7 Σεπ 2013

Τι ζήτησαν οι Γιατροί από τον Σαμαρά στη σημερινή σύσκεψη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη των επιστημονικών φορέων της πόλης με την παρουσία ευρύτατου κυβερνητικού επιτελείου, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Τον ΙΣΘ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσάμης, ο ..
τ. Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γ.Γ. κ. Νικόλαος Νίτσας.

Ο ΙΣΘ αφού ανέλυσε τις θέσεις του σχετικά με τα φλέγοντα προβλήματα των Ιατρών και της περίθαλψης παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσε στον Πρωθυπουργό το υπόμνημα που ακολουθεί:

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ:

Ο τομέας της Yγείας λόγω της κρίσης έχει επηρεαστεί πολλαπλώς καθώς στις παλαιές αδυναμίες του συστήματος προστέθηκαν νέες ανεπάρκειες, που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την έλλειψη πόρων και ασφαλιστικών εισφορών που οδηγούν σε μειωμένες παροχές προς τους πολίτες της χώρας και αναστάτωση στην κοινωνία.
Σκοπός μας είναι να επισημάνουμε τα προβλήματα που δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση, αλλά κυρίως με τη λάθος πολιτική αντίληψη των υπευθύνων στο χώρο της υγείας και είναι τόσο γενικά όσο και τοπικά.

Α. Αριθμός εισακτέων στις ιατρικές σχολές – Έναρξη ειδικότητας

Επί σειρά ετών η ιατρική σχολή του ΑΠΘ δηλώνει ότι είναι ικανή να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά 100 νέους φοιτητές κατά έτος. Έως και το 2012 ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν στους 200. Το 2013 εισήχθησαν με απόφαση του νυν υπουργού παιδείας 290 ενώ ο αριθμός των μελών ΔΕΠ ελαττώνεται δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων . Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό ιατρών από τον αναγκαίο και ότι οι νέοι συνάδελφοι μετά το πέρας των σπουδών τους εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα προς την Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και υπόλοιπη Ευρώπη, η απόφαση του υπουργού παιδείας είναι λανθασμένη και ανεύθυνη. Συγχρόνως διατηρείται ο ξεπερασμένος και ισοπεδωτικός τρόπος έναρξης ειδικότητας με επετηρίδα, παρά τις προτάσεις που έχουμε επανειλημμένα υποβάλλει.

Β. ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη. Αυτό από μόνο του, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη ούτε σε πληθυσμό, ούτε σε έκταση, ούτε σε πλούτο, δείχνει ότι οι δογματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά δημιούργησαν ένα τέρας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασφαλιστικός οργανισμός που να περιλαμβάνει ασφαλισμένους με διαφορετικές εισφορές και ασφαλισμένους χωρίς εισφορές, γιατί αυτή η τακτική ισοπεδώνει τις παροχές στο κατώτατο επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ορθοποδήσει, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει να συμπαρασύρει σε πτώχευση τους συμβεβλημένους ιατρούς και σε επικίνδυνη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους.
Οι συμβεβλημένοι ιατροί έχουν πληρωθεί μόνο για τον Ιανουάριο του 2013 ενώ οι παλαιές οφειλές των ετών 2009-2010-2011 έχουν αρχίσει να εξοφλούνται με βραδύ ρυθμό .
Παράλληλα, οι μόνιμες δομές του συστήματος (πολυιατρεία πρώην ΙΚΑ), δια πράξεων και παραλήψεων του οργανισμού αφήνονται να μαραζώσουν. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε τοπικό επίπεδο όπου τα εργαστήρια εξυπηρετούν πολύ λιγότερους ασφαλισμένους από ότι στο παρελθόν λόγω ελλείψεων σε υλικά .
Οι νέοι ιατροί είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ και από το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην ανεργία ή στο εξωτερικό.
Ζητούμε ειλικρινή και σαφή απάντηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τις δομές του πρώην ΙΚΑ και επιπλέον, αναθεώρηση της συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ από μηδενική βάση.

Γ. Φαρμακευτική δαπάνη

Ο ΙΣΘ τον Οκτώβριο του 2012, πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας να υιοθετηθεί η σοφή λίστα της Στοκχόλμης για την αναγραφή φαρμάκων ώστε να περιοριστεί κατά 50% η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, χωρίς να χορηγούνται φάρμακα β’ διαλογής και χωρίς να θιγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι ακατανόητο για ποιο λόγο επελέγη η ανάμειξη του Υπουργείου στις εμπορικές διαδρομές του φαρμάκου δια των γεννοσήμων που και προβλήματα δημιουργεί και ατελέσφορη είναι.

Δ. Επενδύσεις στον τομέα της υγείας

Την ώρα που στη χώρα μας από τις 7/11/12 καταργήθηκε κάθε φραγμός και κάθε ποιοτικό προαπαιτούμενο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις υγείας (ιατρεία)στα πλαίσια του δήθεν ανοίγματος του επαγγέλματος, δημιουργώντας άθλιες και εξαιρετικά κοστοβόρες συνθήκες για τον ΕΟΠΥΥ, δεν ενεργοποιείται η δυνατότητα ίδρυσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου εδώ και δύο χρόνια. Αναρωτιόμαστε ποιος δε θέλει στο χώρο της υγείας να γίνουν μεσαίες επενδύσεις από έλληνες επιστήμονες, για ποιο λόγο, και ποίου τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

Ε. ΕΣΥ

Η αναγκαία αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνει με την διατήρηση γραφειοκρατικών δομών που η ΝΔ διακηρύσσει προεκλογικά από το 2004 ότι είναι άχρηστες, δηλαδή τις ΥΠΕ και ιδιαίτερα όταν αυτές στελεχώνονται από κομματάνθρωπους με τριακονταετή θητεία προέδρων στα νοσοκομεία. Είναι αδύνατον η νομενκλατούρα που είχε την ευθύνη της λειτουργίας του ΕΣΥ από το ‘81 και μετά υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει το ΕΣΥ και είναι παράλογο την ώρα που οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών μειώνονται, το γραφειοκρατικό κόστος στην υγεία να αυξάνεται. Ζητούμε την άμεση κατάργηση όλων του ΔΥΠΕ και την αντικατάσταση όλων των κομματικών προέδρων των νοσοκομείων με αξιοποίηση στελεχών των υπηρεσιών τους.

ΣΤ. Υποχρηματοδότηση νοσοκομείων Θεσσαλονίκης

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν από το 2012 σοβαρό και προκλητικό πρόβλημα ανισότιμης υποχρηματοδότησης, το οποίο δεν έχει καμία λογική δικαιολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας για το 2012 λάμβανε 80€/κλίνη/ημέρα ενώ το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στην Αττική ελάμβανε 320€/κλίνη/ημέρα και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας άνω των 200€/κλίνη/ημέρα. Παρόμοια ήταν η χρηματοδότηση και για το ΑΧΕΠΑ και για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ καταβάλλεται μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού. Το Υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε φάνηκε να διορθώνει ουσιαστικά την κατάσταση. Το θέμα αυτό προκάλεσε το Μάρτιο του 2013 την παραίτηση του προέδρου του ΙΣΘ (κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου) ,για να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ιατροί της Θεσσαλονίκης που σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές και φιλελεύθερες παρατάξεις, δεν καμαρώνουν καθόλου για τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, όσα αναφέρονται στο υπόμνημα αυτό αποτελούν τις βασικές θέσεις του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και αφορούν την τήρηση ή μη των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ και του συγκυβερνούντος ΠΑΣΟΚ. Προσδοκούμε ότι στο χώρο της Υγείας θα υπάρξει βούληση για την εφαρμογή χρήσιμων και ρεαλιστικών πολιτικών, και δε θα συνεχιστεί τυφλά η εφαρμογή των σχεδιασμών που ανατέθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε άγνωστη εταιρία εν κρυπτώ καθώς ούτε το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, ούτε η TaskForce επιθυμούν να ομολογήσουν δημοσίως ότι οι πολιτικές υγείας σχεδιάζονται επ’ αμοιβή και μάλιστα γενναιόδωρη, ιδιωτικά σε άγνωστα κέντρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη