4 Σεπ 2013

Fitch: Αρχίζουν και αποδίδουν οι προσπάθειες των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Οι προσπάθειες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για την αναδιάρθρωση του κλάδου και την ενσωμάτωση των πρόσφατων εξαγορών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανάλυση του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι
εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τη Fitch, αναμένεται οι δαπάνες αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης θα αποφέρουν μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Η Πειραιώς υπήρξε η πιο δραστήρια τράπεζα στην απόκτηση άλλων τραπεζών από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αυξάνοντας το ενεργητικό της στα 95 δισ. ευρώ και λαμβάνοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, μερίδιο στα δάνεια και τις καταθέσεις περίπου 30%.
 Η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank και η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank από την Eurobank έχουν προσδώσει στο ενεργητικό 74 δισ. και 82 δισ. ευρώ, αντίστοιχα .
 Η Εθνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων (110 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερο δραστήρια στην εγχώρια διαδικασία ενοποίησης. Σύμφωνα με τη Fitch, η διαδικασία αναδιάρθρωσης σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα είναι επίπονο για τις ελληνικές τράπεζες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 2014 αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα, αλλά μόλις με ρυθμό +0,3%.
Τα χαμηλά επιτόκια, η υποτονική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και η περαιτέρω απομόχλευση θα ασκήσουν πιέσεις στα λειτουργικά έσοδα του έτους. Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει επίσης εύθραυστη και αβέβαιη. Παρ 'όλα αυτά, οι μεγάλλες ελληνικές τέσσερις τράπεζες εμφάνισαν βελτιωμένη κερδοφορία το α' 6μηνο του 2013, κυρίως λόγω της μείωσης των προβλέψεων και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης.
 Τα οφέλη από τις συνέργιες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και με το βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργική κερδοφορία το β' 6μηνο του 2013 και το 2014.
 Η Fitch περιμένει τα προβληματικά δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, καθώς η οικονομία παραμένει αδύναμη, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2012. Λογικά, αυτή η εξέλιξη θα περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια, αν και το ποσοστό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
 Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν επίσης από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα των μειωμένων επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και τη μείωση των κεφαλαίων έκτακτης βοήθειας. Ωστόσο, τόσο η χρηματοδότηση όσο και η ρευστότητα έχουν επίσης βελτιωθεί μέσω της απομόχλευσης του ισολογισμού, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και την απομάκρυνση του κινδύνου της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη. Ωστόσο, η Fitch αναμένει να συνεχιστούν οι ανισορροπίες στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Στα θετικά εντάσσει η Fitch και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Μόνο η Eurobank απέτυχε να συγκεντρώσει το 10% των αναγκών κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να εθνικοποιηθεί και να περάσει η διοίκηση στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι πλέον στο 8,1 % στη Eurobank, στο 9,2% της Εθνικής Τράπεζας, στο 13,8% της Πειραιώς και στο 13,9% της Alpha στο τέλος του α' 6μηνου 2013. Τόσο η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα πρέπει να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους, μέσω της αναδιάρθρωσης των ισολογισμών τους, παρά το γεγονός ότι η πιστωτική ποιότητα τους είναι καλύτερη από την Alpha Bank και την Πειραιώς.
 Και η Fitch καταλήγει: Το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των 5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ παρέχει και στις τέσσερις τράπεζες ασφάλεια ότι μπορούν να απορροφήσουν τυχόν πρόσθετες ανάγκες που θα μπορούσαν να προκύψουν από το επόμενο stress test στα τέλη του 2013.
 www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη