Ο απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Σκοπιανο κ. Νιμιτς, ολοκλήρωσε εχθές τις συνομιλιες που ειχε σε Αθήνα και Σκόπια. Εχθές μαλιστα προέβει και σε δηλώσεις αναφορικά με..
τις συγκεκριμένες διαφορες που χωρίζουν τις δύο πλευρές στο ευρύ ονοματολογικό θεμα των Σκοπίων ,και οχι θέμα ονομασίας όπως λανθασμένα λεγεται, προσδιορίζοντας μόνο διένεξη για το όνομα της γείτονος χώρας.
Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό, οτι κατι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική στάση και αυτο διότι:
Γίνεται σαφές σε ολους και χωρις καμία αμφιβολία, οτι οι μεχρι τώρα προτάσεις του κ. Νίμιτς, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας του Απριλίου, εξυπηρετούν αποκλειστικά τις θέσεις της πΓΜΔ.
Πιό συγκεκριμένα:
Και (sic) η προταση του για το όνομα της χώρας ως "Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας" με τον προσδιορισμό (Άνω) να έχει θέση μπροστά από το πολιτευμα "Δημοκρατία" και όχι από το γεωγραφικό επίθετο "Makedonija", είναι θέση που παγίως υποστηρίζουν τα Σκόπια, αλλα και το εύρος χρήσης του ονόματος δεν είναι erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις όπως θέλει η ελληνική πλευρά.
Αντιθέτως έχει περιορισμένο εύρος όπως ακριβώς επιθυμούν τα Σκόπια. Αν σε αυτα συμπεριλάβουμε και τη μη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού για χρήση όπως σε θέματα της γλώσσας τους, της υπηκοότητας τους, των προϊόντων τους, τις διαδικτυακές καταλήξεις, τον πολιτισμό τους, τότε διαπιστώνουμε οτι οι θέσεις του Νιμιτς εξυπηρετούν κατά ΑΠΟΛΥΤΟ τρόπο την πΓΔΜ.
Τα παραπάνω βεβαία είναι και απόρροια της απόφασης κόλαφο για την Ελληνική διπλωματία, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δικαίωσε τα Σκόπια (ελλείψη σωστής προετοιμασίας απο ελληνικής πλευράς) σε πληθώρα θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των χρήσεων του «αστεριου της Βεργινας» υπο προϋποθέσεις, άλλα και το εύρος της χρήσης του ονόματος τους.
Το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και για τον λόγο του αληθές κάποιος μπορεί να ανατρέξει στο κείμενο της απόφασης, η ουσία του οποίου επιμελλώς αποκρυφθηκε απο τα ΜΜΕ στη χώρα μας.
Αυτό που πρέπει να πράξει (και δεν το κάνει) το ΥΠΕΞ, είναι η επίσημη καταγγελία σε όλα τα φόρα και οργανισμούς, της σωρείας παραβιάσεων της ενδιάμεσης συμφωνίας από πλευρας πΓΔΜ που φθανουν συνεχώς στη διεύθυνση Α3 του ΥΠΕΞ. Γιατί δεν γίνεται;
Επιπρόσθετα η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη θέση της για σύνθετη ονομασία «erga omnes»:
α)για όλες τις περιπτώσεις (όνομα χωράς , υπηκοότητα, γλώσσα, iso alpha codes, κλπ)
β)σε όλες τις γλώσσες, και
γ)όχι με ξεχωριστό προσδιορισμό μπροστά από το συνταγματικό όνομα της χώρας, ωστε το τελικό ονομα της να αποτελλείται απο ΔΥΟ λέξεις, αλλά με πρόταση για ΜΙΑ σύνθετη λέξη, ώστε να μη χρησιμοποιείται αύριο σκέτο το «Μακεδονία». Π.χ. "UpperMakedonija " και όχι "Upper Makedonija"
Απορω οι βουλευτές ολων των κόμματων αλλα και της αντιπολίτευσης γιατί δε δραστηριοποιούνται αναλόγως.
Με εκτίμηση
Πέτρος Π.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ