13 Σεπ 2013

Μας...αλλάζει φώτα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Παρουσιάζοντας την πρόταση, που θα κατατεθεί στο πρόγραμμα Jessica, ο Περιφερειάρχης  Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 60% - 70%, όταν οι σημερινές δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού ανέρχονται σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε  την υποβολή σχετικής πρότασης στο πρόγραμμα Jessica για τις βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές και εφόσον η πρόταση εγκριθεί θα γίνει διαγωνισμός. Το πρόγραμμα, ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ (με χρηματοδότηση κατά 70% από το Jessica και 30% από πόρους της Περιφέρειας) προβλέπει την αντικατάσταση 15.000 σωμάτων ηλεκτροφωτισμού, από την οποία αναμένεται οικονομία ενέργειας κατά 60 με 70% αλλά και εξασφάλιση πόρων άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα έξοδα συντήρησης των οδών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες ανέρχονται σε 4,8 εκ. ευρώ ετησίως με αυξητική τάση ειδικά στον τομέα της συντήρησης, λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων. Σημαντικό μέρος του κόστους αυτού αναμένεται να μειωθεί μέσω της χρήσης σωμάτων τεχνολογίας LED, από την οποία θα προκύψουν επιπλέον οφέλη όπως η αύξηση της ποιότητας του φωτισμού, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων και το μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.


Στόχος της Περιφέρειας είναι να αντικατασταθούν 15.000 λάμπες στο οδικό δίκτυο. «Πρόκειται για όλους τους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η συγκεκριμένη πρόταση έχει σπουδαία συνεισφορά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των οδηγών και επιβατών οχημάτων. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις ο ηλεκτροφωτισμός είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Ο φωτισμός δρόμων έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφάλεια κινήσεως πεζών και οχημάτων έναντι ατυχημάτων, αλλά και για να περιορίσει την εγκληματικότητα. Εχουμε φωτισμό με σοβαρές ελλείψεις και υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Η πιο ενεργοβόρα λειτουργική εγκατάσταση στους οδικούς άξονες είναι ο φωτισμός δεδομένου ότι λειτουργεί από 12 έως και 14 ώρες κατά την χειμερινή περίοδο και 9 έως 10 ώρες κατά την καλοκαιρινή.
Η σύγχρονη τεχνολογία με την μορφή των φωτιστικών led παρέχει δυνατότητες μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας για το φωτισμό οδών  από 60% μέχρι και 70% χωρίς να μειωθεί ο φωτισμός, αρκεί να χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας υλικά», αναφέρεται στην πρόταση της Περιφέρειας.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη