας» και τα τοιαύτα.
Από την άλλη μεριά αποκρατικοποιώ ουσιαστικά και τυπικά τον ΟΠΑΠ, για να κρατικοποιήσω ουσιαστικά, αλλά όχι τυπικά, τις τράπεζες.
Μήπως αυτό ονομάζεται κρατική ενίσχυση; Μήπως απαγορεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ για τον ελεύθερο ανταγωνισμό; Οι ενισχυόμενες με κρατικό δανεισμό ελληνικές τράπεζες δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών των κρατών-μελών; 
Κι’ αν μία τράπεζα ανακεφαλαιοποιημένη με λεφτά που έχει δανεισθεί το Δημόσιο, δάνεισε κάποιον για να αγοράσει αυτός ο κάποιος  δημόσια περιουσία από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία πουλήθηκε για να εισπράξει το Δημόσιο χρήμα, ώστε να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε για να το χρησιμοποιήσει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό πώς λέγεται; Στο στρατό είχαμε ένα καψόνι που ονομαζόταν «αζιμούθιο» [δια τους μη βιώσαντας τούτο: ο κορμός σε επίκυψη, ώστε με τα τεντωμένα πόδια να σχηματίζει το σώμα ορθή γωνία. Το αριστερό χέρι στο δεξιό αυτί πίσω από το κεφάλι και το δεξιό χέρι όσο πιο ψηλά γίνεται. Στη στάση αυτή αρχίζει προς τα αριστερά περιστροφή του σώματος περί τον άξονα των ποδιών. Στην τρίτη περιστροφή αρχίζει η ζαλάδα και στην αρχή της τέταρτης ξαπλώνουμε φαρδειά-πλατειά στο έδαφος]. Κάτι τέτοιο μου θυμίζει.
Απορώ εγώ τώρα ο αφελής! Ίσως να φταίει το γεγονός ότι μου διαφεύγει διαρκώς πως μεταξύ των πρώτων πέντε κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας καταλέγεται η Τράπεζα της Ελλάδος με κέρδη γύρω στα € 350 εκ. ετησίως. Αλήθεια, τί είδους επιχειρηματική δραστηριότητα ασκεί η ΤτΕ, ώστε να πραγματοποιεί κέρδη;
Τί αζιμούθιο και κουραφέξαλα! Τρέλλα σκέτη. Είναι κάτι σαν την επανασύνθεση του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ο Πρόεδρός του. Κάποιος είπε ότι ο Βενιζέλος δεν κάνει επανασύνθεση, αλλά  «βγάζει στα ράφια τα ληγμένα». Προσφυέστατο, αλλά τον Βενιζέλο δεν τον διόρισα μόνος μου συν-διευθυντή στο super market «Η ωραία Ελλάς». Ο «πάνσοφος» ελληνικός λαός τον διόρισε, όπως τον αποκαλούν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εν σοφία εψήφισε! Τώρα, αν η αναφορά του Τσίπρα σε «βλαχοδήμαρχους» αποτελεί ύβριν για τους εκλογείς των δημάρχων, όπως μας ενημέρωσε ο τεράστιος Μιχελάκης, διερωτώμαι γιατί η αναφορά στη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ως φασιστικού κόμματος δεν αντανακλά στους εκλογείς που ψήφισαν το κόμμα αυτό. 
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση  

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη