Για μια ακόμη φορά έρχονται οι Ρώσοι με ενδιαφέρον για "ψώνια", αλλά το χέρι στην τσέπη δεν το βάζουν. Μιμούνται τους Αμερικανούς, που εδώ και τρία χρόνια μας ...στηρίζουν στην κρίση, υποσχόμενοι επενδύσεις, αλλά το δολάριό τους δεν ..
το είδαμε ακόμη.
Τον ΟΣΕ πάντως, μπορεί να μας επιτρέψουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι "σύμμαχοί" μας να τους τον δώσουμε. Για τον ΟΣΕ δεν ενδιαφέρεται κανείς, στην πραγματικότητα, αλλά οι Ρώσοι δεν είναι κορόιδα να φορτωθούν τα ελλείμματα του ΟΣΕ, χωρίς να πάρουν πίτα από την ενέργεια, που είναι το καυτό εμπόρευμα.
Το φυσικό αέριο, και συγκεκριμένα τα ζητήματα με τη ΔΕΠΑ και τον αγωγό South Stream, αλλά και οι επενδύσεις στην Ελλάδα με το ενδιαφέρον να εστιάζει στον ΟΣΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Lavrov αναμένεται να έχει επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια ενώ θα κηρύξει μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του την έναρξη του συμποσίου «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».
Η έναρξη του συμποσίου έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Τετάρτης ενώ αύριο στις 12:40 θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο.
«Υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Μια σειρά από μεγάλες ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, τις οποίες προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξυγίανση της κατάστασης στον χρηματικοοικονομικό τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο υπογράμμιζε πως «σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων.
«Υπολογίζουμε ότι η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Αθήνα θα προσδώσει νέα ώθηση στην παραγωγική συνεργασία των δύο χωρών προς όλες τις κατευθύνσεις», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του φυσικού αερίου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και η επικείμενη υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ (θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) αποτελούν ζητήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη Μόσχα, η οποία βλέπει την πρωτοκαθεδρία της Gazprom στην περιοχή να απειλείται.
Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς πέρα από τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τη στιγμή που η Κομισιόν προτίθεται να κινηθεί εναντίον της Gazprom για τις μονοπωλιακές πρακτικές της στην Ε.Ε.
Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα με τα βλέμματα να στρέφονται στον ΟΣΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνοδεύει ο Vladimir Yakunin, πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Ενδιαφέρον πάντως φέρεται να εκφράζεται και για τον ΟΛΘ και για τη ΔΕΠΑ, αν και κανείς δεν μπορεί να παραλείψει τη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin για τους Ρώσους εκείνους επιχειρηματίες που σπεύδουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, την οικονομία της οποίας είχε χαρακτηρίσει προβληματική.
Πάντως, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφερόταν πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα» και ότι «παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που υποφέρει η ελληνική διπλωματία, παρατηρείται προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά θετική δυναμική».
Ενδεικτικά επισημαινόταν ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σταθερή αύξηση του όγκου των ανταλλαγών των δύο χωρών, καθώς όπως υπογραμμιζόταν το 2012 έφθασε τα 6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 25 % πάνω από το επίπεδο του 2011.