8 Σεπ 2013

Δ. Βαρτζόπουλος: «Φτιάχνουμε ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος»

Για τη μετά-μνημονιακή Ελλάδα, το έργο του στη δικομματική κυβέρνηση αλλά και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ μιλά στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη


Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος επιμένει πως η συνεργασία «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκού επιπέδου», αναφέρεται στα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρεί πως η γραφειοκρατία της χώρας βρίσκεται σε… «καλό δρόμο»,  και μιλά για τον «εκλεκτό» της Συγγρού για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης και την υποψηφιότητά του στη Β’ περιφέρεια.

Κύριε Βαρτζόπουλε, ποιος ο ρόλος του γενικού γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου; Πιο καλά… «συντονίζονται» μαζί σας οι υπουργοί της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ; Τελικά η Γενική Γραμματεία της οποίας είστε επικεφαλής είναι ένα… δεύτερο Μαξίμου;

Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι η διυπουργική συνεργασία, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, αλλά φυσικά και η παρακολούθηση της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, ιδίως όσον αφορά τις βασικές του προτεραιότητες.  Παραδείγματος χάρη αυτή την περίοδο συγκεντρώνουμε από όλα τα υπουργεία τον λεπτομερή προγραμματισμό του επομένου έτους δίνοντας φυσικά βαρύτητα σε δράσεις που έχουν άμεση σχέση με τις βασικές σημερινές προτεραιότητες: τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τη ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της εκπαίδευσης, τη ριζική αλλαγή στον τρόπο παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την άπαξ και διαπαντός αντιμετώπιση του χωροταξικού προβλήματος της χώρας, όπως φυσικά και σειρά μέτρων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των ασθενέστερων. Είναι προφανές ότι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού δεν είναι ένα δεύτερο Μαξίμου, θα γίνει όμως η καρδιά της διοίκησης. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία διάφορα σε σχέση με την κομματική προέλευση των υπουργών στη συνεργασία της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις σας στην «Κ» λίγες μέρες πριν την ενδοκυβερνητική κρίση της τότε τρικομματικής κυβέρνησης είχατε πει πως «το μοντέλο που ακολουθείται θα το ζήλευαν και οι Ευρωπαίοι». Επιμένετε και γιατί;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκού επίπεδου. Είναι γεγονός, ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν άντεξε την αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα διατηρήσει μια υπεύθυνη στάση στη Βουλή, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος.

Μέχρι στιγμής ποια υπουργεία θεωρείτε πως βρίσκονται σε καλό… δρόμο και σε ποια χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια;

Σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρά μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το ότι σε ορισμένα από αυτά παρατηρείται καθυστέρηση, αυτό οφείλεται στη φύση του αντικείμενου και τις επικρατούσες συνθήκες και όχι στην έλλειψη προγράμματος η επιθυμίας.

Ακούγεται πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είστε υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες; Βλέπετε σύντομα εκλογές;

Όχι δε βλέπω σύντομα εκλογές και για αυτόν τον λόγο δεν έχω ακόμα αποφασίσει.

Το τελευταίο διάστημα η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης έχει υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατά του Γιάννη Μπουτάρη. Αποκλείετε κι εσείς το ενδεχόμενο η Συγγρού να στηρίξει το σημερινό δήμαρχο και ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του εκλεκτού της ΝΔ;

Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή ο κ. Σαμαντζίδης ακολουθεί την  ίδια γραμμή απέναντι στη δημοτική αρχή, που ακολουθούσε και η προηγουμένη, δηλαδή ο κ. Τσάμης, η οποία ακολουθούσε επίσης αυτήν της προκάτοχου της, δηλαδή εμού. Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν δήμαρχο με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εποχή, να είναι νέος, δυναμικός και να έχει περισσότερο μέλλον από ότι παρελθόν.

Πως φαντάζεστε τη μετά-Μνημόνιο Ελλάδα;

Η μεταμνημιονιακη Ελλάδα φτιάχνεται και φαίνεται ήδη τώρα. Είναι η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας, του μικρού αλλά αποτελεσματικού κράτους ιδίως στους τομείς της παιδείας και της υγείας, είναι η Ελλάδα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αδιάρρηκτης κοινωνικής συνοχής.

Η γραφειοκρατία τελικά έχει παταχθεί;

Δεν νομίζω, ότι υπάρχει σύγχρονο κράτος, που να έχει εξαλείψει τη γραφειοκρατία. Όσον αφορά εμάς, και δεδομένου του σημείου από το όποιο εκκινήσαμε, νομίζω, ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Έχετε επιφορτιστεί με το χαρτοφυλάκιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων του Σεπτεμβρίου η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση και για άλλες 12.500 υπαλλήλους. Με ποια κριτήρια θα γίνει η κινητικότητα; Από ποιους κλάδους θα προέρχονται;

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, καλό είναι, να διευκρινίσουμε, ότι δεν έχω καμία ιδιαίτερη υπευθυνότητα στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Παρακολουθώ και συντονίζω σε διοικητικό επίπεδο τη διυπουργική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε όλους του άλλους. Η θέση σε κινητικότητα δημοσίων υπάλληλων μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Μετά την αξιολόγηση των δομών των κυρίως υπουργείων ακολουθεί η αξιολόγηση όλων των δόμων του κράτους, δηλαδή των αποκεντρωμένων δόμων των υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και  ΔΕΚΟ. Από την αξιολόγηση αυτή προκύπτουν και θα προκύψουν ανάγκες καταργήσεων δό-μων, που δε χρειάζονται, συγχωνεύσεων, σμικρύνσεων αλλά και επεκτάσεων. Θα προκύψουν λοιπόν πολλές πλεονάζουσες θέσεις, αλλά και ανάγκες δημιουργίας καινούριων. Είναι προφανές, ότι το προσωπικό θα πρέπει να μετακινηθεί σε εκείνες τις θέσεις που, πρώτον, του ταιριάζουν περισσότερο και δεύτερον είναι πιο χρήσιμες στο κράτος. Για να γίνει τούτο, το προσωπικό θα αξιολογηθεί με κριτήρια , τα οποία έχουν ήδη δημοσιευθεί. Από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν τα προφίλ ικανοτήτων εκείνα, των υπάλληλων που ταιριάζουν στις νέες δομές, ή είναι προς το παρόν τουλάχιστον, μη αναγκαία.

Καρφίτσα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη