2 Οκτ 2013

Σκληρό πόκερ οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία! Στο παιχνίδι μπαίνουν δυνατά και οι Πράσινοι!

Ραντεβού τα... Χριστούγεννα δίνουν στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα κόμματα είναι αποφασισμένα να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης χωρίς
βιασύνη.
Στο μεταξύ, το «πόκερ» σκληραίνει. Μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από τους Σοσιαλδημοκράτες, η Ανγκελα Μέρκελ βάζει στο παιχνίδι τους Πράσινους, υπενθυμίζοντας ότι εκείνη είναι η νικήτρια των εκλογών και άρα δική της η επιλογή εταίρου.
Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU και SPD θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία, θα υπάρξει συνάντηση με ομάδα των Πρασίνων. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του CDU μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους Πράσινους, λέγοντας ότι κάνουν τη μετεκλογική αυτοκριτική τους, κάτι που δεν συμβαίνει στο SPD. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μέρκελ χρησιμοποιεί αυτή την τακτική.
Το 2005 η τότε νικήτρια των εκλογών ήθελε να προχωρήσει σε Μεγάλο Συνασπισμό, ωστόσο φλέρταρε ταυτόχρονα με την ιδέα μιας κυβέρνησης στα χρώματα της Τζαμάικα, όπως την αποκαλούσαν, με τη συνεργασία του CDU, του FDP και των Πράσινων. Το φλερτ κράτησε λίγο και συγκεκριμένα τόσο όσο χρειάστηκε για να πειστούν οι Σοσιαλδημοκράτες να κάνουν τις απαιτούμενες υποχωρήσεις για να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
 Αυτήν τη φορά το SPD έχει προβάλει ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις, διεκδικώντας έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών και αλλαγή πλεύσης στα εργασιακά και στην ευρωπαϊκή πολιτική. Το πιο δύσκολο σκέλος στην πορεία για τον Μεγάλο Συνασπισμό είναι η έγκριση από την κομματική βάση, την οποία ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η ηγετική ομάδα του δεσμεύτηκαν ότι θα ζητήσουν προτού λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Το σκέφτονται

 Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, εμφανίζονται μεν διστακτικοί στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, ωστόσο είναι πολύ πιο πρόθυμοι από ό,τι πριν από 8 χρόνια. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα του Βίνφριντ Κρέτσμαν, του πρωθυπουργού της Βάδης Βυρτεμβέργης. Το μίνι συνέδριο των Πρασίνων είχε αποφασίσει ότι στις διερευνητικές συνομιλίες θα πάρει μέρος η ηγετική τετράδα του κόμματος με επικεφαλής τον Γιούργκεν Τριτίν. Ωστόσο, η διεύρυνση της αντιπροσωπείας με τον Κρέτσμαν -που ανήκει στους «ρεαλιστές» και βλέπει με καλό μάτι μια συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες- στέλνει το μήνυμα ότι το κόμμα είναι έτοιμο για πιο σοβαρή διαπραγμάτευση.
Οι Πράσινοι ζητούν επίσης την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, όμως στο σημείο αυτό η Μέρκελ μπορεί να κάνει μια αντιπρόταση στην οποία δύσκολα θα αντισταθούν: ένα υπερυπουργείο Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Υποδομών, το οποίο θα ολοκληρώσει την ενεργειακή αλλαγή χωρίς παρατράγουδα μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη